Els grups municipals opinen (gener 2017)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 

 

 

 

 

Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

És indubtable que el principal repte ambiental global del segle XXI és fer front al repte del canvi climàtic i avançar cap a un nou model energètic que progressivament, però de manera decidida, deixi de dependre dels contaminants combustibles fòssils i que aposti per les energies renovables i netes.

Efectivament, hem de transitar cap a un nou model les bases del qual s’hauran de sustentar en un nou model energètic, de mobilitat, de relació amb el territori... Un model que haurà de comportar canvis profunds en els àmbits social i econòmic.

Estem davant un canvi cultural en el sentit més ampli

I estarem d’acord en el paper primordial que en aquest repte ha de jugar el món local, perquè és en els pobles i ciutats on viuen i tenen la seva activitat les persones.

Per tant, hem renovat l’adhesió al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima en l’àmbit europeu, amb l’objectiu queper al 2050, s’hagi accelerat la descarbonització dels territoris, enfortit la capacitat d’adaptació als efectes del canvi climàtic i garantit l’accés a una energia segura, sostenible i assequible a la ciutadania.

Els municipis, que, com Granollers, s’adhereixin al nou Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses es comprometen a executar accions per assolir reduccions de gasos d’efecte hivernacle de com a mínim el 40 % a l’any 2030 i a l’adoptar un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

L’any 2015 les emissions de CO2 s’han vist reduïdes en un 31,5 % des del 2005, complint sobradament l’objectiu 2020 de reducció del 20 %, a què ens havíem compromès.

El consum energètic, de gas i electricitat entre 2005 i 2015 de les infraestructures i  equipaments de referència municipal mostra una reducció de l’11 %.

Anem pel bon camí i el volem seguir
El nou Pla i els nous reptes que ens han de portar l’any 2030 es composa de 73 accions impulsades pel govern municipal. És un pla compartit amb la resta de grups municipals i el Consell Assessor de Medi Ambient i Sostenibilitat.

 
  
  

Sí que hi són!

Àlex Sastre i Prieto
Portaveu
asastre@ajuntament.granollers.cat
680 644 330

CiU logo

Hem sentit repetidament, durant els darrers anys, que la Generalitat ha deixat d’invertir a Granollers, com a d’altres ciutats. Que hi té un deute important. I és cert, i des d’aquest grup municipal ens hem posat al costat de l’Ajuntament defensant els interessos dels granollerins i granollerines, que són qui ens han escollit com a representants, i per tant, a qui ens devem. Aquest fet, el d’actuar seguint criteris de ciutat i no partidistes, ens legitima per poder explicar la situació amb tots els ets i uts.

De la Diputació de Barcelona no n’hem sentit a parlar tant (curiós). Sense les dificultats econòmiques de la Generalitat, la Diputació, governada des del 2011 per Convergència i Unió, ha seguit invertint a Granollers, i de forma important. La prova del cotó que si no s’hi ha invertit, si no s’ha complert, ha estat per les dificultats de tresoreria i no per voluntat política.

Enguany, el pressupost de l’Ajuntament ha crescut un 4,9 %. Molt bona part d’aquest increment ve pel finançament de les inversions a càrrec d’altres administracions, que més que es duplica (de 775.000 € a gairebé 2 milions). Fons de la UE, plans de la Diputació i aportació del Consell Comarcal als que s’ha de sumar la inversió de 5 milions d’euros prevista al projecte de pressupost de la Generalitat per a la construcció d’un hospital lleuger a l’antiga Policlínica.

Igual que aquest nou hospital, l’ampliació de voreres del tram nord del carrer de Girona, la urbanització de la Tèrmica, la renovació de xarxa de clavegueram, el camp de futbol a Palou, o les reformes a l’escola Montserrat Montero seran en bona part possibles per la col·laboració entre administracions. Perquè sovint cal recordar que sí que hi són!
 
 
  
  

2017, any de canvis

Pep Mur i Planas
Portaveu d’ERC - Acció Granollers
www.pepmur.cat

ERC-AG logo

 

Hem estrenat un nou any, i el 2017 comença amb la promesa de grans canvis a nivell de país, però també a la nostra ciutat.

