Els grups municipals opinen (abril 2015)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Junts fem Granollers

Jordi Terrades i SantacreuPSC logo
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Granollers

Junts fem Granollers” explica la manera com volem continuar la nostra acció de govern, amb la gent, amb el conjunt de veïnes i veïns de Granollers.

El proper 24 de maig tots i totes decidirem cap on volem que vagi la ciutat, les prioritats, en què volem que es destinin els recursos econòmics de l’Ajuntament. Amb el nostre vot, confirmarem majories o en farem de noves.

Ens tornem a presentar, sense cofoismes, sabent que hi ha feina per fer, amb l’orgull d'haver treballat per la ciutat i la seva gent.

No ens entretindrem pensant en el passat, ni en el present; volem albirar el futur perquè els temps segueixen sent complexos, plens d’incerteses i de reptes, però també de noves oportunitats que no deixarem escapar i posarem al servei de tots.

Les nostres propostes responen a cinc grans objectius.

Governar amb la gent. Hem de deixar enrere la visió que el paper de l’Ajuntament és únicament la prestació de serveis. La participació és un factor clau. El Consell de Ciutat, el voluntariat, camins per aprofundir. Un govern transparent a què no volem renunciar.

Defensar els drets socials des de la proximitat. Per nosaltres serà prioritari mantenir la cartera de serveis que s’ofereixen als ciutadans com un dret, que avui estan en perill per les retallades. La igualtat i la cohesió són senyes d’identitat del nostre projecte.

Dinamització cultural i creativitat. Les polítiques culturals des de la coresponsabilitat esdevenen un valor públic imprescindible per construir el futur. També com a oportunitat econòmica generadora d’activitat. Captar i fer possible el talent és un dels reptes que tenim com a ciutat.

Qualitat, convivència, identitat. Un objectiu, fer la ciutat cada cop més accessible i actuar en els eixos que connecten els barris i el centre, i els barris entre ells. La prioritat, la gent a peu, una ciutat tranquil·la i més verda. Una aposta per la qualitat de la urbanització com a factor de cohesió i inclusió social.

Generar nous motors econòmics. La projecció i l’atractivitat de la ciutat són elements claus per crear ocupació. Desplegar el Pla Director del Circuit, dos nous polígons al voltant del circuit i la C17, i aixecar l’estació de mercaderies ferroviàries per generar sòl per a activitats econòmiques són els reptes dels propers anys. Cal definir també nous objectius del comerç a la ciutat. La innovació ha d'estar present en totes les decisions.

Parlem de sanitat?

Àlex Sastre i PrietoCiU logo
Regidor de CiU i candidat a l’Alcaldia
alexsastre.cat

Amb l’arribada de l'epidèmia de grip de cada any, les urgències de l'hospital de Granollers voregen el col·lapse. Ja fa molt que la ciutat ho pateix. En l'informe de l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya (2013), el servei d'urgències obtenia la nota més baixa de tot el país. Una cosa és segura: la causa no n'és el personal, que continua fent una gran feina en situació de retallades.

Des de CiU hem traçat unes línies estratègiques que cal afrontar. Per una banda, millorar el funcionament de l'hospital actual, reforçant especialment les urgències. En segon terme, recuperar capitalitat en l'àmbit sanitari: d'altres ciutats han sabut fer apostes estratègiques amb equipaments potents. Apostem, en aquest sentit, per reivindicar de manera estratègica un nou hospital per a Granollers, pensant a termini mitjà i llarg , perquè som conscients de la situació econòmica i no ens agrada fer volar coloms.

