Els grups municipals opinen (octubre 2016)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 

 

 

 

 

Transició ecològica

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC

PSC logo

La transició ecològica està en el centre del model de ciutat que el Programa d’Actuació municipal 2015-2019 del govern de l’alcalde Mayoral dibuixa. Donar resposta a la crisi ecològica mundial és també responsabilitat nostra i una nova oportunitat per Granollers.

Construir una ciutat més justa, equitativa i pròspera és inseparable dels enormes desafiaments ambientals.

Aquesta crisi ecològica que es manifesta de forma crua amb els fenòmens i les previsions del canvi climàtic és el resultat d'un model de desenvolupament que arriba al seu esgotament, directament imputable a l'activitat humana i que ja no permetrà satisfer en el temps les expectatives de les persones i que suposa posar en perill la supervivència de la humanitat i la resta d’espècies del planeta, tal com fins ara coneixem.

Els reptes ecològics i econòmics, les preguntes i respostes, no es poden resoldre ja només dins les fronteres nacionals, però també és cert que la situació ens interroga directament a cadascú de nosaltres i a les administracions.

Des de Granollers ens hem integrat des de bon principi a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i a les iniciatives sorgides des d’Europa.

El juliol de 2008 vam acordar adherir-nos al Pacte d’alcaldes i alcaldesses a nivell europeu, on es fixava l’objectiu de reduir les emissions de CO2 en un 20 % al 2020. A Granollers hem fet els deures, avui, la reducció és del 31,5 %.

Què proposem fer ara:

  • Disposar d’unes instal·lacions municipals (prop del centenar d’edificis municipals) i d’una xarxa d’enllumenat públic més eficients. Seguirem amb l’aposta per a la seva renovació i per l’estalvi energètic.
  • El projecte ECOCONGOST, que és la suma de múltiples actors: la indústria local, consorcis, institucions, té per objectiu l’intercanvi de calor entre empreses dels polígons de Jordi Camp i Congost, i de construir una xarxa amb l’aprofitament del biogàs de la depuradora i/o de la planta de compostatge.
  • Produir energia a escala local. Recuperant el projecte de plaques solars fotovoltaiques, ara per a l’autoconsum, en el sostre d’equipaments municipals.

Renovar la flota de vehicles municipals per elèctrics o híbrids, per exemple els de la Policia Local. Desplegar una xarxa de punts de càrrega per vehicles elèctrics i mesures fiscals locals per incentivar el seu ús.

 
  
  

Millorem la neteja!

Àlex Sastre i Prieto
Portaveu de Convergència i Demòcrates per Catalunya
asastre@ajuntament.granollers.cat
680 644 330

CiU logo

El passat mes d’agost apareixia en mitjans de comunicació locals que alguns veïns de la Font Verda denunciaven l’estat de deixadesa i brutícia d’alguns punts del barri i del parc del Puig de les Forques.

Des d’aquest grup es va comprovar sobre el terreny que les queixes són fonamentades, i no constitueixen un fet aïllat. Molts granollerins i granollerines ens han expressat descontent per la manca de neteja en força punts de la ciutat. Aquest fet no pot ser acceptat de cap de les maneres. Exigim al govern municipal un control exhaustiu i constant per tal de mantenir neta la ciutat. L’Ajuntament s’ha d’exigir excel·lència, especialment en aquest àmbit.

Massa sovint es donen situacions de deixadesa o de falta de neteja en carrers i places, en els punts de recollida de deixalles, en els parcs. Els granollerins i granollerines paguen una gran quantitat d’impostos durant tot l’any, per tant han de poder exigir neteja a la ciutat. No es poden acceptar explicacions conformistes com les del regidor Segovia, que acceptava les situacions denunciades i les atribuïa a “serveis mínims durant l’agost de l’empresa concessionària de la neteja.”

Hem demanat agilitzar l’aprovació del nou contracte de neteja, que malgrat que al nostre entendre no resoldrà del tot els problemes actuals, sí que ens permetrà situar-nos en un escenari de treball conjunt per supervisar-ne l’aplicació i  per poder dissenyar-ne un de futur que doni resposta a les demandes dels veïns.

 
  
  

Tornada a l'escola

 

Pep Mur i Planas
Portaveu d’ERC - Acció Granollers

ERC-AG logo

 

Fa unes setmanes que ha començat el nou curs escolar, i aquest és un moment idoni per reflexionar sobre el model educatiu de la ciutat i el paper que hi juga el nostre Ajuntament. Perquè, malgrat la manca de competències en matèria educativa, hi ha molts reptes que l’Ajuntament pot i ha d’assumir.

