Els grups municipals opinen (abril 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Resistirem

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Si fa uns mesos ens haguessin dit que ara estaríem en aquesta situació, no ens ho hauríem cregut.

Estem vivint dies molt complicats, dificilíssims. Estem en una situació desconeguda. Vivim una crisi global, que superarem des de la cooperació, la responsabilitat i la solidaritat.

Vivim dies d’angoixa, també d’intens treball per contenir aquest virus, el Covid-19, que ens ha posat contra les cordes. Hem de donar les gràcies a tots els serveis sanitaris, metgesses i metges, infermers i infermeres, a tot el personal sanitari i dels serveis socials. A les forces de seguretat, mossos, policia local. Al personal dels serveis bàsics de la cadena alimentària, dels serveis de neteja i el transport públic.

A la resta de treballadors i treballadores, també els municipals, que fan que l’activitat no s’aturi i ens facilitarà la sortida a aquest atzucac.

Aquesta crisi, però, també ens ha posat al davant de les nostres carències. Quan s’hagi vençut el virus, caldrà necessàriament canviar algunes de les prioritats dels governs i de la societat.

Reforçar el sistema públic de salut i fer-lo veritablement universal, equitatiu, de qualitat, amb els recursos tecnològics i econòmics suficients, ha de ser la prioritat dels recursos públics. Un sistema que garanteixi la cohesió social. No ens podem permetre tenir plantes d’hospital tancades, una atenció primària desatesa, plantilles insuficients.

També ens caldrà replantejar la deslocalització d’activitat productiva dels darrers anys i fer un plantejament de reindustrialització i innovació tecnològica i digital.

Ja hi haurà temps per abordar algunes d’aquestes qüestions; avui toca, sense partidismes ni sectarismes, des de la màxima col·laboració entre administracions i governs, fer front a aquesta crisi sanitària sense precedents, per guanyar-la i per concentrar els esforços i els recursos a ajudar els sectors econòmics més afectats, pimes i autònoms, i evitar també que ningú quedi enrere.

Per acabar, volem transmetre un acompanyament sentit a totes aquelles famílies que han perdut una persona estimada.

 
 
  
  

Cuidem-nos

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Vivim immersos en una crisi sanitària inèdita, on l’entrada d’un virus devastador ens amenaça a tots i totes. Una crisi que ens exigeix mesures dràstiques i una gran responsabilitat per tal d’actuar contra aquesta situació. Actuant cuidant-nos, cuidant els qui ens envolten d’una manera tan especial.

La solidaritat, l’ajuda i el suport mutu es tradueix en quedar-nos a casa, sortir el mínim imprescindible i prioritzar la cura de les persones més vulnerables.

És en aquestes situacions en les que es demostra la força de la gent, de la ciutadania, però sobretot del personal sanitari i d’emergències i també de tots aquells treballadors que han de seguir treballant per abastir i garantir el bon funcionament de les nostres ciutats. A tots i totes elles, el nostre més sincer agraïment, us tenim en ment cada vespre quan sortim a aplaudir-vos. De la mateixa manera, cal traslladar tota la força als ciutadans i ciutadanes que pateixen la malaltia; i tot el nostre escalf a tots aquells a qui han perdut persones properes aquests dies.

En moments com aquests, els grups municipals del consistori seguim tenint una responsabilitat altíssima i el deure de seguir treballant per la ciutat. Per aquest motiu vam posar a disposició de l’equip de govern una bateria de propostes molt diversa per tal de revertir la situació, i així ho seguirem fent mentre aquesta situació duri. La crisi sanitària que patim ho canviarà tot: tindrà unes conseqüències socials econòmiques, i emocionals molt importants a totes les ciutats del món, també a Granollers, on haurem d’estar a l’altura. Hem de començar a treballar, des de ja, en tot el que vindrà: totes les administracions, i els ajuntaments especialment, hauran de prendre mesures extraordinàries per tal de revertir i pal·liar la situació d’emergència que que s’ha generat. Haurem de fer polítiques valentes, ambicioses, que no deixin ningú enrere i repensar molt el model en el que fins ara vivíem. D’aquesta crisi ens en sortirem, i ens en sortirem tots.

Ara més que mai ens cal cuidar-nos, i els que tenim responsabilitats públiques treballar al màxim per donar solucions per ara i, sobretot, pels dies i mesos que vindran.

#EnsQuedemACasa

 
 
  
  

Horitzons d'esperança

 
Àlex Sastre i Prieto
Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
 

Vivim un moment molt difícil. Mai havíem viscut una situació com la que està provocant la pandèmia del COVID-19, el coronavirus. Esperem que mai a les nostres vides n’haguem de viure una de similar. Potser només els nostres pares i avis, que van viure una guerra civil i una llarga i penosa postguerra, tenen en el seu record una situació mínimament homologable a la que ens ha tocat viure. Desenes de milers de persones contagiades, hospitals col·lapsats, personal sanitari sense el material òptim de protecció, centenars de morts, tota una població confinada al seu domicili, l’activitat econòmica aturada en la seva pràctica totalitat, milers de nous aturats. La situació és molt negativa i requerirà d’un esforç i d’una capacitat de resistència que fins ara molts no havíem hagut de requerir.

Ho farem. Ens quedarem a casa. No ens exposarem per acabar generant més feina al personal sanitari, per evitar que algú altre que ho necessiti es quedi sense l’assistència que li pertoca per culpa d’un acte d’irresponsabilitat. No exposarem els nostres avis i àvies, que van aixecar aquest País de la catàstrofe de la guerra i no es mereixen convertir-se en un segment condemnat. Serà difícil, però ho farem. Cada dia que passa és un dia més a prop de refer-nos.