I què hi diu el govern del PSC? En lloc de formular plantejaments alternatius, la resposta és que no podem plantejar propostes en aquest àmbit per les retallades de la Generalitat governada per CiU. Som molt conscients de les dures mesures que ha hagut d'assumir la Generalitat a causa de l'herència econòmica del govern tripartit i del dèficit fiscal que pateix. Però si hem de parlar de retallades en sanitat a Granollers, no podem oblidar-ne la més grossa de totes: el tancament de Policlínica el 2005; 100 llits i 4 quiròfans tancats, d'un dia per l'altre, per una decisió política presa entre dos governs liderats pel PSC a Catalunya i a Granollers. L’hospital va haver d’assumir un volum de pacients per als quals no estava del tot preparat.

Ara, la Generalitat sembla que adjudicarà el projecte executiu per un nou equipament a l’espai de l’antiga Policlínica. Un punt d’inici, ja que falta molt per veure-hi una obra acabada, i un temps durant el qual és prioritari reforçar el servei d’urgències de l’hospital. I ja n’hi ha prou de dir qui pot i qui no pot opinar sobre les coses. Si no, políticament acabarem com la Policlínica: un solar.

La legislatura

Fermí Gutiérrez MartínezPP logo
Portaveu del Grup Municipal PPC Granollers

Llega el final de la legislatura,  y se nota; hay obras por todas partes tratando de cumplir con el PAM (el Plan de Actuación Municipal), o por lo menos, parte de él.

Siempre hemos sabido que las mayorías absolutas no son para la democracia y en estos 4 años lo hemos podido ver, puesto que las aportaciones que hemos ido haciendo al equipo de gobierno han sido escuchadas pero no incluidas en la hoja de ruta, debido a que el voto de los 13 concejales es suficiente para aprobar los temas, sin necesidad de contar con  las peticiones de la oposición.

Pero hay más, el atribuirse proyectos que en realidad no son suyos o decirnos que aceptan propuestas y luego no es así. Y ahora explicamos el porqué.

En la elaboración de los presupuestos de 2014, y como es habitual, el equipo de gobierno nos pidió que hiciéramos aportaciones. Una de las nuestras fue la de adecuar el cruce entre las calles Girona y Francesc Ribes. Su respuesta, en un principio, fue que, si bien compartían esta necesidad, era un tema complejo con muchas complicaciones técnicas.

Pero a última hora el regidor de Urbanismo nos dijo que aceptaban la propuesta puesto que es un cruce muy peligroso y que hay que abordar el problema con urgencia.

Pero cuando recibimos el cuadro de inversiones modificado, vimos que únicamente se había presupuestado el proyecto de viabilidad técnica. Un hecho que nos alertó, puesto que, si se hace este estudio, se puede llevar el resultado hacia donde ellos quieran. Y efectivamente, así ha sido; con fecha 17 de marzo, hemos sabido que la rotonda entre estas dos calles NO es viable técnicamente. Creemos que es un cruce muy peligroso y que necesita urgentemente una actuación.

Entonces, a qué conclusiones podemos llegar? Nos aceptan las propuestas, no nos las  aceptan, nos las aceptan a medias...?

Gobiernan 13 concejales pero hay otros 12 concejales más que también trabajamos para mejorar nuestra ciudad. Doce concejales que dan voz a una parte muy importante de la ciudadanía, granollerenses que tienen el derecho a saber qué propuestas hacen los partidos políticos a los que han confiado su voto.

Ens ho juguem tot

Josep Casasnovas VaqueroICV EUiA logo
Portaveu del Grup Municipal d'ICV-EUiA

El proper mes de maig hi ha eleccions municipals. Ben aviat veureu la ciutat guarnida de cartells i de propostes per a tots els gustos, però des d’ICV-EUiA considerem que aquestes no seran unes eleccions qualssevol. No seran unes eleccions normals, perquè ens hi juguem el futur de la nostra ciutat i de la gent que hi vivim.

Ja fa sis anys que patim l’estafa de la crisi, provocada pels poders financers i pels grans especuladors, i ara és el moment que hem de decidir si ens en sortim tots i totes juntes, amb justícia social i reconstruint des de la base una nova societat basada en valors i principis ben diferents, o si només se’n surten els de sempre, mentre la majoria social queda empobrida i precaritzada eternament.