En primer lloc, és imprescindible generar una major implicació per part de l’Ajuntament en els òrgans de concertació territorials, encara que el partit que governi a la Generalitat no sigui el mateix que el del govern a la ciutat. Hem de substituir els estira-i-arronsa polítics en diàleg i negociació en favor dels interessos dels ciutadans.

D’altra banda, els Ajuntaments tenen l’obligació de crear i mantenir un efecte que compensi les desigualtats per tal de promoure l’accés al sistema educatiu en condicions d’igualtat. Però més enllà de les beques i subvencions, cal dissenyar estratègies i accions a través d’un Pla Estratègic d’Acció Social que incideixin en les causes estructurals d’aquestes desigualtats.

En tercer lloc, cal un major recolzament per part de l’Ajuntament als equips directius de les escoles que tenen més problemes de concentració d’alumnat en risc d’exclusió social i que treballen o volen treballar amb projectes educatius clars i de qualitat, així com un bon pla de manteniment dels centres escolars públics.

Un altre repte pendent és fomentar la formació al llarg de la vida i incentivar el retorn al sistema educatiu a partir del servei de reconeixement i acreditació de l’experiència laboral, amb la capacitació de tots aquells que no ho van fer en el seu moment i ara es troben fora del mercat de treball i amb poques expectatives de futur. Potenciem així el model de formació professional a la nostra ciutat, respecte al qual tenim el teixit i els recursos suficients per ser-ne referents.

Finalment, cal potenciar espais de trobada inclusius més enllà de l’horari escolar i per això cal ampliar els espais de convivència a la franja 17-20 h, els caps de setmana i a l’estiu. Per exemple, mitjançant convenis amb entitats i clubs esportius per fer-hi activitats a les pròpies escoles fóra de l’horari lectiu o obrint els patis de les escoles als vespres i caps de setmana per fer-hi activitats.

Granollers fa anys que es defineix com a ciutat educadora. Ara és el moment d’anar més enllà i convertir-nos en ciutat formadora, cooperativa, innovadora, i inclusiva, amb l’educació de les persones com a eix central.

 
  
  

El "consultorio" de Rufián

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Rufián, nosotros también tenemos nuestras preguntas para usted.

¿Por qué desautorizan al Tribunal Constitucional y al mismo tiempo apelan a él cuando les conviene? ¿Por qué si los nacionalistas llevan gobernando Cataluña durante toda la Democracia, siendo socios de PP y PSOE, es España la que tiene la culpa de todos sus males? ¿Por qué piden respeto hacia la estelada y reparten silbatos para pitar el himno de España? ¿Por qué piden respeto para sus sentimientos pero no condenan la quema de banderas españolas?, ¿Cómo planean que la mitad de catalanes, contrarios con el referéndum y la desconexión unilateral, obedezcan “una futura Constitución Catalana” si ustedes previamente ningunean la Constitución Española y el Estatut de Catalunya? ¿Por qué es tan buena la inmersión lingüística en la escuela pública si los Pujol, Mas, Junqueras o la actual consellera de educació prefieren el trilingüismo o cuatrilingüismo de la privada? ¿Por qué defiende un modelo de inmersión lingüística que sólo se implementa actualmente en las Islas Feroe y Groenlandia? ¿Son conscientes que la lista de casos de corrupción catalanes es tan larga que no tiene nada que envidiar a la del PP? ¿Son conscientes, sobre todo usted que se indigna tanto con la corrupción, que forman coalición con un partido que tiene 15 sedes embargadas? ¿Recuerda usted y sus compañeros a las víctimas catalanas de ETA cuando han ido a la cárcel a apoyar y abrazar a Otegi? ¿Sabe usted que el hermano de Franco fue diputado de su partido? ¿Por qué mientras dice que hay pobreza infantil en Cataluña la Generalitat sigue abriendo “embajadas” en el extranjero? ¿Por qué hay multas lingüísticas por rotular en castellano bares y comercios? ¿Por qué se recortó en sanidad y educación durante la crisis pero las subvenciones a medios de comunicación aumentaron ostensiblemente?, etc, etc, etc…

Rufián, le entendemos, la vida es un mar de dudas. Pero no se preocupe que, como decían Scully y Murder, “la verdad está ahí fuera”, y esto en su caso, es fuera del Twitter.

