Els grups municipals opinen (setembre 2021)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya 



MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Next Generation a Granollers

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

L’Ajuntament de Granollers ha fet un treball d’identificació de projectes estratègics de ciutat susceptibles de ser finançats amb els fons europeus de recuperació, a partir dels eixos de l’Agenda Urbana i dels objectius clau per al desenvolupament urbà sostenible, amb l’horitzó 2030 com a fita.

S’ha treballat de manera transversal amb els diversos serveis de l’Ajuntament i els grups municipals per tal de definir projectes que contribueixin a recuperar l’economia i transformar la ciutat.

El resultat d’aquesta feina es una primera priorització d’iniciatives. Un full de ruta obert i dinàmic per tal de poder-se adaptar a les línies de finançament a mesura que el govern d’Espanya i de Catalunya les vagin concretant; així com per poder-lo complementar amb les noves iniciatives que sorgeixin a partir de projectes fruit del treball amb la resta d’agents, públics i privats, de la ciutat i també del procés d’elaboració del III Pla Estratègic.

Aquest full de ruta defineix un paquet d’onze projectes i marca el camí de la transformació cap a una ciutat més saludable i sostenible, cohesionada, i que utilitza les noves tecnologies per facilitar la vida i la feina dels ciutadans i les ciutadanes de Granollers. Aquests onze projectes impulsats per l’Ajuntament es complementen amb les propostes que incideixen en el territori, presentades per altres entitats.

Els projectes s’emmarquen en tres eixos estratègics: Transició ecològica, Cohesió social i Transformació digital.

També saludem com a iniciatives positives el desdoblament de la línia de rodalies ferroviàries entre Parets i la Garriga, així com de l’estació intermodal a la Llagosta, que representarà el trasllat de l’estació de mercaderies de Granollers al voltant de l’any 2025.

Feina i definició de projectes que han permès el consens de la majoria de grups municipals: PSC, JuntsxGranollers, Ciutadans i Primàries, amb aquesta mirada que ha d’anar més enllà del mandat que fineix el proper maig de 2023. Mirada llarga pensant en la millora de la ciutat.

 
 
  
  

L'escola: un servei públic segur i imprescindible

 
Núria Maynou i Hernández. Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Escrivim aquestes línies al juliol amb la incertesa de com evolucionarà la pandèmia i cap a quin escenari de restriccions sanitàries ens conduirà. Tot i això, si alguna cosa ha quedat clara durant el passat curs escolar és que l’escola és segura. Gràcies a l’esforç dels claustres, les famílies, els alumnes i totes les persones que hi treballen, s’ha aconseguit fer de les escoles un espai segur on s’han controlat molt els contagis i s’ha pogut desenvolupar el curs amb una certa normalitat.

L’educació constitueix un pilar fonamental de l’estat del benestar, que cal concebre també com un àmbit d’incidència sobre el conjunt de la societat, i no tan sols infants i joves, en la mesura que determina el desenvolupament social i personal al llarg de la vida, des d’una perspectiva laboral, i, sobretot, ciutadana.

L’educació és una punta de llança de l’esfera pública, i l’escola és un lloc clau des d’on reduir desigualtats. La pandèmia del coronavirus ha evidenciat, encara més, les desigualtats socials i estructurals que hi ha a la nostra societat, també a les escoles. Per aquest motiu, totes les administracions hem de sumar esforços per col·laborar i reforçar un dels serveis públics més essencials que necessitem la ciutadania.

 

Sigui com sigui, a Granollers aquest setembre l’alumnat comença un nou curs escolar. Un nou curs amb l’esperança de la màxima normalitat possible, un nou curs amb l’esperança de recuperar el joc, el pati i les abraçades. Un nou curs on ens caldrà donar-los tot el nostre suport i el de totes les administracions.

 
 
  
  

La nova situació

 
Josep Maria Noguera i Amiel
Regidor portaveu de Junts per Granollers
 

A mitjan de juliol vam haver de tornar al toc de queda, conseqüència de l’increment de contagis i de més pressió als centres sanitaris amb l’arribada i la implantació de la variant Delta de la Covid-19. Noves restriccions i un regust amarg que augurava un mes d’agost magre. La vacunació progressiva avançava, però es mantenia la pandèmia. Per aquelles dates es van cercar fórmules d’obertura de sectors com l’oci o el turisme per donar continuïtat a activitats econòmiques i a llocs de treball que han patit molt durant mesos i mesos, però el cinquè rebrot va obligar a fer rectificacions, a ser molt curosos en tot, especialment en l’organització d’activitats en espais públics com les populars festes majors.

Aquest virus ens continua posant a prova a tots: als ciutadans ens obliga a actuar amb seny i a les administracions, amb una presa de decisions adequada, eficiència òptima i establint consensos polítics. Junts per Granollers, amb la responsabilitat que ens pertoca, ha impulsat i treballat amb el govern de l’alcalde Mayoral el desplegament del pla socioeconòmic per combatre la crisi aquest 2021. I aquest setembre hem de començar a dissenyar el pressupost i ordenances fiscals de 2022 amb noves línies d’actuació de suport econòmic i social, que procurarem que vagin en la mateixa direcció de les mesures que tan bona acollida estan tenint enguany entre els sectors més afectats.

Resten dos anys de l’actual mandat i els hem d’aprofitar per desenvolupar projectes i transformar la nostra ciutat. Els fons europeus Next Generation i altres tipus de finançament han de ser rellevants. Pel nostre grup és prioritari tirar endavant la residència de gent gran, ampliar equipaments sanitaris, el nou model de gestió de recollida de residus, el cobriment de la via del tren o millorar l’oferta d’habitatge social, però sense descuidar les persones: més atenció a la gent gran, a persones amb discapacitat i a persones que han vist truncades les seves expectatives. I cura especial als neguits i inquietuds de la gent jove.