A Granollers necessitem una opció política forta, transformadora, que lluiti de veritat per la gent, que ho qüestioni tot per tornar-ho a repensar entre tots. Una opció ecologista i preocupada per l’entorn que deixem a les generacions que vénen. Una opció que posi les persones, les seves necessitats reals i les seves inquietuds, al centre de l'acció política. I que mai respongui a un problema amb un “això no ho podem resoldre”, sinó que trobi la manera de fer-ho, amb imaginació, amb valentia i desafiant les injustes regles de joc que ens ofeguen cada dia.

Aquesta opció, a més, ha de combinar la rebel·lia i la imaginació, amb l’experiència i el coneixement de la ciutat. I ha de ser capaç d’escoltar, de debatre i també de decidir. Ha ser una opció honesta, transparent i amb solvència, perquè ens ho juguem tot.

En el debat sobre com garantim la cohesió social i una sortida digna per a totes les granollerines i granollerins, ens cal una opció política que no s’oblidi de ningú, i que estigui sempre a totes les lluites i mobilitzacions, amb l’orella atenta a les demandes d’entitats, plataformes i veïns.

Aquesta opció política que necessita Granollers és, sens dubte, la d’Iniciativa.

Construïm #NouGranollers

Pep Mur i PlanasERC-AG logo
Portaveu d'Acció Granollers (ERC, RCat, Gi i JERC)

Després de quatre anys d'adreçar-vos pensaments des d'aquesta columna, m'atreveixo a fer-vos algunes preguntes en veu alta. Ha ajudat prou l'actual govern de la ciutat a superar els temps difícils que vivim? Ha fet tot el possible amb la seva actuació per construir un futur millor? Les mirades i complicitats que us adrecen han arribat amb franquesa i alleugereixen? Han sabut canalitzar les inquietuds i l'espurna que porteu dins com a gent de Granollers? I amb la mateixa frescor que el primer dia?

Nosaltres pensem que no. S'improvisa sovint una reacció davant de molts problemes i se n'eludeixen d'altres només amb subterfugis perquè són incòmodes. Als barris encara hi tenim temes quotidians a resoldre (neteja, manteniment...) que no s'arreglen amb pressa, a última hora. El futur s'insinua sense el pas ferm necessari, la ciutat deixa passar oportunitats... i també sovint se'n dóna la culpa als altres.

En aquest temps, la suma que representa Acció Granollers no ha deixat de proposar. És el nostre estil de fer les coses, d'una altra manera, sobretot ara, que el país es repensa profundament. Estic content i em sento convençut que amb una nova suma d’esforços aconseguirem un bon resultat a la ciutat, no només per endreçar-la, sinó per construir-la: amb processos que impliquin les persones, amb visió global i capaços de canviar les coses de forma innovadora.

És per això que, amb l'ànim de seguir treballant per Granollers i la ciutadania, presentem de cara a les properes eleccions un projecte renovat, il·lusionador i amb moltes ganes de superació. Volem tenir l’exigència i l’inconformisme com a normes, per tal de perseguir no només una nova ciutat, sinó la millor ciutat.

Tenim un equip que defuig personalismes i que pretén treballar colze a colze no només a les institucions, sinó també al carrer, amb la gent. Tenim propostes de caire regenerador i participatiu, ja que volem apropar l’Ajuntament a la ciutat. Tenim ganes de transformar, d'agitar i d'il·lusionar Granollers.

Per tant, només ens manca una cosa: centenars, milers de granollerins i granollerines que tinguin ganes que la ciutat comenci a caminar en la direcció que expressem en aquestes línies. Un rumb en el qual es reforcin les coses bones que ja tenim i en què les que no ho són tant, desapareguin. Un rumb, no en direcció a una ciutat conformista i buròcrata, sinó cap a una ciutat amb un projecte polític ambiciós, amb un objectiu molt clar: assolir el millor Granollers.