A finals de novembre, Granollers va aprovar el seu pressupost pel 2017 i ERC-AG vam aconseguir el compromís del PSC de tirar endavant diversos projectes que pel nostre grup són absolutament necessaris, com ara estudiar i consensuar quin model de pressupostos participatius aplicar de cara a les inversions de 2018; elaborar un Pla Estratègic d’Acció Social com una eina per avaluar i transformar les polítiques socials municipals i combatre les causes de les desigualtats a la nostra ciutat, i encarregar un estudi sobre la viabilitat de la implantació de la tarifació social en el pagament d’impostos i taxes.

En moltes ocasions, però, ens hem trobat amb que els acords es perden pel camí de la burocràcia o es desenvolupen de forma poc concreta. Per això, serem molt rigorosos en el compliment d’aquests compromisos i treballarem no només per tal que en prenguin forma, sinó també per a que aquesta forma sigui valenta, concreta i útil per a la ciutat.

Aquest, però, no serà el nostre únic repte. ERC-AG, entre d’altres, seguirà treballant per arribar a un consens sobre la lluita contra l’elevada  segregació escolar a la nostra ciutat; proposarem mesures per avançar cap a un govern municipal més obert, ètic i participatiu; seguirem l’execució del nou contracte de neteja de la via pública i recollida d’escombreries domiciliàries que s’iniciarà al febrer per garantir un Granollers més net, i continuarem reclamant a l’equip de govern la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores indirectes de l’ajuntament.

En l'àmbit nacional, viurem un moment decisiu pel nostre futur amb la celebració, al setembre, del referèndum sobre la independència. Mai hem estat tan a prop de recuperar la llibertat, i per això és més important que mai que acompanyem els nostres representants i les nostres institucions en el procés de construcció d’un nou país.

Iniciem doncs el 2017 amb el desig i les bases per iniciar el camí cap a una ciutat més oberta, participativa i valenta dins d’un país republicà. Perquè treballant per transformar la ciutat també treballem per fer un nou país!

 
 
  
  

Por una Cataluña realmente libre

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Por escuelas libres de mensajes políticos. Dejen de adoctrinar a los niños con ideologías. Carteles, esteladas o interpretaciones históricas llenas de falsedades que incitan a la confrontación… Estas conductas no son propias de sistemas democráticos y de Derecho.
Exigimos que los colegios sean entornos neutrales, donde reine la tolerancia y la concordia. Que las escuelas públicas sean de todos los catalanes y catalanas sin excepción, ya sean sus profesores o padres de la ideología o color político que sea. Señores y señoras: dejen la política fuera de las aulas.
También denunciar, una vez más, la falta de libertad en nuestras universidades. No es la primera vez que se dan la persecución y agresión a aquellos alumnos que no son partidarios de la independencia. Al igual que en las escuelas, las universidades deberían ser entornos tolerantes, donde tuvieran cabida todas aquellas ideologías o puntos de vista que no recurran a la violencia. Y son precisamente los violentos los que intentan callar aquellas ideas que no son afines a sus ideales. Es una lástima que viviendo en democracia tengamos que ver censura y persecuciones políticas en nuestras universidades.
Podéis quemar símbolos, silbar himnos, imponer banderas, adoctrinar en las escuelas, manipular la historia, apropiaros de las fiestas populares de todos, poner multas lingüísticas, atacar sedes, boicotear actos electorales, escupir, agredir, pero… nunca callaréis, ni frenaréis a los que trabajan por una Cataluña más justa, solidaria y unida.
El independentismo es una cortina de humo que se ha alimentado de la crisis económica y de la ineptitud del gobierno central y que, a base de fórmulas y argumentos caducos, trata de tapar incompetencias, carencias y miserias propias. Tras gobernar durante toda la democracia, la lista de casos de corrupción es variada e interminable.
Ya va siendo hora de que dejemos a un lado las diferencias y trabajemos todos juntos por la Cataluña del futuro dentro de un proyecto común que es la Unión Europea.
 
