Els grups municipals opinen (novembre 2017)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

2018: cohesió social i innovació

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

L’Ajuntament ha aprovat els pressupostos per al proper any 2018. 83 milions i mig, un creixement d’un 3,42 % respecte al de l’any 2017, que es produeix sense incrementar els impostos municipals, ja que per sisè any consecutiu es mantenen congelats.

Increment dels recursos municipals que es deu a la millora de l’activitat econòmica a Granollers, i això es nota en un augment dels ingressos propis dels tributs municipals i també de les transferències de l’Estat.

A què destinarem aquestes recursos? En primer lloc a consolidar les polítiques socials, destinant més recursos a la despesa de cohesió social. Hem de ser conscients tots plegats que, malgrat que la situació de crisi s’ha anat superant, encara hi ha més de 4.000 persones en situació d’atur i una mica més de la meitat no cobra subsidi. Tots ells tindran sempre l’ajuntament al seu costat. Les polítiques per millorar l’accessibilitat dels habitatges i els ajuts al lloguer per a joves menors de 35 anys es mantenen.

Es destinen més euros al manteniment i neteja de la ciutat, i a la millora del transport públic urbà augmentant la freqüència de pas i treballant per una mobilitat més sostenible.

Granollers és una bona ciutat per invertir, volem consolidar el nombre d’empreses, atraure’n de noves, nous llocs de treball i inversions, nous esdeveniments. Consolidarem el pla de projecció exterior.

Innovació, que passa per l’ampliació a Roca Umbert del sector d’empreses digitals i de l’audiovisual, pels nous graus universitaris de l’enginyeria de l’automoció, i per un nou programa aprovat en el Pla Estratègic per a l’ajut a joves titulats universitaris per desenvolupar projectes innovadors i emprenedors per a la ciutat. Instal·lació de wi-fi segur a totes les dependències i equipaments municipals.

I un programa d’inversions que respon als compromisos de l’alcalde Mayoral. Només destacar-ne tres: la remodelació del tram nord del carrer Girona, el nou camp de futbol a Palou i les escales mecàniques a la Font Verda.

 
  
  

Vots, diàleg, presó i 155

Àlex Sastre
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

Escríviem l’article del mes passat abans de l’1-O sabent que seria llegit després, i aventuràvem aconteixements. En el resum, encertàvem: res no tornarà a ser el mateix. Per què? Repassem-ho.
 
Sembla que faci una eternitat, però convé recordar-ho: el dia 1 d’octubre van anar a votar 2.286.217 persones (20.045 a Granollers), amb 2.044.038 de Sí (17.601 a Granollers). Això entre el boicot, la persecució i els cops de porra de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que van deixar un total de 1.066 ferits.
 
El Govern es va comprometre (tal i com deia la llei del referèndum, cap sorpresa) a aplicar els resultats de l’1-O. I, recollint les demandes -sinceres de molta gent, tramposes d’uns quants- de diàleg, va suspendre temporalment l’aplicació dels resultats per tal de donar pas a la negociació i a la mediació.
 
Davant d’això, la resposta de l’Estat ha sigut novament brutal. La fiscalia desfermada, aprofundint en la causa general i portant a l’audiència nacional el major dels Mossos i als presidents de l’Assemblea i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per sedició. Aquests dos últims ja no han tornat, esdevenint presos polítics en un estat de la UE l’any 2017.
 
I finalment: l’aplicació de l’article 155, sense cap mena de base jurídica, que amb el suport de PSOE i C’s pretén destituïr el govern de la Generalitat, intervenir els Mossos i els mitjans públics catalans -infinitament més plurals i fiables que els de l’Estat, sigui dit de pas- i, en definitiva, enviar un missatge a la ciutadania de Catalunya que el que escollim en unes eleccions no val per res i que aquells que aquí tenen un suport minoritari esmenaran el que es decideixi si no els agrada el resultat.
 
Davant aquest panorama, cap fred, fermesa en la defensa de les institucions catalanes i confiança absoluta en el President Puigdemont i el seu Govern.
 
 
  
  

Corresponsabilització i apoderament

Pep Mur i Planas
Regidor d'ERC-Acció Granollers
pep@pepmur.cat

ERC-AG logo

 

El Pressupost Municipal de l'Ajuntament de Granollers per al 2018 incorpora, per primera vegada, una partida d'inversió de 500.000 € que es destinarà als projectes que sorgeixin d'un procés ciutadà de participació. És el que coneixem com a pressupostos participatius, que fa més d'una dècada que el nostre grup reclama.

