Els grups municipals opinen (octubre 2015)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Els drets no són mercaderies

Jordi Terrades i SantacreuPSC logo
Portaveu del PSC

“Junts fem Granollers”, aquesta és la frase que sintetitza la manera com continuem desenvolupant la nostra acció de govern, amb la gent, amb el conjunt de ciutadans i ciutadanes de Granollers.

Un ajuntament auster, eficient, àgil, al servei dels ciutadans. Defensarem l’administració local, com la més propera al ciutadà i que ha estat essencial en la transformació, el progrés i la qualitat de vida a Granollers. Des d’aquest punt de vista, cap pas enrere en la prestació dels serveis adreçats a la ciutadania des del nostre Ajuntament.

Fer front a les desigualtats, la nostra prioritat. El compromís socialista rau en la reducció i progressiva eliminació de les desigualtats avui cada dia més evidents, i de les injustícies que prenen forma d’exclusió social, precarietat, inseguretat i incertesa. Els drets no són mercaderies. Els ciutadans i les ciutadanes no poden quedar desprotegits, mereixen una vida digna.

Generar nous motors econòmics, fomentar la innovació, com a generadors d’oportunitats per a emprenedors i empreses, amb l’objectiu de crear també nova ocupació. És estratègic desplegar el Pla del Circuit, per captar iniciatives. La creació de dues noves zones industrials, al voltant del Circuit i de la C-17, van també en aquesta direcció.

La potenciació del centre de serveis a les empreses de Can Muntanyola per acompanyar les persones emprenedores, el reforçament de Roca Umbert en la seva vessant també de plataforma tecnològica  i d’innovació digital.

Redefinir l’estratègia de comerç, perquè el model comercial de la ciutat està canviant i és el moment de definir nous objectius en aquest àmbit.  

Reforçarem els nostres elements d’atractivitat com a ciutat i seguirem liderant estratègies de desenvolupament participant activament en múltiples xarxes de l’àmbit ambiental, educatiu, en la cultura de la pau, cultural, etc. Hem de continuar projectant-nos cap a enfora i continuar sent una referència del municipalisme.

I en aquest compromís que la ciutat té amb la pau i la solidaritat, Granollers com a ciutat oberta també serà refugi per a persones que fugen dels conflictes bèl·lics i busquen l’aixopluc per refer les seves vides des de la dignitat.

Un sol poble

Àlex Sastre i PrietoCiU logo
Portaveu de Convergència

Per qüestions de calendari, quan escric aquest article encara no s’han celebrat les eleccions del dia 27 de setembre. En canvi, quan el llegeixis ja es coneixeran els resultats que de ben segur marcaran el futur polític d’aquest País i que espero que, amb el lideratge de la gent de Junts pel Sí, condueixin Catalunya cap a una llibertat que ens permeti dotar-nos de les eines per servir millor els catalans i les catalanes.

Però com que a hores d’ara encara no tinc el do de veure el futur, no puc analitzar un resultat que, com en tota democràcia, decidirà la gent amb el seu vot. El que sí que puc dir és que després de les eleccions, i d’una campanya molt dura, hem de seguir fent d’aquest País allò que és: un sol poble. Sigui quin sigui el resultat de les eleccions, Catalunya ha de seguir el camí que democràticament hagi decidit la seva gent fent de la cohesió social el seu element distintiu. Malgrat aquells piròmans que per un grapat de vots hagin intentat dividir els catalans i les catalanes segons l’origen.

Al País que molts tenim al cap i que durant anys han anat construint generacions que ens han precedit, no hi ha catalans de primera i de segona, si no ciutadans i ciutadanes que se sentin allò que creguin en plena llibertat. Independentment d’on hagin nascut i de quina llengua parlen. Aquest és un País democràtic que sabrà acceptar les decisions de la seva gent i seguir sent allò que ens ha fet una societat exemplar. 