Deje el móvil y vea lo que tiene a su alrededor.
 
  
  

Violència, masclismes, desproteccions i responsabilitats

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

 

Just fa un any, el PSC-PSOE presentava una moció, que fou aprovada per unanimitat, contra la violència masclista. La moció, com és habitual, eludia les responsabilitats de l'Ajuntament, limitant-se a instar Generalitat i govern de l'Estat a fer una aposta clara per la Tolerància Zero envers la violència contra les dones.El proper novembre, altre cop, tot seran declaracions contra la violència de gènere, i, com cada any, el 25N el carrer aplegarà representants de partits, institucions i entitats per escenificar unitàriament el rebuig social a aquesta xacra conseqüència del patriarcat.

Malauradament, aquest setembre coneixíem que els Jutjats de Granollers són dels que dicten un percentatge més baix d'ordres de protecció per violència masclista. Segons estadístiques, els darrers 5 anys han denegat 1.173 ordres de protecció d'un total de 1.518 sol·licitades. Sabíem també que el Centre d'Informació i Recursos per a Dones (CIRD) que gestiona l'Ajuntament està col·lapsat per manca de personal. La desprotecció judicial, sumada al col·lapse de l'òrgan que atén les dones que pateixen maltractaments a la nostra ciutat, deixa desemparades moltes víctimes de la violència masclista per a qui és imprescindible i urgent rebre suport, acompanyament i protecció. Totes dues mancances combinades fan encara més difícil que aquelles que pateixen violència masclista puguin deslliurar-se'n.

En ser preguntada sobre el col·lapse del CIRD la màxima responsable i regidora d'igualtat d'un Govern que es vanta de tancar en positiu el pressupost del 2015, responia "no podem tenir una persona de braços creuats esperant que vingui gent (...) El millor seria tenir més gent és segur, però no és sostenible". Amb la feinada pendent en la lluita per la igualtat, aquestes declaracions senzillament ens indignen.

Hem reclamat que s’ampliï immediatament el personal del CIRD i un veritable compromís per part del Govern en la lluita per la igualtat entre dones i homes que vagi més enllà de la foto.

 
  
  

Valoración del Pleno del Estado de la Ciudad

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp | Twitter | Facebook

PP logo

 

Este 20/09/2016 se ha celebrado un pleno del estado de la ciudad en el que nuestro grupo municipal ha resaltado al equipo de gobierno todas las cosas que hay que mejorar de la ciudad.

Hemos expuesto que queremos una Granollers:

DONDE LA PRIORIDAD SEAN LAS PERSONAS, creemos que el plan de choque hay que mejorarlo y ampliarlo.

CON PRESUPUESTOS PARTICIPATIVOS, los presupuestos de la ciudad no solo lo deben decidir los 25 regidores del pleno, sino los ciudadanos, porque ellos son los que conocen su entorno  y saben sus necesidades.

CON POLÍTICAS PUBLICAS DE EMPLEO, con iniciativas reales que incentiven  que los 4.272 ciudadanos en paro encuentren trabajo.

QUE CUMPLA LA LEY DE TRANSPARENCIA , es necesario un ayuntamiento con paredes de cristal, que no tenga miedo a rendir cuentas a la ciudadanía. Actualmente estamos en un indicador del 92 % de transparencia y deseamos llegar al 100 %.

QUE SEA MÁS COMUNICATIVA, les invitábamos a instalar paneles informativos en sitios de gran afluencia de la ciudad para hacer llegar a todo el mundo lo que pasa en la ciudad.

QUE TENGA MÁS MOVILIDAD SOSTENIBLE, pedimos potenciar más el uso del autobús. Más inversión en carriles bici, que podamos movernos con bici por los 16 barrios. Pedimos impulsar el turismo en bicicleta mediante rutas verdes.

QUE SEA MÁS ACCESIBLE, que se cumpla la ley de accesibilidad, que se adapten todos los edificios públicos y las aceras. Que los trabajadores públicos puedan ser formados en lenguaje de signos. Que se puedan implantar parques infantiles con columpios adaptados para niños con discapacidad.

QUE ESTÉ LIMPIA, tenemos una  falta de mantenimiento y limpieza de las calles. Y también  es necesaria una limpieza y desinfección más exhaustiva de los pipicans.

#SentimGranollers  #SentimosGranollers