 
  
  

#LliuresdeParadisosFiscals

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

L'elusió d'impostos a través dels paradisos fiscals disminueix la recaptació pública, reduint la capacitat de finançament dels serveis públics bàsics imprescindibles per al benestar social. Tanmateix representa una discriminació per a totes aquelles empreses i persones que contribuïm de manera responsable i solidària. D'altra banda, l'opacitat dels paradisos fiscals facilita el blanqueig de capitals, la corrupció, el finançament del crim organitzat, de màfies i de grups terroristes, l’encobriment del tràfic d’armes i altres activitats contràries als drets humans i al bé comú.

Segons han fet públic diversos mitjans de comunicació, Endesa, SOREA, Clece, i Talher formen part de grups empresarials amb filials en paradisos fiscals. Totes elles obtenen part important dels seus ingressos a través de contractes amb administracions públiques, entre elles l'Ajuntament de Granollers.

SOREA és l'empresa responsable del servei d'aigua potable a la ciutat. Clece, d'ACS, s'encarrega de la neteja dels centres educatius municipals. Talher, una altra de les filials d'ACS, s'encarrega de la neteja i conservació d'espais verds i àrees de jocs, així com des de l'1 d'octubre del servei de neteja viària i recollida de residus, pel que percebrà 15.949.827,22 € més 1.594.972,73 € d’IVA, durant els 48 mesos de durada del contracte.

Els ajuntaments poden i tenen el deure moral de reduir l’impacte global dels paradisos fiscals i modular el comportament fiscal de les empreses cap a pràctiques responsables per mitjà d’un control més gran dels concursos públics locals.

D'acord amb la campanya d'Oxfam-Intermón ciutats #LliuresdeParadisosFiscals, vam presentar una moció demanant l'Ajuntament que no contracti empreses que operen en paradisos fiscals. La moció, aprovada per unanimitat, obliga l'Ajuntament aestudiar i activar els mecanismes necessaris per dificultar la contractació d’empreses que tinguin la seu social en paradisos fiscals i a fer les passes necessàries per assegurar que els concursos públics afavoreixin empreses que tenen conductes fiscals responsables. Des de la Crida-CUP farem seguiment perquè es compleixin els acords.

 
  
  

Luchando desde el primer día

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

Nuestro grupo lleva desde el principio de la legislatura llevando a cabo una posición exigente, responsable y positiva y así seguiremos este año 2017, pasito a pasito, pero firmes.

 

En que hemos luchado este 2016

-Por la igualdad de condiciones reales de la gente.

-Por que se dé prioridad en el presupuesto de cada año a las personas y no tanto a las inversiones en obras.

-En que  se invierta en un plan de empleo municipal  con políticas activas de ocupación real.

-En que se tenga en cuenta a la gente de los 16 barrios de Granollers, no solo a unos cuantos que siempre son los que se benefician.

 

En que vamos a  seguir luchando este 2017

-El empleo es el principal instrumento para luchar contra la pobreza en la ciudad, por eso es y será  nuestra prioridad en estos 4 años.

-En  crear nuevas estrategias para la creación de nuevos puestos de trabajo para la ciudad.

-En crear nuevas oportunidades a las 4.500 personas en situación de desempleo de Granollers.

-En concienciar al equipo de gobierno que hay que dejar al lado año tras año las grandes obras faraónicas y que hay que gastarse esos millones de euros en políticas reales para cambiar la calidad de vida de nuestra gente y no tanto en remodelar continuamente el urbanismo de la ciudad.

-Que la calidad de vida de las personas, se cambia con pequeños gestos y pequeñas cosas y no en millones de euros en hacer obras para remodelar plazas y calles.

 

Les deseamos un feliz año 2017 y felices fiestas.

Que sea un año a recordar por todos ustedes, que se sientan plenamente satisfechos por gozar de lo que desean o por disfrutar de algo bueno.

Nosotros como grupo municipal, este es nuestro compromiso intentar cada día cambiar la calidad de vida  de muchos de ustedes siempre a mejor.

 

#SentimGranollers  #SentimosGranollers