Els grups municipals opinen (juny 2017)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Cal plantar cara a la contaminació atmosfèrica 

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

La contaminació de l’aire a l’àrea de Barcelona és un dels principals reptes que afrontem les administracions.

Científics i experts en salut publica i diversos estudis epidemiològics ens indiquen que a l’àrea de Barcelona, l’elevada contaminació atmosfèrica té uns efectes directes sobre la salut de les persones que s’han pogut parametritzar amb més de 3.500 morts prematures anuals.

La mobilitat terrestre i determinades activitats industrials són els causants principals de la contaminació atmosfèrica.

Les mesures que la Generalitat ha posat en marxa en els darrers anys contra la pol·lució no han acabat de donar resultats.

No es pot fiar tot a acords voluntaris, tampoc al voluntarisme, o traslladar la responsabilitat a l’administració local, com ha fet fins ara els plans de la qualitat de l’aire.

La crisi econòmica va tenir un efecte de disminució de la pol·lució, però amb l’arribada dels primers símptomes de recuperació econòmica aquesta pot  tornar a repuntar.

No estem parlant que cada dia es superin els límits, que passa puntualment al llarg de l’any, estem parlant d’un fet per a nosaltres més preocupant, és a dir les mitjanes elevades en el conjunt del territori que es produeixen al llarg de l’any.

La Comissió Europea ha advertit també que el Pla de Qualitat de l’Aire presentat per la Generalitat no és suficient per acabar amb “un problema persistent i continuat”. Per aquest motiu cal prioritzar l’aplicació de mesures estructurals.

Al Vallès Oriental i a proposta del nostre ajuntament hi ha constituïda la Taula intermunicipal de la qualitat de l'aire formada per 17 municipis, conscients que les mesures que cal implantar s’han de fer de forma coordinada, consensuada i en un marc més ampli que el terme municipal i de la comarca.

És en aquest sentit que cal que les mesures quedin incloses en el protocol d’actuació que està elaborant la Generalitat de Catalunya.  

Què proposen aquestes mesures:

Bàsicament la reducció de la velocitat de circulació dels vehicles per a les vies d’alta capacitat, limitar la circulació dels vehicles més contaminants i control de les activitats industrials i agràries potencialment contaminadores i de les obres públiques i  privades que generin pols.

Hem de plantar cara a la contaminació, perquè disposar d’una bona qualitat de l’aire és una qüestió de salut pública però també de millorar de la competitivitat del nostre teixit productiu.

 
  
  

Motor d'oportunitats

Àlex Sastre i Prieto
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

El mes passat s’ha disputat al Circuit de Barcelona-Catalunya el Gran Premi de Formula 1. Segons primeres dades, 178.000 persones van passar pel circuit aquell cap de setmana. Dades que si s’amplien, donen 576.000 espectadors cada any.

Més de mig milió de persones que passen per un equipament de referència internacional, més de mig milió de persones dels quals molts dormen als hotels de la comarca i que deixen una ocupació del 100 % durant aquests caps de setmana, amb els seus corresponents beneficis econòmics i taxes de pernoctació. Més de mig milió de persones dels quals molts esmorzen, dinen o sopen als restaurants de la comarca, amb tot el retorn econòmic que això implica. Un retorn que, malgrat no hi ha dades definitives, es calcula que pot estar per sobre dels 300 milions d’euros.

Granollers ha viscut molts anys d’esquena al circuit, com a tantes d’altres oportunitats que s’han anat obrint sense que la ciutat s’hi apuntés. Ara, el Pla Director del circuit obre una finestra de noves oportunitats. De vincular empreses del món del motor -del motor modern, del que parla de sostenibilitat, de recerca i innovació- a l’entorn d’aquest equipament. D’aprofundir en la col·laboració público-privada, que dinamitza economia i coneixement. I de revertir beneficis en el territori: el sector de l’hosteleria i la restauració, a més de crear llocs de treball, paga impostos, igual que les empreses que aspiren a viure i interactuar a l’entorn del circuit. Impostos que serviran per mantenir i millorar l’estat del benestar al nostre País. D’això se’n diu economia productiva.

Aquest grup està a favor d’això. I de poder debatre el que calgui i polir el que sigui necessari en el procés de desenvolupament de tot aquest pla. Però sobretot, a favor de generar oportunitats per poder viure millor. I el circuit n’és un motor important.
 
