Els grups municipals opinen (març 2023)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Full de ruta clar

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El Govern de l’alcalde Josep Mayoral i l’alcaldessa Alba Barnusell ha gestionat dues crisis no esperades ara fa 4 anys: la crisi sanitària i social de la pandèmia de la covid i les gravíssimes conseqüències de la guerra a Ucraïna, provocada per la invasió de Rússia, que han fet ajustar les prioritats inicials. Hem continuat impulsant un programa de polítiques públiques amb diàleg amb els grups municipals i el conjunt de la societat civil, entitats esportives, culturals i socials, amb les persones.

Cada dia ens enfrontem als problemes reals de la ciutat, amb una actitud positiva. Les diverses crisis que tenim al damunt, també la climàtica, obren però oportunitats que transformaran el model de vida, les economies i la ciutat.

Tanmateix, convençuts que l’alcaldessa Barnusell fixarà nous objectius, amb un full de ruta clar, obert i dinàmic com ho són els temps en els que transitem, dibuixant el futur que volem, amb projectes nous per definir la ciutat on s´hi pugui viure millor, amb oportunitats per a tothom.

Fent de l’educació, l’esport, la cultura, un senyal de la nostra identitat com a ciutat, amb una aposta clara per la formació professional, incrementant el nombre d’habitatges socials i de lloguer assequible. Amb l’impuls del dinàmic teixit productiu de Granollers.

Una ciutat més neta i més segura, endreçada. Millorant la coordinació i la cooperació entre els diferents cossos policials i fomentant el civisme i la convivència.

Una ciutat més verda i sostenible, naturalitzant l’entorn del riu Congost i amb més eixos verds als carrers i places a la ciutat. Pacificant el trànsit per reduir-ne les emissions i impulsant les energies netes i la rehabilitació energètica dels habitatges.

Granollers és una ciutat viva i dinàmica. Ara és el moment de seguir desplegant polítiques positives i progressistes.

I en temps de canvi social, moment dels arguments i del diàleg, però també de governs sòlids i estables. 

 
 
  
  

Un nou Granollers per la transició ecològica

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

A Granollers hi falta verd. Aquesta és una opinió (o obvietat) compartida per tothom, contrastat fins i tot pel mateix Pla Verd de la Ciutat, que diu que més de la meitat d’espais verds es troben a la llera del Congost o a les serres de Llevant i Ponent, lluny de la trama urbana de la ciutat, amb pocs espais verds, la gran majoria decoratius.

La planificació urbanística del govern del PSC els últims 40 anys no ha tingut en compte crear espais verds a la ciutat per tal de fer-la més amable i saludable. Tot el contrari: tenim una ciutat amb molts espais durs i grisos, amb massa fum, soroll i contaminació. Tot això afecta negativament la salut i la qualitat de vida dels granollerins i granollerines A més, l’emergència climàtica ha precipitat el debat sobre la necessitat d’un canvi de model a les ciutats per afrontar els grans reptes davant de present i futur en matèria de sostenibilitat, mobilitat i transició energètica.

Però si bé últimament el PSC parla de transformar la ciutat i fer-la més verda, hem de tenir clar que aquells que fa més de tres dècades que governen no transformaran ara amb grans canvis el paisatge de la ciutat. Per això insistim en la necessitat d’un canvi, i no d’un recanvi.

Per nosaltres, la solució és clara: cal un nou Granollers per la transició ecològica. Impulsant un gran eix verd que uneixi de forma contínua els parcs de la ciutat i la conurbació i l’entorn de Granollers. Fent del parc Torras Villà un gran parc central, replantejant per complet la plaça Barangé i relocalitzant l’estació d’autobusos, a l’espera del cobriment de la via. Generant un autèntic pulmó verd al centre de la ciutat.

Hem d’aixecar les rajoles i omplir la ciutat de verd, creant cobertures de vegetació, i expulsar la grisor, plantant més arbres i creant nous espais verds que, alhora, serveixin també de refugis climàtics. La transició ecològica fa imprescindible repensar també la mobilitat de Granollers: cal un canvi profund, impulsant una autèntica anella pedalable i un transport públic sostenible que redueixi l’ús del cotxe dins de la ciutat.

Un nou Granollers per la transició ecològica és imprescindible per avançar cap a una ciutat més agradable i, sobretot, saludable. Ho hem de tenir clar: el verd ha de ser una prioritat perquè pot salvar les nostres vides.

 
 
  
  

La residència, una necessitat a prioritzar

 
Àlex Sastre i Prieto
Portaveu de Junts per Granollers
 

Granollers fa molt de temps que acumula necessitats que han anat esdevenint prioritàries. En l’àmbit de la salut, la urgència de nous equipaments sanitaris que cobrissin el buit deixat per la Policlínica fa 20 anys i un augment de la capacitat de l’Hospital estan en vies de solució gràcies a la tardana però imprescindible inversió de la Generalitat. O en l’àmbit urbanístic, on la via del tren continua sent una fractura oberta que, més enllà de 16 anys de promeses i anuncis, encara està per cobrir.

En una societat on l’esperança de vida creix, abordar l’envelliment i oferir acompanyament i solucions dignes és més necessari que mai. L’objectiu estratègic ha de ser que tothom pugui fer-se gran vivint de forma autònoma, però no podem fer veure que aquesta ciutat fa anys que acumula un dèficit important de llits de residència i de places de centre de dia per poder donar resposta a aquesta necessitat històrica i cada cop més acusada.