Aplanarem la corva, trobarem un tractament i la vacuna. Recuperarem les feines perdudes, els ingressos aturats, les empreses malmeses, els comerços buits. Caldrà refer les polítiques pensades, els calendaris previstos, aplaçar inversions i condonar impostos i taxes. Tornarem a omplir les escoles, els restaurants i les terrasses, els concerts, els parcs, els carrers i les places. Farem el que sigui necessari. Una vegada em van dir que en això consistia la política: en dibuixar horitzons d’esperança. I en fer-los realitat.

 
 
  
  

Lo conseguiremos

Jordi Pavón
Portavoz i Concejal del Grup Municipal Cs Granollers
Juan Manuel de Vargas
Concejal del Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Queremos agradecer al equipo de gobierno que haya tenido en cuenta nuestras propuestas para minimizar los efectos del COVID-19. Nosotros estaremos en todo momento a su entera disposición.

Creemos firmemente que en una situación tan difícil como la que estamos viviendo es esencial que nos mantengamos unidos, dejemos a un lado nuestras diferencias políticas y seamos leales a las instituciones. Es el momento de coordinarnos y luchar unidos contra el virus. Cuando todo esto pase ya habrá tiempo de analizar la gestión de la crisis y depurar responsabilidades. Los políticos tenemos que dar ejemplo y estar a la altura de las circunstancias.

Desde Ciudadanos creemos que alentar protestas o “caceroladas” contra cualquier partido político o institución está fuera de lugar en este momento, ahora no toca, lo único que se consigue con esto es crear confrontación y división. Sólo unidos podremos vencer al virus.

Ahora más que nunca debemos cuidar a las personas más vulnerables, no dejaremos a nadie atrás. Son la máxima prioridad. Al mismo tiempo se deben tomar medidas efectivas y excepcionales para proteger a nuestros autónomos, comerciantes, agricultores y pymes, pues ellos serán esenciales para la posterior recuperación económica de nuestro país.

Además, hemos pedido que entre todos hagamos las gestiones oportunas para garantizar el abastecimiento de materiales de protección para los trabajadores que siguen activos y para que nuestro hospital pueda ejercer su labor con la mayor seguridad posible.

Por último, queremos agradecer la labor valiente de todos aquellos profesionales que están trabajando a diario para que no nos falten los servicios y productos de primera necesidad. Gracias a todos los ciudadanos que pacientemente están cumpliendo las directrices de las autoridades, así como a las empresas y particulares que están colaborando en la fabricación de batas, mascarillas, respiradores o viseras de seguridad. La valentía de unos y la solidaridad de otros están ayudando a salvar vidas.

Lo conseguiremos.

 
 
  
  

La crisi sanitària del COVID-19

Mònica Ribell i Bachs
Regidora de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
Metgessa internista
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

La pandèmia de grip de 1918, va ocasionar la mort d’entre 50 i 100 milions de persones a tot el món en només onze mesos. Els diaris de Granollers d’aquella època, l’anomenàven “l’epidèmia reinant” (El demòcrata, 20 d’octubre del 2018). El 4 de gener del 1919, un article al diari local “La Comarca” es feia ressó de la mortalitat estimada a la ciutat secundària a l’epidèmia. La també anomenada “Grip Espanyola” va infectar un terç de la població mundial provocant una letalitat general superior al 2,5%, altíssima comparada amb el 0,1% produïda per altres epidèmies gripals.

Tot un segle després, la pandèmia del COVID19, afecta a hores d’ara fins un terç de la població mundial i la ciutat de Granollers com aleshores no n’és aliena. La infecció provocada per el SARS-COV2 es caracteritza per tenir alhora alta transmissibilitat i alta agressivitat, dos fets que a l’anar plegats, confereixen gran gravetat a la situació, posant en risc la vida de persones no necessàriament amb prèvies malalties cròniques o factors de risc; i posant a prova la capacitat del nostre sistema sanitari. Malgrat el progrés tecnològic i el coneixement científic desenvolupat en el darrer segle, la població combat la malaltia talment com aleshores, bàsicament amb el confinament. La vida ha canviat en poques setmanes per milers de persones i possiblement interpel.larà el nostre estil de vida en un futur. En espera de vacunes i medicines que ens permetin afrontar la cura de la malaltia, el progrés científic ens permet disposar al s. XXI de la ventilació mecànica i l’oxigen d’alt flux per combatre els casos greus de pneumònies fibrosants i distress respiratori ocasionades per el COVID-19.

Aquest confinament que sacseja la vida de les persones, sacsejarà també de forma rellevant el sistema econòmic del país i de la nostra ciutat. Probables expedients de regulació, aturada del comerç o davallada de la productivitat de les empreses es troben a la cantonada. Les administracions locals també hi han de jugar un paper. Un paper immediat al nostre entendre, amb partides del pressupost dirigides a enfortir la cura dels pacients amb més fragilitat a nivell municipal (transeünts, residències d’avis, seguiment dels ciutadans que viuen sols ...) i un paper a més llarg termini revisant el pressupost d’enguany i decidint si cal congelar algunes partides i dedicar-ne altres a la promoció de l’economia local; doncs la recaptació impositiva no serà la mateixa que es preveia fa tres mesos, i probablement les prioritats de despesa poden canviar. Ens referim bàsicament a estudiar la reducció i/o bonificació de taxes municipals, l’aplaçament de cobrament d’aquestes, incentius i programes per reimpulsar l’economia dels negocis que comencen a quedar enrere.