 
  
  

Incompliments i responsabilitats

Pep Mur i Planas
Portaveu d'ERC-Acció Granollers
pep@pepmur.cat
Twitter

ERC-AG logo

 

Un dels objectius prioritaris d'ERC-AG per aquesta legislatura és millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores indirectes del nostre Ajuntament. Externalitzar és massa sovint la solució més econòmica i, sobretot, més senzilla per gestionar els serveis municipals. Però té un inconvenient que no ens podem permetre: els treballadors i treballadores de les empreses que contracta l'Ajuntament pateixen unes condicions laborals molt inferiors a la dels treballadors públics, condicions que en alguns casos arriben a ser indignes (que malauradament no és sinònim d'il·legal).

L'administració pública té la responsabilitat – malgrat que no en tingui l'obligació legal- de fomentar una ocupació inclusiva, estable i de qualitat, garantint, entre d'altres, que les condicions laborals dels treballadors indirectes s'equiparen a la dels treballadors públics. I per fer-ho possible, disposem d'un instrument molt eficaç: la inclusió de les clàusules socials als processos contractuals.

Aquestes clàusules socials, a Granollers, es defineixen a la Guia de Contractació Responsable, que es va aprovar al desembre de 2016. Una Guia que, tal i com hem denunciat davant la ciutadania, s'està incomplint.

Davant aquesta situació, l'equip de govern socialista s'ha defensat al·legant que aquesta Guia no s'incompleix, ja que és orientativa, i només les lleis es poden incomplir. Una afirmació curiosa, en tant que l'Institut d'Estudis Catalans defineix “incomplir” com “no executar completament una cosa promesa, desitjada, manada, etc”. És evident, doncs, que amb la no aplicació d'aquesta Guia s'està incomplint, si més no, un acord de Ple i una responsabilitat vers la ciutadania. A més, recordem que la pròpia Guia diferencia entre clàusules obligatòries i clàusules facultatives. Si les clàusules obligatòries no ho són pas, d'obligatòries, llavors de què serveixen?

Estem massa acostumats a que el grup socialista aprovi documents de bones intencions que acaben per no tenir una aplicació real. I per aquest motiu ens vam abstenir en l'aprovació de la Guia de Contractació Responsable. Ara constatem que no ens vàrem equivocar pas, i demostrem un cop més la poca preocupació de l'equip de govern pels treballadors i treballadores indirectes del nostre Ajuntament.

 
 
  
  

'Reformas naranjas'

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Ciudadanos, con tan “sólo” 32 diputados, ha conseguido dar todo un giro a los presupuestos del estado, dando un verdadero cambio de rumbo a las políticas económicas de los últimos años. Se acabaron los recortes, no habrá subida de impuestos y se destinaran 4.087 millones de euros a “reformas naranjas”.
 
Somos el partido de la clase media trabajadora, y lo demostramos con medidas como: la ampliación de 6 a 12 meses de la tarifa plana para autónomos (50€/mes), ayudando así, a todos aquellos trabajadores que comiencen su proyecto emprendedor. También hemos logrado que las familias puedan conciliar mejor aumentando los permisos de paternidad hasta las 4 semanas para los nuevos padres. Ahora los jóvenes contarán con una ayuda para mejorar su formación y potenciar su talento.
 
Los más afectados por la crisis son nuestra prioridad, por eso, hemos conseguido partidas económicas para la lucha contra la pobreza infantil, recursos para dependencia y la implementación de inversiones para que los desempleados de larga duración tengan nuevas oportunidades.
 
Se potenciará la inversión en i+d+i tras largos años de recortes, apostando por la modernidad, la innovación y la economía del conocimiento. Se ayudará a las pymes a ser más productivas a través de la Red Cervera de transferencia tecnológica, vinculando el conocimiento a través de la universidad y la empresa. El Corredor del Mediterráneo es también otra de nuestras máximas prioridades.
 
Los casos judiciales dejarán de alargarse durante meses en los tribunales y se destinarán más recursos para perseguir el fraude fiscal. La educación es la mayor herramienta para ganar el futuro, por lo que se ha incluido un plan para luchar contra el fracaso escolar, doblando el presupuesto para becas y libros de texto, que serán gratuitos para las familias más necesitadas.
 
Desde Ciudadanos seguiremos trabajando para conseguir una sociedad más moderna, justa y competitiva. El centro político liberal es garantía de estabilidad y futuro; países como Francia, Canadá, Dinamarca o Finlandia son buenos ejemplos.
 
Gracias a los más de tres millones de votantes que confiaron en nosotros.
 
