Els grups municipals opinen (desembre 2023)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal PSC-CP 
Grup Municipal d'ERC-AM 
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Primàries Granollers 
Grup municipal del PP  
Grup municipal de VOX   MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Pressupostos 2024

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Els darrers anys han estat difícils, plens d’incerteses, una pandèmia sanitària mundial, l’esclat de guerres. Ha estat difícil per a les famílies, per a les persones, per a les empreses. Crisi com la del canvi climàtic que ens interpel·la a totes i a tots.

També per a les administracions, per a l’Ajuntament, que ha hagut d’interpretar la nova realitat i les necessitats emergents, donant resposta i canviant algun dels seus objectius.

Malgrat tota aquesta complexitat, el PSC que forma el govern de la ciutat, i l’alcaldessa Alba Barnusell, continuem, continua treballant perquè l’Ajuntament estigui al servei de les persones, dit d’una altra manera, “les persones en el centre de l’acció política”.

Tot i que el pressupost no és l’únic instrument que guia el full de ruta del govern de l’alcaldessa, si n’és un element central.

Pressupost que es nodreix dels recursos propis aprovats a les ordenances fiscals i per un increment important de les aportacions del govern d’Espanya.

Els objectius prioritaris que es marquen en aquests pressupostos són tenir una ciutat més neta, més cívica, més endreçada.

Un Granollers més verd i sostenible, continuant impulsant les energies renovables, iniciant la remodelació de l’avinguda de Sant Esteve, començant els treballs de renaturalització del riu Congost i amb un increment dels recursos de manteniment dels espais verds i l’arbrat.

Una ciutat més educadora, cohesionada i segura.

Especial atenció a les persones grans i dependents, augmentant els recursos del Servei d’atenció domiciliària.

Una política cultural que pugui arribar a tothom.

I, en paral·lel, repensar la ciutat del futur, implementant les mesures del 3r Pla Estratègic i reformant i modernitzant la pròpia administració de l’Ajuntament.

Granollers ha sabut transformar-se al llarg dels anys i adaptar-se als nous temps, sense perdre les seves arrels, amb la mirada posada cap endavant, cap a les noves oportunitats. Una ciutat amb un valor essencial, la força de la seva gent.

 
 
  
  

Amnistia, autodeterminació, política

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

El 16 de novembre un gran pacte contra l’extrema dreta va fer Pedro Sánchez president del govern espanyol. Entre els seus suports, va comptar amb ERC, fruit d’una negociació que ha aconseguit acords sense precedents. Un pacte que ha estat possible gràcies al diàleg, la negociació i, en definitiva, la política.

L’acord per l’amnistia tancat per Esquerra Republicana de Catalunya i el PSOE és una gran notícia. Després d’anys de judicialització, és imprescindible trobar solucions polítiques. I l’amnistia és el pas previ i bàsic per a la fi del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. A partir d’aquí, cal continuar treballant per assolir el que la gent republicana defensem de fa temps: l’autodeterminació, la independència i avançar per construir un país millor que garanteixi vides dignes a la seva ciutadania.

I l’amnistia té una concreció clara al nostre voltant. A Granollers, hi ha diverses persones perseguides i que han estat objectius de la repressió, com el cas dels 3 de Granollers. Al Vallès hi ha més exemples, com en Josep M. Jové o en Jordi Turull, per dir els més mediàtics. L’Estat espanyol ha arribat a límits intolerables de persecució política i ha fet patir a famílies veïnes nostres una situació injusta i deplorable. És per això que aquest pacte és una bona notícia. Posa remei a allò que no s’hauria d’haver donat mai.

Propostes concretes, com el traspàs de rodalies o la condonació del deute del FLA –deute que, d’altra banda, no existiria si el país no patís un gran dèficit fiscal– fan guanyar Catalunya i amb l’amnistia, posen la política sobre la taula. El govern socialista faria bé de recordar cada dia que sense els diputats catalans –especialment, els independentistes– Sánchez no hauria pogut ser investit.