Neteja i residus

Pep Mur i PlanasERC-AG logo
Portaveu del Grup Municipal d'ERC - Acció Granollers

No és cap secret que els granollerins i les granollerines tenim la percepció que vivim en una ciutat bruta o, si més no, no tan neta com ens agradaria. De fet, si preguntem als nostres veïns i veïnes quin és el problema més gran de la ciutat, la majoria ens respondran precisament la manca de neteja dels espais públics, sobretot dels no ubicats al centre de la ciutat. Contenidors bruts i plens, falta de papereres, parcs descuidats... en són només alguns exemples.

No podem obviar el paper que hi té de la ciutadania. Els granollerins i les granollerines ens hem de fer responsables conjuntament amb els serveis municipals de la cura de la nostra ciutat. Ens cal estimar qualsevol racó de Granollers i mantenir-lo net, i, per tant, cal esforçar-se per fer entendre a tothom que tenim aquesta responsabilitat.

Però tant o més important que això, és la gestió que es fa del servei de neteja. I en aquest sentit al darrer ple l’equip de govern ha aprovat l’adjudicació del nou contracte de neteja viària i recollida de residus municipals per als propers quatre anys.

Malgrat les millores previstes, però, des d’ERC-AG creiem que encara hem d’avançar molt. En aquest nou contracte falta incloure un pla derenovació i increment de la maquinària disponible, amb màquines més modernes i, per tant, més ràpides, silencioses i de consum elèctric. I per tenir una ciutat més neta, també hem d’incrementar encara més la freqüència de neteja, sobretotdels contenidors, i dels equips d’escombra.

Així mateix, trobem a faltar l’aplicació de noves tecnologies en la gestió del servei de recollida de residus. Per exemple, amb la incorporació de sistemes intel·ligents que monitoritzin de manera constant el nivell d’ompliment dels contenidors per optimitzar les rutes de recollida, la qual cosa ens permetria guanyar en eficiència i estalviar recursos.

Finalment, hem trobat a faltar un debat previ sobre la possibilitat de remunicipalitzar el servei, així com processos participatius oberts al veïnat  de cadascun dels barris. Són les persones que viuen als barris les que tenen més consciència de les seves necessitats i les qui millor poden proposar-nos les millores i prioritats.

Treball, treball i treball

C's logoGrup Municipal de Ciutadans
ciutadans@ajuntament.granollers.cat

No comprenem que l'eix principal de la nostra agenda política hagi estat durant tant temps el conegut popularment com “el monotema”. El debat independentista ha deixat de costat assumptes prioritaris com la creació d'ocupació, la protecció a les persones en risc d'exclusió social o les retallades en educació i sanitat, al mateix temps que s'augmentava el pressupost en “ambaixades” i “política exterior”.

Localment seguirem la mateixa tònica. En aquests tres primers mesos en el consistori de Granollers, no hem debatut cap vegada sobre l'assumpte que més preocupa els catalans i que és l'ATUR. I mentre uns s'entretenen buscant vincles falangistes en la nomenclatura municipal o qüestionant si als regidors se'ls ha de donar un tiquet de 5 € per la paellada de la Festa Major o s’enfaden perquè Granollers ha rebutjat la seva admissió en l'Associació de Municipis per la Independència… “postureo de tot a cent” en resum.

Por otra parte, animamos a los que “sacaron pecho” porque habían llamado a 17 mil timbres durante la campaña electoral a que hagan lo mismo pero esta vez dirigiéndose a empresas y emprendedores. No van a venir por arte de magia, tenemos que salir a la caza de oportunidades.

C´s ya está trabajando y propone la creación de un equipo de expertos para definir e implementar un plan de marketing estratégico para la ciudad de Granollers. No podemos seguir impasibles mientras siga habiendo un alto índice de paro.

Es prioritario que potenciemos la marca Granollers y atraigamos proyectos empresariales que creen puestos de trabajo y prosperidad para nuestra ciudad. Urge la reactivación de nuestros barrios y la incentivación del pequeño comercio de proximidad. Granollers es mucho más que cinco calles céntricas. No podemos acordarnos de nuestros barrios únicamente en época de elecciones.

Treball, treball i treball. Màxima prioritat. Que ésta sea la bandera que nos una a todos.