 
  
  

Mai més, enlloc, contra ningú!

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

Fa 79 anys Granollers va ser bombardejada pel feixisme europeu.El 31 de maig de 1938l'aviació italiana, aliada del nacional-catolicisme espanyol, va assassinar a la ciutat més de 200 persones. Només a Catalunya l’aviació nazi-feixista va atacar 181 pobles i ciutats, matant 5000 persones, ferint-ne desenes de milers, derruint edificis, escoles i fàbriques. 40 anys de dictadura i 39 d’amnèsia induïda han intentat esborrar de la memòriaque l'aixecament militar fou l'instrument de la dreta tradicionalista per imposar la seva voluntat, esclafant un procés de transformació social conduit democràticament per una majoria.

Ni l’estat espanyol, hereu de la dictadurafranquista, ni Itàlia, ni Alemanya, han assumit la seva obligació de rescabalar simbòlicament i materialment la mort, el dolor i el terror causat.

La complicitat continuista d'unes institucions espanyoles, parapetades en la fal·làcia d'una transició modèlica, que han eludit demanar responsabilitats als botxins de la democràcia ha deixat impunes els criminals de guerra. L'Ajuntament de Granollers tampoc ha denunciat, fins ara, als responsables dels bombardejos. Sortosament, no tothom es resigna i encara avuiles víctimes directes i descendents d'aquestes,la gent que va patir els horrors dels assassinats en massa i dècades de repressió, continua exigintals estats espanyol, italià i alemany que admetin la responsabilitat per la intervenció de les seves tropes i que acceptin rescabalar simbòlicament i materialment les poblacions agredides.

Acabar amb la impunitat i fer justícia és la millor garantia que els crims i atrocitats comeses no tornin a repetir-se mai més, enlloc i contra ningú. Només a través del Reconeixement, Reparació i Garantia de No Repetició farem possible un món millor. Mai és tard per a jutjar els bombardejos perquè els crims contra la humanitat ni prescriuen ni han de ser perdonats. En defensa d'aquesta causa fem nostre el manifest «Bombes d'impunitat» i hem demanat a l'Ajuntament, a través d'una moció, que s'hi adhereixi.

 
  
  

Queremos parques infantiles adaptados e inclusivos de verdad, para nuestros niños con discapacidad

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

Una de nuestras propuestas de mejora de la ciudad, desde 2015 ha sido que progresivamente se vayan instalando parques infantiles adaptados e inclusivos en la ciudad. 

Hace escasos días, que se ha reinaugurado la plaza 11 de septiembre y el equipo de gobierno se elogiaba que era el primer espacio de la ciudad en la que los niños con discapacidad podían utilizarlo.

Nuestra SORPRESA EN MAYÚSCULAS ha sido ver que el PARQUE INFANTIL NO ES INCLUSIVO PARA NIÑOS CON DISCAPACIDAD FISICA Y MOBILIDAD REDUCIDA (Parálisis Cerebral, Espina Bífida, Síndrome Rett,...) 

Miren este blog y verán lo que son unos columpios adaptados:
http://parquesinfantilesaccesibles.blogspot.com.es/

Para profundizar sobre el tema, busquen en Internet estos términos:

columpios adaptados con cesta, con asiento nido, con asientos adaptados

La accesibilidad en los parques infantiles es un reto pendiente que tiene este ayuntamiento desde hace años.

Recuerden que nuestros niños con discapacidad, año tras año crecen y están dejando de disfrutar unos columpios que apenas superan los 1.000-2.000 €.

 

REFLEXIÓN:

El presupuesto de gastos anual de todo el ayuntamiento este 2017 es de 80.739.344,38 €.

¿De verdad que ESCATIMAMOS 1.000-2.000 euros en unos columpios infantiles adaptados que pueden HACER FELICES a muchos niños y familias?

Necesitamos que tanto los parques como los elementos de juego cumplan ciertos requisitos para crear verdaderos lugares inclusivos en el que todos los niños y niñas se diviertan juntos.

No puede ser que familias con niños con discapacidad, se estén yendo a municipios cercanos a Granollers, como es la Garriga para poder disfrutar de un momento de ocio como cualquier niño de su edad en columpios adaptados.

Insistimos y no nos vamos a cansar de decir que GRANOLLERS NECESITA PARQUES INFANTILES ADAPTADOS Y INCLUSIVOS.

El derecho a jugar es una cosa que ningún niño de Granollers debería estar privado de él.

#SentimGranollers #SentimosGranollers