Els grups municipals opinen (setembre 2015)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Eleccions: dos grans reptes

Jordi Terrades i SantacreuPSC logo
Portaveu del PSC

Les catalanes i els catalans ens enfrontem a dos grans reptes: la superació de la gravíssima crisi econòmica i social, per una banda i la relació de Catalunya amb Espanya, per l’altra.  

Les conseqüències de la primera segueixen sent terribles per a milers de persones: drets que havíem considerat inamovibles reculen sense retorn o desapareixen. 

Per altra banda, les relacions de Catalunya amb Espanya han esclatat provocant l’altra crisi.

L’absència de respostes per part d’ambdós  governs ha estat clamorosa. Augment imparable de les desigualtats econòmiques i socials. L’escletxa entre les persones més riques i la resta creix.

Les classes treballadores i mitjanes cada cop més empobrides per l’atur, per una devaluació dels salaris que han caigut a nivells de fa 10 anys i també dels serveis públics essencials: sanitat, educació, pensions i serveis socials que no fan més que accentuar la fractura social.

Un 21,9% de la població de Catalunya es troba avui en el llindar de la pobresa o la pobresa en termes reals. En aquest sentit cada any que passa estem més lluny d’Europa, austeritat mal entesa que ha passat per la desconstrucció per part dels dos governs de dretes –aquí amb la complicitat inexplicable d’ERC–, dels serveis públics i de les polítiques socials.

Tampoc la relació de Catalunya amb Espanya s’ha abordat de forma seriosa, eficaç i amb el màxim de consens desitjable. Uns prometen una independència que avui ni els vells estats no poden exhibir, la major part de les decisions s’adopten fora d’ells –a Europa encara més–. I si del que parlen és de la separació d’Espanya, saben que qualsevol procés de secessió és llarg i ple de problemes i incerteses. Altres, des el seu immobilisme impossibiliten solucions raonables.

Els socialistes hem de reconèixer que també hem de canviar generant respostes concretes. La nostra opció és la de dotar-nos d’una nova Constitució que ha de consagrar una Espanya federal on la realitat nacional de Catalunya ha de quedar plenament reconeguda i respectada, i que haurà de ser votada lliurament.

El 27-S alguns només voldran parlar d’independència per tapar les retallades i no parlar de Pujol i la corrupció, altres com el PSC també parlarem del treball digne, de la intervenció des de la política en l’economia per modificar les injustícies i els seus desequilibris, per posar-la al servei de les persones i no a l’inrevés. Pel manteniment de l’estat del benestar com a eina eficaç pel dret a la dignitat i les oportunitats a què tenim dret totes les persones.

I sense oblidar que el govern d’Artur Mas ha pactat dos anys amb el PP i tres amb ERC, cinc en total, de regressió dels drets socials que ja ni tan sols dissimulen.

Propera parada: 27-S!

Àlex Sastre i PrietoCiU logo
Portaveu de Convergència

Això és un no parar! Tot just fa dos mesos de les passades eleccions municipals del 24 de maig i ja estem preparant la propera cita amb les urnes: el 27 de setembre. Una cita inèdita, que no constitueix unes eleccions com les habituals. El 27-S serà un plebiscit sobre la independència de Catalunya.

Ha calgut arribar fins aquí per culpa de la intransigència de l’estat espanyol, incapaç d’acceptar –i ni tan sols de negociar – un referèndum amb tots els ets i uts sobre el futur polític del país. En lloc d’això, impugnacions, tribunals, fiscalies, querelles i persecució jurídica com a resposta. Trobar totes les portes tancades ha portat el president Mas a demanar que el 27-S es convertís en aquest referèndum que se’ns ha impedit de fer.

I les forces polítiques independentistes convertiran aquestes eleccions en el referèndum definitiu. Ha costat molt –perquè les coses no són fàcils i tenim un país divers i complex– però finalment hi haurà una gran llista unitària, formada per Convergència, Esquerra i la societat civil favorable a la independència de Catalunya. I cal sumar-li la CUP, que concorrerà en solitari però amb un programa independentista.

Els propers mesos posarem (més) arguments sobre la taula. Tot això no es fa per gust, la independència ha de servir per tenir un país on viure millor, socialment més just. Per tenir millor educació, sanitat, infraestructures i poder garantir la pervivència de la nostra llengua i cultures. En temps de canvis on es proclama repetidament “Sí que es pot”, des de Catalunya hem de tenir clar que sí que es pot, però només amb un estat propi que ens permeti prendre les nostres pròpies decisions i gestionar els nostres recursos.