Les administracions han de saber exercir l’autoritat ben entesa, sense imposicions, en aquests temps de pandèmia i de decisions difícils. En aquests temps complexos, cal empatia i connexió amb la gent. Hi estem compromesos tots.

 
 
  
  

El reto medioambiental

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Ya hace mucho tiempo que estamos acostumbrados a ver noticias dramáticas sobre el cambio climático. Cada año se baten récords de temperaturas inusuales en algunas zonas del mundo. Muchos vemos con impotencia cómo se derriten los polos o desaparecen los glaciares milenarios.

Corremos el riesgo de que muchos se impermeabilicen ante este tipo de noticias. Algo así como ha ocurrido con la corrupción de los grandes partidos, de tanto verlo en televisión, ya mucha gente ni se inmuta o lo concibe como algo inevitable o inherente a la vida política. En fin… cambiemos de tercio y volvamos al tema que nos ocupa en este boletín.

Afortunadamente cada vez más son los líderes políticos que asumen la responsabilidad de sus países industrializados y se comprometen a tomar medidas urgentes al respecto. Es fundamental que se tome partido a todos los niveles, incluido el ámbito municipal. Por ello, desde Cs Granollers no dudamos en apoyar todos los convenios o pactos sobre transición energética, siendo el último la adhesión de Granollers a la “Aliança Catalunya 2030”.

Desde Cs Granollers apoyaremos todas las acciones que fomenten el autoabastecimiento de energía renovable en todos nuestros equipamientos municipales. Consideramos que urge contrarrestar los episodios de contaminación por partículas en suspensión que son ocurrentes en nuestra comarca con políticas de marcado carácter medioambiental. La implementación del Plan Director del Verde Urbano, el fomento de la economía circular, la potenciación del reciclaje selectivo o el uso de medios de transportes públicos o ecológicos se consolidan como prioridades cada vez más apremiantes. Granollers necesita más zonas verdes y menos asfalto.

La contaminación acústica es otro de los aspectos en los que trabajaremos junto con el equipo de gobierno en los próximos meses. Hay zonas de Granollers, como por ejemplo la Ronda Sur, que pide a gritos soluciones urgentes para paliar los elevados niveles de ruido. En más de una ocasión hemos propuesto que se considere la utilización de radares de ruido como medida disuasoria, solución que se está implementado con éxito en Francia o Suiza.

La lucha contra la contaminación ambiental o acústica es un reto que repercutirá en la salud y calidad de vida de nuestra ciudad.

 
 
  
  

El dia a dia de les persones i la transformació de la ciutat

Mònica Ribell i Bachs
Regidora de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Escric aquestes ratlles un mes de juliol sacsejat per la pandèmia i la calor. Impreses en plena Festa Major per al proper butlletí de setembre, acostumen sempre a reflectir el retorn a l’escola i marquen l’inici del nou curs polític a Granollers, amb el debat ideològic de l’Estat de la Ciutat de final de mes. La incertesa d’aquest temps marcat per la crisi sanitària no pot eixugar el projecte polític de transformar una ciutat avui massa adormida, alhora tenint cura del dia a dia de les persones que hi conviuen. Aquest és el repte més gran.

Les dades de l’Idescat mostren un augment creixent de la població a la nostra ciutat; gairebé 1.000 persones en només dos anys. En aquest mandat, Granollers té l’oportunitat de plantejar-se grans canvis estructurals, començant pel paper que la ciutat hauria de tenir envers l’entorn més proper i com a perifèria de la segona corona metropolitana. La ciutat hauria de ser hub d’enllaç amb la Catalunya interior pel que fa a transport, mobilitat, comerç, activitat industrial i cultural. La ciutat ha de plantejar-se el model d’habitatge dels trenta anys vinents, la gestió dels residus domèstics i la de l’aigua, nivells de gestió municipal interna més transparents i participatius; fer créixer el model educatiu ja engegat en cicles formatius, aprofundir en allò que es pot fer des de la proximitat en la lluita pel canvi climàtic; i, finalment un compromís al nostre entendre, ferm i decidit, cap a la construcció nacional de la República Catalana; sense obviar la dura crítica de l’informe del Consell d’Europa vers la repressió espanyola de l’independentisme. No plantejar-se aquests canvis estructurals en profunditat en l’actual context polític i maduresa de la població, abocarà la ciutat a l’anar fent, a l’ostracisme durant molts anys.

Per posar un exemple del canvi de paradigma: l’empresa consultora del treball sobre models de gestió de l’aigua contractada per l’ajuntament admet que els avantatges de la gestió directa de l’aigua són la transparència, la corresponsabilitat, la implicació ciutadana i el fet de desprendre’s de tot ànim de lucre; motius prou importants en el segle XXI per arriscar-nos a fer un canvi de model si s’explica bé, malgrat el cost inversor inicial per fer front als quilòmetres de canonades malmeses o de fibrociment.

Els canvis profunds que Granollers necessita no són tampoc possibles, si alhora no fem front als problemes del dia a dia de la gent. Sobretot, poder arribar a final de mes de forma digna, tenir feina i tenir cura de la seva salut. La ciutat ho ha de tenir present i els polítics també. Des de la proximitat poden millorar-se aspectes de la salut i l’economia de les persones. Poden avaluar-se les necessitats malgrat que no es tinguin competències; com volíem amb la salut mental, per exemple. Per instar, si cal, competències superiors a actuar. La ciutat ha de ser corresponsable i conèixer el nivell de pobresa dels seus ciutadans. Quin índex de pobresa tenim? Fem prou per millorar-lo?

Per Primàries, aquests són els reptes de futur, malgrat els terribles moments de pandèmia. Hi seguirem treballant.