Refugiats i drets humans

CUP logoAssemblea de la Crida per Granollers - CUP
www.cridapergranollers.cat

L'anomenada crisi dels refugiats s'inicia el 2011 amb les primaveres àrabs i els conflictes mal resolts de l'Afganistan, l'Iraq, Egipte, Líbia... i en concret quan una part del poble sirià es revolta contra la tirania del clan d'Al-Àssad i esclata la guerra civil siriana. Les potències regionals i mundials propicien l'escalada del conflicte, donant suport a la dictadura o armant una oposició poc compromesa amb els Drets Humans, amb material bèl·lic fabricat per Occident. La crisi humanitària s'accentua amb els atacs d'Estat Islàmic i les constants agressions contra el Poble Kurd a Turquia, Síria i l'Iraq.

Des d'aleshores l'èxode de desplaçats ha estat brutal i ha superat els 10 milions de refugiats. Però l'Europa dels estats no se n'ha preocupat fins que, arriscant la vida per travessar el Mediterrani, han creuat les fronteres Schengen. Mentre els governs defensaven els interessos del capital, amb més policia, més murs, més repressió; l'altra Europa, l'Europa dels pobles, defensava la necessitat de respectar els Drets Humans i concedir l'asil a la població exiliada que ha fugit d'una mort més que probable. Des d'aquí volem reivindicar que la població que fuig de la misèria, la guerra i dels desastres ambientals mereix tenir reconeguts els seus drets.

Catalunya, recollint la tradició mediterrània de país on ha arribat i conviscut gent d'arreu, i l'experiència de l'exili de centenars de milers de catalanes i catalans el 1939, ha de ser exemple per als pobles europeus i per això ha de millorar l'acollida que es va organitzar amb motiu dels conflictes dels Balcans fa vint anys.

Per tot això, apel·lant a la lluita per la Justícia, la Pau i els Drets Humans, reclamem altre cop a les institucions una política d'acollida i de promoció dels drets socials bàsics per a tothom, independentment del seu origen i estatus jurídic, i que, per tant, aquesta nova emergència social sigui prioritària en les futures actuacions dels governs. Així mateix, esperem que el nostre Ajuntament sigui proactiu a la Xarxa de Municipis Acollidors i faci palesa, amb els fets, l'etiqueta de “Ciutat defensora de la pau”.

Por la defensa de la cohesión social,
el estado de derecho y la democracia

José María MoyaPP logo
Portaveu del Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp | Twitter | Facebook

España es una realidad histórica común de más de 500 años, una realidad plural llena de singularidades que nos enriquecen, que nos da una visión exterior admirada en el mundo entero, e imitada en muchos países, un camino que hemos recorrido juntos todos estos años. En el serpenteante camino de la historia han habido diversas piedras que siempre hemos sabido sortear, gracias a la amplia visión de futuro que como nación hemos tenido.

En estos momentos disfrutamos de una democracia plena en el marco europeo, donde el estado de derecho impera en nuestra sociedad, disponemos de un marco legal flexible, que no solo respeta, también promueve la pluralidad ideológica, cultural y social. Tenemos la suerte, que no muchos países tienen en el mundo, de vivir en un país donde se respetan los derechos fundamentales de libertad e igualdad de todos los ciudadanos, independientemente de sexo, color, raza o religión. Estos últimos 40 años hemos superado problemas del pasado para buscar los puntos de unión y respeto, que nos den un marco de concordia y convivencia. 

Es por todo lo anteriormente expuesto que queremos hacer un llamamiento a no tirar por la borda todos los logros que hemos obtenido juntos, a no romper el marco democrático que disfrutamos, que nadie cegado en irresponsables quimeras te prive de tus derechos y libertades, tu derecho a ser español, catalán y europeo, que no te quiten tu libertad individual al no respetar la legalidad vigente, requisito indispensable para seguir siendo una democracia, y no un estado totalitario que solo respeta las leyes que les van bien para sus fines sectarios de división y crispación social.

#SentimGranollers #SentimosGranollers