27-S, l'inici del nou país

Pep Mur i PlanasERC-AG logo
Portaveu del Grup Municipal d'ERC - Acció Granollers

Fa cinc anys, un calorós 10 de juliol de 2010, un milió i mig de persones ens vàrem concentrar a Barcelona en contra de la retallada de l’Estatut. Dos anys després, el 2012, vàrem tornar a omplir de gom a gom els carrers de Barcelona sota el lema “Catalunya, Nou Estat d’Europa”. El 2013 vàrem enllaçar el país de punta a punta amb la nostra Via Catalana, demostrant al món que com a poble podem assolir qualsevol repte que ens proposem. La V baixa del 2014 ens va tornar a mostrar al món, i el 9 de novembre vam desafiar un estat demofòbic votant sobre la independència del nostre país. Aquests darrers anys hem avançat molt com a poble, moltíssim. Però encara no hem acabat. Ens falta el més important, i cada vegada som més a prop de la data més decisiva per al futur de Catalunya.

El proper 27 de setembre decidirem si volem seguir essent una autonomia retallada i escanyada en un estat cada cop més centralista o bé si volem construir un nou país. Un país petit, sí, però que entre tots segur que farem molt gran. Passat o futur, això és el decidim el proper 27 de setembre. 

Hem arribat massa lluny per deixar-ho córrer ara. Tenim la necessitat real de sortir-nos-en. La independència no és un fi en sí mateix, sinó que és un mitjà. Volem disposar de les nostres pròpies estructures d’Estat per posar-les a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes. Si volem ser lliures nacionalment és perquè també ho volem ser a nivell social.

Històricament, a Catalunya, els avenços en drets nacionals sempre han anat lligats als avenços en drets socials, són indestriables l’un de l’altre. Volem ser lliures per tenir més i millors serveis i per garantir els nostres drets bàsics. En definitiva, per prendre les nostres pròpies decisions. L’única opció de canvi real que tenim és construir un país des de zero, replantejant-ho tot i construint-ho tot de nou. I crec que tenim el deure d’aconseguir-ho per tots els que ens han precedit, però sobretot pels que vindran. Tenim l’oportunitat de deixar-los un país molt millor que el que hem trobat. I això depèn de tots i totes, depèn de tu, i no ens podem permetre fallar.

Prou!

C's logoGrup Municipal de Ciutadans
ciutadans@ajuntament.granollers.cat

“Secessió”, “ruptura”, “divisió”, “Espanya ens roba”… PROU!

Són ja molts els anys que portem escoltant el mateix, de comprovar com manipulen a través dels seus mitjans de comunicació, de com cedeixen espais públics i institucionals amb finalitat propagandística i d’adoctrinament. Llancen una cortina de fum per amagar els seus miserables casos de corrupció (quinze seus embargades incloent la de Granollers), alimentar egos i aferrar-se al poder costi el que costi. Fins i tot augmenten el seu pressupost en “política internacional” (19,7 milions el 2015) a la vegada que retallen en sanitat o educació.

Són molts els anys malbaratant capital, temps i recursos públics. Mentre fan ofertes a les assemblees secessionistes, especulen amb hipotecar el nostre futur i pugnen per ser “l'heroi llibertador de la pàtria”, a C’s treballem per resoldre els problemes reals de tots els catalans.

JUNTOS somos más fuertes. Lucharemos por actualizar el sistema de financiación, por una ley electoral proporcionada (que cada voto tenga el mismo valor), por un empleo más digno, por mejores infraestructuras, por un mayor apoyo a emprendedores… por una Cataluña más justa y unida. Dejen de asustar a las empresas, de crear inestabilidad y ahuyentar inversiones.

En Ciudadanos trabajaremos para tender puentes entre los propios catalanes y de éstos con el resto de España. Acabaremos con el enfrentamiento entre amigos, familiares, compañeros… ya está bien de obligar a posicionarnos, de crear bandos, de arrastrarnos hacia un callejón sin salida.