 
 
  
  

Pressupost 2024: reptes de ciutat

 
Josep M. Noguera i Amiel
Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
 

A l'hora d'equilibrar el pressupost de 2024, molts ajuntaments han tingut i tenen dificultats per tirar-lo endavant i per quadrar les xifres. L'Ajuntament de Granollers no n’ha estat una excepció i determinats projectes de l'equip de govern s'hauran d’afrontar més endavant. No hem de perdre la perspectiva que, en els anys vinents, s'han d'afrontar inversions pels compromisos adquirits en els projectes NextG i que una part l'ha de finançar el mateix Ajuntament de Granollers, via endeutament i/o via subvencions d'altres administracions. P. ex.: el canvi de finançament en la reforma de l'avinguda de Sant Esteve: de subvenció NextG a subvenció de la Diputació... I, per tant, la contenció de la despesa s'haurà de seguir amb rigor i també la deguda prioritat de les inversions a la nostra ciutat i, és clar, per no perdre aquest ritme inversor. Dotar-nos de major eficàcia i eficiència en la priorització de les inversions, en les licitacions i en l'execució dels projectes aprovats ja és i serà del tot imprescindible!

Les propostes per a la ciutadania per a l'any 2024 del nostre Grup, amb l'ànim que ens caracteritza, responen a la voluntat de creure’ns Granollers com a ciutat capital i cabdal en el desenvolupament de projectes com el d'integració sociolaboral de persones amb malalties mentals, per esdevenir una ciutat pionera contra l’estigma de la salut mental. En aquest sentit, ens hem compromès, conjuntament amb l'equip de govern, en desenvolupar una partida, per a 2024, que marqui les línies mestres en aquest àmbit sociosanitari.

Per Junts per Granollers, com a puntal social i econòmic s'ha de realitzar una millor dinamització en la captació de noves inversions productives, un impuls per canalitzar activitat als locals “buits”, l'impuls del comerç i la restauració, i traçar aquells incentius fiscals per crear ocupació. El nostre grup ha pogut incloure partides d'aquest àmbit econòmic al pressupost de 2024: subvenció als autònoms per al manteniment de l'activitat econòmica i per a nous projectes empresarials i professionals. En canvi, no se’ns ha acceptat la quantia per fer reserva per a la “futura” residència de gent gran, com sí ja vàrem introduir en anys anteriors. Aquest és un factor cabdal, necessari i imprescindible per afrontar l'envelliment de la població en la nostra ciutat. Nosaltres insistirem i incidirem perquè des de la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat s'hi posin els recursos i el conveni de places òptimes, i que l'equip de govern faci la pressió decidida en aquest sentit.

El nostre vot d'abstenció al Pressupost de 2024 és de compromís, de treball en el desplegament de totes les nostres propostes acceptades i contingudes en el Pla d'Inversions i de despeses compromeses; en els projectes de ciutat, en les inversions necessàries de millora d'equipaments i de millores en la senyalització de les zones de vianants, en la renovació i manteniment de voreres, en la millora en la senyalització dels vials... I, és clar, continuarem amb un decidit impuls en una millora de la dinamització econòmica i social de tots els barris de la nostra ciutat i de la seva gent.

 
 
  
  

Ordenances i pressupostos

Jordi Domènech Castelló
Voluntari del Grup Municipal Granollers Primàries
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Aquest mes s'ha tancat la carpeta d'ordenances i pressupostos. A les ordenances, Granollers Primàries ha aconseguit que els rebuts es prorrategin en dotze mesos, complint un dels punts del nostre programa electoral. Això ajudarà les famílies granollerines a pagar amb més comoditat els impostos municipals.

Els pressupostos, però, no van en la direcció que considerem adequada: obvien tota inversió en compra d'habitatge social. Granollers Primàries proposa dedicar un 0,5 % anual en la compra d'habitatge amb finalitats socials, ajuntant sobretot al jovent granollerí. L'actual equip municipal no ha volgut ni entrar a valorar aquesta opció.

Al llarg d'aquest mes, també s'ha pogut observar com altres pilars de la ciutat van en direccions errònies: el projecte de l'anella verda es quedarà únicament al Congost i una planificació de mobilitat sense una idea clara obviarà l'ampliació de carrils bici. No hi veiem en aquests temes, ni projecció ni model a anys vista.

Les obres de l'avinguda Sant Esteve tampoc ens convencen. Granollers està vivint una crisi de manteniment: carrers deixats, fugues d'aigua, arbrat en mal estat... No entenem com, amb aquesta falta crònica de manteniment, es projecti una obra de 3,5 milions d'euros per fer una avinguda completament nova; una avinguda que no és, ni de lluny, la zona que necessita una renovació més urgent a la ciutat.