En els darrers anys l’Ajuntament, que té disponibilitat de sòl per fer la residència (al carrer Tetuan), reclama a la Generalitat que sigui ella qui la construeixi, però no ha abordat aquesta inversió, i la darrera constatació ha estat la desestimació perquè es fes a través dels fons Next Generation.

Junts per Granollers ha acompanyat l’equip de govern en aquesta demanda i a través dels acords pressupostaris d’aquest mandat, destinem 500.000 € a reformular el projecte, però no n’hi ha prou. Junts hem presentat, dins l’esmena a la totalitat als pressupostos al Parlament, la proposta per incloure el projecte en la inversió ordinària de la Generalitat, proposta que ERC i el PSC podrien no acceptar.

En aquesta cruïlla, la ciutat s’ha de plantejar si aquest projecte ha de dormir el son dels justos indefinidament. Si la Generalitat no aborda la construcció de la residència, hem de liderar el projecte, sent creatius i buscant les vies de finançament necessàries, prioritzant la residència a les inversions del mandat 2023-2027. Quan diem que governarem Granollers, vol dir que l’aposta de Junts és que l’Ajuntament sigui qui lideri la resposta a les necessitats de la ciutat.

 
 
  
  

Por una ciudad de futuro

Jorge Pavón Álvarez 
Portaveu Ciutadans Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Tras tantos años de gobierno socialista al frente del consistorio, la ciudad necesita un cambio, otro punto de vista, una mirada diferente, otra forma de hacer las cosas. Es inevitable, los años pasan factura y se agotan las ideas.

Todavía queda mucho por hacer: revitalizar los barrios, atraer proyectos empresariales que creen puestos de trabajo dignos y estables, seguir aumentando el número de viviendas de alquiler social, apostar con mayor decisión por el carril bici y las conexiones con transporte público, crear más parques infantiles accesibles, mejorar el verde urbano, la seguridad…

Necesitamos una persona con la fuerza y motivación suficiente para que, junto a los ciudadanos, encuentre las soluciones a aquellos asuntos que no pueden demorarse aún más, como podrían ser: la nueva residencia pública para nuestros mayores o dinamizar nuestros barrios. Una persona que lleve la ciudad hacia el futuro, que mejore lo ya hecho, porque como siempre digo, todo es susceptible de mejora.

Debería ser alguien que además defienda la neutralidad política de las instituciones y la división de poderes, que proteja la libertad de expresión y de la lengua en la cual se expresan los ciudadanos. Que quiera una ciudad plural de todos y para todos y, sobre todo, respetuosa, acogedora y diversa.

Por eso Ciudadanos se presentará a las próximas elecciones municipales de mayo con mucha ilusión y nuevas ideas. Con un proyecto compuesto íntegramente por personas ajenas al mundo de la política. Profesionales, autónomos, estudiantes… ciudadanos dispuestos a trabajar por el cambio, por una ciudad de futuro. 

 
 
  
  

Granollers: de la utopia a la necessitat

Mònica Ribell i Bachs
Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

“Cap ciutat hauria de ser tan gran perquè no sigui possible sortir-ne a peu en un únic matí”. Així descriu la ciutat Cyril Connolly, l’escriptor i crític literari anglès. Rellegint-lo, els carrers i les voreres venen a la memòria, els principals llocs públics que esdevenen diàriament més vitals.

Un carrer habitable és un espai compartit de proximitat i de barri. Una extensió del nostre habitatge. La gent hi camina, s’atura, es troba i s’hi reuneix. Un carrer és l'escenari on es donen conflictes i consensos, i es fomenta el sentit d'identitat, pertinença i copropietat. Reflecteixen l’ànima dels que hi viuen, i dels que s’hi mouen. Els carrers són elements clau que influencien la qualitat de vida de ciutats de dimensió mitjana com Granollers. Sense oblidar les necessitats immediates de les persones; els carrers no poden deixar de banda les necessitats mediambientals necessàries per fer front cap al 2040 a l’increment esperat de temperatura proper als 2,5 ºC o a la disminució de pluja d’un 15 %. Avui es tallen arbres a Granollers, i la replantació no va amb la celeritat necessària. Aconseguir verd i arbres són alguns dels exemples del procés de transformació que han de viure les ciutats per adaptar-se a l'emergència climàtica i fer-les més resilients.
Potenciar la mobilitat sostenible, el reciclatge, la reducció de la generació de residus, el control de les emissions contaminants i de gasos d’efecte hivernacle, i invertir en energies renovables i potenciar l’eficiència energètica, en la millora del tràfic o d’enllumenat públic; són elements que també contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones i generacions següents. 

És determinant repensar-nos, preguntar-nos què i com volem que sigui el Granollers de demà, sabent que cal més verd, s’han de millorar els serveis; cal invertir en la cura a l’envelliment, recuperar l’atenció al taulell de l’Ajuntament a banda de les cites prèvies; així com recuperar també la figura del defensor de la ciutat que apropi millor les veus de les persones a l’administració. Cal, per exemple, recuperar el consens del plenari de fa 25 anys perquè Granollers inverteixi en obra cultural de proximitat; però cal també prioritzar polítiques públiques que treballin perquè Granollers tingui un projecte formatiu sòlid ampliant l’existent. Un projecte en cicles formatius de grau superior que sigui capdavanter a tot el país, amb implicació del món de l’empresa, amb oficis on treballar bé sigui el símbol característic i diferencial de la nostra ciutat.

La visió de Granollers per la Independència – Primàries Catalunya pot semblar per alguns massa crítica, però és sempre constructiva i necessària. Per empènyer a què pugui canviar-se el que no funciona. Una visió que mai renuncia tampoc a qüestionar-se que el que ja funciona, sempre pot millorar.