¡VENCEREMOS! Nos merecemos un gobierno competente y limpio que no convierta a Cataluña “en una nueva Grecia”. Que traiga prosperidad y no incertidumbre, que no levante fronteras. Nuestra Generalitat necesita líderes honrados y valientes como Inés Arrimadas, que vuelvan a ilusionar a los ciudadanos y que lo cambien todo… sin romper nada.

Creemos firmemente en una Cataluña y España diversas pero unidas, avanzando juntas hacia un proyecto común que es la Europa de naciones.

La solución no es cambiar de pasaporte, sino de gobierno.

Què ens juguem el 27-S?

CUP logocrida-cup@ajuntament.granollers.cat

El 27-S no triem regidors, però tindrem l'oportunitat d'escollir entre continuar amb els ajuntaments actuals, en gran mesura incapaços, amb independència de la majoria que governi, d'afrontar els greus problemes de les persones que hi vivim o posar les bases per a uns nous ajuntaments.

Avui els ajuntaments estan sotmesos a les lleis espanyoles, que han anat configurant un marc institucional coherent amb el capitalisme neoliberal, que no poden desbordar en les seves polítiques quotidianes. Es troben molt limitats en les seves competències com a resultat d'un procés de progressiva recentralització. La Reforma de l'Administració Local (LRSAL) del 2013 situa el dèficit zero com a objectiu central i ineludible de la política local, buidant de competències els ens locals, impedint, per exemple, que puguin contractar nou personal, el que dificulta la remunicipalització de serveis privatitzats.

Els ajuntaments són víctimes i reproductors de les polítiques d'austeritat que els poders financers i les estructures polítiques han imposat a la UE. Tot i que la voluntat política dels governs municipals pot contrarestar en certa mesura aquesta tendència, els municipis estan molt limitats per enfrontar la situació d'emergència social que ha provocat la crisi del capitalisme.

El 27-S tenim l'opció de dissenyar des de zero els ajuntaments que volem. Podem triar convertir els municipis en l'instrument bàsic del poder popular desenvolupat des de baix cap amunt, ja que és en l'àmbit local i de barri on es poden organitzar les persones per participar i exercir el poder. Podem decidir fer dels ajuntaments la peça fonamental de la República catalana, instruments eficaços per afrontar la crisi des dels interessos de la majoria social.

Per fer-ho possible el 27-S necessitem dues majories: en primer lloc, una majoria per la independència, sense independència no hi ha cap possibilitat de ruptura democràtica; en segon lloc, una majoria per un procés constituent democràtic, d'àmplia participació popular, que posi les bases per a un canvi de model econòmic i social.

A ple rendiment

José María MoyaPP logo
Portaveu del Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp | Twitter | Facebook

El nostre grup municipal porta ja quasi dos mesos a l'ajuntament i us hem de dir que ESTEM A PLE RENDIMENT, fent feina, visitant els barris i mirant les coses que poden millorar-se, perquè hi ha moltes coses per fer.

Estem preparant UNA BONA LLISTA DE PROPOSTES, perquè es puguin tenir en compte per als propers PRESSUPOSTOS DE 2016, pel setembre.

Seguirem amb el nostre full de ruta i lema, TREBALLAR, FER I CRÉIXER GRANOLLERS.

Estem a la vostra disposició per si ens voleu fer arribar alguna proposta d'alguna mancança o problema als vostres barris. Ens les podeu fer arribar, tant a les xarxes socials, correu electrònic, com al whatsapp.

Qualsevol proposta, projecte, idea que tingueu en ment per millorar els vostres barris és important. Volem ser la teva veu a l'ajuntament.

HEM GAUDIT D'UNA FORMIDABLE FESTA MAJOR, CADA ANY ENS SUPEREM.

L'èxit de la nostra Festa Major recau en l'esperit de petits i grans de gaudir amb alegria i entusiasme tots els dies que dura la festa, que per a molts se'ns fan curts.

Es nota any rere any, l'originalitat, les ganes de fer poble, la gran participació, el seguir les tradicions i la cultura popular i les ganes de festa de la nostra gent.

Com la Festa Major de Granollers, no hi ha res igual al món! És única i irrepetible! Cal viure-la i sentir-la per saber el que és!

VOLEM FELICITAR TOTS ELS CIUTADANS I LES ENTITATS QUE HAN FET POSSIBLE AQUESTA INCREÏBLE FESTA MAJOR.

#SentimFMGranollers2015. #SentimGranollers

#SentimosFMGranollers2015. #SentimosGranollers