Un últim punt que cal remarcar és l'incompliment d'una promesa de l'actual alcaldessa. Quan era primera tinent d'alcalde i com a regidora encarregada dels fons "Next Generation", vam arribar a un acord en què votaríem a favor si hi incorporava un projecte de Formació Professional. Ho van acceptar per escrit. Ara ja no forma part dels pressupostos i, per tant, han incomplert un acord que per nosaltres era, és i continuarà essent, vital.

La majoria absoluta no pot ser una aplanadora que eviti debats i participació ciutadana, com ha passat amb la gestió de l'aigua. Necessitem una política que escolti, valori i debati.

 
  
  

Las ordenanzas municipales bajo el microscopio

José María Moya
Grup Municipal Popular
comunicacioppgranollers@gmail.com WhatsApp: 689 77 56 20
Instagram: @ppgranollers Twitter: @ppgranollers

Un año más llegamos a esta época del año donde se proponen, se debaten y se aprueban las ordenanzas fiscales para el próximo año.

Desde el Partido Popular de Granollers queremos explicar a nuestros vecinos cómo nos van a afectar las nuevas modificaciones.

Queremos expresar nuestra preocupación generalizada, las nuevas ordenanzas

nos afectan a todos.

El IBI sufrirá un aumento generalizado del 3,9 %, esta es la principal novedad que nos traen las nuevas ordenanzas fiscales.

Otro ámbito de amplia preocupación para nosotros es el aumento que sufrirán nuestras empresas en el IAE, lo que claramente desincentiva la inversión, creación de empleo y creación de nueva empresa, haciendo de Granollers un municipio cada vez menos atractivo para la inversión y el emprendimiento.

Por todos es sabido que desde nuestro grupo apostamos por una política fiscal lo más laxa posible para nuestros ciudadanos, sin perder la calidad y eficiencia de todos los servicios públicos.

Entendemos que la economía está sufriendo un momento de subida de precios vertiginoso, pero hemos de buscar y consensuar medidas para que los ciudadanos de nuestra ciudad sufran lo menos posible la escalada de precios.

Instamos al gobierno local a desarrollar un plan de mejoras fiscales de manera colaborativa para promover el crecimiento económico de la ciudad a corto, medio y largo plazo.

Hagamos de Granollers una ciudad fiscalmente más atractiva.

#SentimGranollers #SentimosGranollers 

 
 
  
  

Aumentos de sueldos injustificados y encubiertos

Cristina Tarrés
Portavoz del Grupo Municipal VOX vox@granollers.cat

Habiendo una recaudación de 1,6 millones de euros acompañada de una subida de impuestos para seguir, en 2024 aumentando el gasto, se actualiza la plantilla de la casa grande fichando a un coordinador general que será el miembro del consistorio que bate el récord en sueldo; hablamos de más de 120.000 euros brutos anuales. El trabajo del nuevo técnico no puede ser política, y consideramos que es un desmadre de gasto “de libre elección”; buscaremos fiscalizar y controlar el correcto uso de esta figura, que sea un beneficio para el crecimiento del valor de la ciudad y no un capricho de alcaldía. ¿Acaso este trabajo no lo puede hacer un empleado de la casa? Votamos en contra porque nos parece una vergüenza y una indecencia, mientras el comité de trabajadores denuncia los incrementos de sueldo injustificados a algunos altos cargos.

Queremos anunciar que el gobierno local, maniobra en casi cada sesión plenaria para quitarle competencias al pleno en favor de la junta de gobierno local, lo último han sido las atribuciones relacionadas con las concesiones del abastecimiento domiciliario de agua. Se tiene que debatir y no a puerta cerrada, de espaldas a la oposición.

Granollers, que es capital de comarca, no tiene una residencia y centro de día públicos, un asunto que vuelve al cajón del olvido. Ni Generalitat ni Ayuntamiento ponen los papeles sobre la mesa sobre este asunto cuando los mayores de 65 años ya superan el 20 % de la población. Para las ordenanzas fiscales, VOX presentó una bonificación al IBI para pensionistas y jubilados que nos fue rechazada, a pesar de que está aplicando en otros municipios. Falta velar por nuestros mayores.

Lo que sale de los bolsillos debe revertirse, a ver si entiende este gobierno que el ayuntamiento debe estar al servicio y no pedir servidumbre.