Ara fa un any, ERC-Acció Granollers vam aconseguir el compromís de l'equip de govern socialista per consensuar i posar en marxa un model de pressupost participatiu de cara al 2018. Malgrat la manca de consens (de moment només ens ha arribat un esborrany de la proposta al qual vam fer al·legacions i que no hem pogut debatre), ens alegra veure que Granollers per fi fa aquest pas. Però som molt conscients que el model de participació del PSC és molt diferent del nostre, i ens preocupa que el procés que finalment s'acabi implementant no afavoreixi la participació i implicació de la ciutadania.

De fet, el mateix PSC defineix aquest nou procés participatiu com “una crida de la ciutadania a l'Ajuntament assenyalant-li què es pot fer perquè el que està malament o és millorable pugui estar millor, plantejant mitjans des de la perspectiva ciutadana”. Per nosaltres, en canvi, es tracta de promoure l’apoderament econòmic, polític, social i cultural de la ciutadania perquè es corresponsabilitzi de la gestió pública.

Precisament per fomentar els pressupostos participatius, el nostre grup va engegar un projecte durant els mesos de juliol i setembre per recollir propostes dels veïns i veïnes de Granollers. Es tractava, sobretot, de mostrar l'interès de la ciutadania d'implicar-se en la realitat que l'envolta i començar a explicar en què consisteix un pressupost participatiu. En total, vam recollir una cinquantena de propostes que vam fer arribar a l'equip de govern per tal que les estudiï i inclogui, si escau, al pressupost de 2018.

Les propostes han girat principalment a l'entorn de quatre grans blocs: neteja i civisme, mobilitat, espai públic i equipaments municipals. I si en alguna cosa coincidia tothom, és en la sensació de “perifèria” que senten els barris de fora del centre. Ja fa anys que reclamem més inversió i atenció als barris, i seguirem treballant perquè tots els ciutadans i ciutadanes se sentin part d'una mateixa ciutat – justa i equilibrada- a partir d'una eina tan important com és el pressupost.

 
 
  
  

 

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Crear puestos de trabajo dignos y estables. Impulsar el Corredor del Mediterráneo. Mejorar las listas de espera en la sanidad. Pensiones y edad de jubilación. Ayudas a emprendedores. Conciliación familiar. Igualdad de salarios entre sexos. Ciudades más accesibles para todos. Ecología y energías alternativas. Seguridad. Despolitización de la justicia. Colegios públicos libres de mensajes políticos. Cultura al alcance de todos. Violencia machista. Maternidad subrogada. Testamento vital y eutanasia. Teletrabajo. Autopistas de la información. Smart cities y big data. Refugiados. Becas para estudiantes. Sistema de financiación más equitativo. Actualización de la Constitución. Nueva ley electoral. Economía circular. Niveles de contaminación. Dinamización de los barrios. Acabar con los colegios en barracones. Libros de texto gratuitos. Permiso por paternidad. Políticas LGTBI. Acoso escolar. Televisión pública de calidad. Supresión de los aforamientos. Mayor participación ciudadana. Reformar la ley de partidos. Lucha contra la corrupción. Aumentar la transparencia institucional. Derecho a la vivienda. Limitación de puertas giratorias. Una justicia independiente, rápida y eficaz. Parlamentos más abiertos y ágiles. Despolitización del indulto. Una financiación territorial equitativa. Suprimir duplicidades organizativas. Ley de segunda oportunidad. Un pacto nacional por la educación. Reforzar la participación de España en misiones humanitarias. Aumentar los recursos para luchar contra los incendios forestales. Atraer proyectos empresariales. Acabar con los chiringuitos políticos …
 
¿HABLAMOS?
 
Vuelvan a la legalidad. Estamos deseando sentarnos a hablar con ustedes. Son innumerables los temas urgentes e importantes que esperan diálogo. Son muchos los verdaderos problemas de los catalanes que necesitan solución. No le demos más vueltas al “monotema”. No malgastemos más dinero y esfuerzos en un proyecto que nos lleva a la recesión económica, a la confrontación, a la salida de Europa. Acabemos con la incertidumbre y angustia. Paremos la fuga de empresas y emprendedores. Pongamos fin a la fractura social entre amigos y familiares. Son muchas más las cosas que nos unen que las que nos separan. Recuperemos el juego en equipo, el espíritu de Barcelona 92, “el seny” tan admirado por todos.
 
Unidos somos más fuertes, juntos somos invencibles.
 
 
  
  

Pla de Mobilitat Urbana Sostenible? (PMUS)

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

Els PMUS haurien de distingir-se per un enfocament participatiu; per contra, a Granollers, durant els 2 anys d'elaboració del Pla, la taula de participació i debat s'ha reunit només una vegada. El Pla resultant és només l’actualització d'un pla de mobilitat que torna a estar mancat de concreció, motiu pel qual moltes de les actuacions planificades el 2009 encara avui resten pendents de desenvolupar.

Respecte els recorreguts a peu, les propostes del govern segueixen emmarcades en el centre de la ciutat i continuen obviant mesures imprescindibles per assolir l'accessibilitat universal. Demanem la creació d'àrees per a vianants als diferents barris, que es tracin itineraris de connexió a peu més enllà del model radial de ciutat, i que s'adaptin totes les voreres i s'incrementin els passos de vianants.

Apostem per donar prioritat a vianants i bicicletes davant el vehicle privat. Demanem que es millorin les connexions als centres escolars, que es connecti amb carril bici les estacions de tren i els pobles veïns, estenent la xarxa sobretot al sud, ponent i llevant. És imprescindible i urgent ampliar el nombre d'aparcaments de bici al carrer, i crear-ne de nous on poder-la deixar amb seguretat. Per això reclamem que es destini a la bicicleta almenys el 10% del pressupost de mobilitat.

 

L'escenari de reducció de vehicles per al 2021 que proposa el govern municipal queda molt lluny del que exigeix el greu impacte de l'elevada contaminació a la ciutat. El Pla concentra totes les actuacions al centre i no proposa mesures de restricció als vehicles pesants ni als més contaminants, no concreta cap proposta per reduir el trànsit als barris, ni a l'entorn dels centres escolars. Demanem que es municipalitzi la gestió de la zona blava, així com la municipalització i mancomunació del bus, per tal que els beneficis obtinguts serveixin per millorar i abaratir el transport públic a la ciutat.

 
  
  

Mayoral haga política municipal y deje la política autonòmica y estatal a Iceta y Sánchez

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

Le recordamos Sr. Mayoral que cuando usted tomó posesión como alcalde el pasado 2015 juró su cargo en cumplimiento de la ley y de la constitución.

Pues señor alcalde, lo mismo está haciendo su presidente del gobierno, el Sr. Rajoy, hacer cumplir la ley y la constitución.

Sr. alcalde, o se está del lado de la ley o se está con los que la vulneran.

¿Dónde se posiciona usted?

Usted estos días está viendo con sus propios ojos, como la incertidumbre e inseguridad jurídica, está haciendo que empresas consolidadas desde hace muchos años en nuestro municipio estén trasladando y cambiando las sedes sociales, ¿a usted le parece bien?

Pues en ello está Rajoy, ese señor a quien usted pide la dimisión mediante carta a Sánchez.

Es el presidente Rajoy, el que está sacando a Cataluña del abismo de la ilegalidad y del fanatismo para garantizar:

1)         VOLVER A LA LEGALIDAD

2)         RECUPERAR LA SENDA DE LA NORMALIDAD Y LA CONVIVENCIA

3)         CONTINUAR CON LA RECUPERACIÓN ECONÓMICA

4)         CELEBRAR ELECCIONES CON GARANTIAS

Si usted se posiciona en contra de la aplicación del artículo 155, entonces, ¿está al lado de los que no están dentro del estado de derecho? 

Hasta Europa ha dado la espalda al independentismo, a las posiciones radicales y a las que destruyen riqueza y empresas.

Toda la propaganda que Puigdemont ha fabricado para Europa, ha sido en balde.

Puigdemont y los suyos están más solos que nunca.

Finalmente, le aconsejamos que, si quiere hacer política autonómica y estatal, en las siguientes elecciones, deje de ser alcalde y preséntese a las listas del Parlamento de Cataluña o para el Congreso de los Diputados y el Senado.

#SentimGranollers #SentimosGranollers