Els grups municipals opinen (febrer 2021)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

La salut, la nostra prioritat

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Ara que ja s’ha anunciat que al llarg d’aquest any es començarà a posar en funcionament l’edifici sanitari que s’està acabant de construir a l’antiga Policlínica, al carrer Girona, i que gràcies al fons Covid-19 que el govern d’Espanya ha transferit s’ampliarà l’Hospital General de Granollers, no podem obviar que si Catalunya és una de les comunitats autònomes on més s’ha retallat en salut, Granollers i el Vallès Oriental encara ens trobem per sota de la mitjana de despesa de Catalunya.

La crisi de la Covid-19 ha posat en evidència la fragilitat del nostre sistema de salut, que arrossega un important dèficit estructural i que està lluny de revertir els darrers 10 anys de retallades en recursos.

Els pressupostos aprovats pel govern català són del tot insuficients per atendre les necessitats presents i futures. I la crisi que patim ha posat de manifest el paper crucial que juga i ha de jugar el sector sanitari públic, per prevenir i mitigar riscos, però també com a sector econòmic generador de riquesa i creació d’ocupació.

Avui més que mai, cal un compromís per recuperar el temps perdut en inversions, en personal, en equitat territorial i accessibilitat, per encarrilar el futur del nostre sistema sanitari i social.

S’ha d’obrir una nova etapa que prioritzi els recursos al sistema de salut pública. La despesa s’hauria de situar al voltant del 7 % del PIB, per enfortir, esclar, l’atenció primària, que ha de rebre com a mínim el 25 % del pressupost de Salut.

S’ha de dignificar les condicions contractuals dels professionals de la salut.

Seguirem amb atenció l’esdevenir de les noves infraestructures sanitàries a la nostra ciutat i insistirem que cal augmentar els recursos a Granollers i al Vallès Oriental, per situar-nos, com a mínim, en la mitjana catalana pel que fa a professionals i llits hospitalaris per cada mil habitants: avui hi estem molt per sota.

 
 
  
  

Granollers també necessita una Next Generation

 
Pau Llobet i Roura
Regidor del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Tot fa preveure que la crisi del coronavirus serà llarga i complexa. I que, mentre les vacunes no facin l’efecte desitjat, no recuperarem certa tranquil·litat en el cicle econòmic. Diuen, però, que Europa s’ha mogut i que posarà molts recursos a disposició dels Estats per fer possible la construcció d’una economia més resilient, verda i digital. Sona il·lusionant, però no serà fàcil alhora que, des de les esquerres, caldrà estar atents per no perdre bous i esquelles (i drets socials adquirits!).

Es preveu que els nous fons europeus, batejats com a Next Generation EU, aportaran 1,8 bilions d’euros per a l’Europa postcovid. D’aquests, uns 140.000 milions serien per l’Estat espanyol, que ja ha presentat el Plan Nacional de Recuperación, Transformación y Resiliencia, on s’exposa el programa de reformes per al període 2021-2023.

També la Generalitat s’ha espavilat i, durant aquests últims mesos, ha demanat a empreses, universitats, centres tecnològics, fundacions, entitats socials... que li enviessin projectes que seguissin la línia del seu propi pla de recuperació. Els governs, doncs, es mouen perquè la cursa pels fons europeus serà competitiva.

I a Granollers, què? Què estem fent per trobar projectes susceptibles de ser finançats amb aquests fons? Ho hem preguntat a l’equip de govern i ens han dit que «s’ho estan mirant». És a dir, que el més calent és a l’aigüera.

Des d’ERC Granollers creiem que no podem perdre l’oportunitat que ens ofereixen aquests recursos i, per això, considerem imprescindible que es creï una comissió o espai de debat obert entre govern municipal, oposició i agents socials per tal de discutir, proposar i avaluar propostes de projectes que podrien ser idonis per als Next Generation.

Coneixem, per altra banda, la bona feina que ha fet de sempre l’equip del Pla Estratègic de l’Ajuntament de Granollers, per la qual cosa proposem que sigui aquest mateixequip el que coordini tots els treballs que es puguin fer a partir d’ara en relació amb els Next Generation a la nostra ciutat.

En definitiva, proposem crear un marc de diàleg i de treball col·laboratiu, tal com demana Europa quan parla de governança compartida. El que volem, doncs, és que aquesta oportunitat d’accedir a uns recursos ingents que han d’ajudar a recuperar i modernitzar la nostra economia, no es perdi per la poca capacitat de lideratge o interlocució social. Volem debat i el volem ara. I, sens dubte, volem aportar idees i sentir el que, n’estem segurs, sindicats, patronals i entitats socials tenen a dir. Nosaltres hem fet la proposta, ara estarem atents a la resposta del govern.

 
 
  
  

Vertebrar el país

 
Amanda Ramos
Coodinadora agrupació local i regidora de Junts per Granollers
 

La vida és un repte continu i els reptes sempre s'han d'afrontar amb força i convicció, i això, amb perseverança, és més senzill d’assolir. M'agrada anar-me'n a descansar desitjant tenir un somni i despertar-me amb un nou projecte. Una nova fita, com la que hem començat a bastir des que a mitjans de desembre vam embarcar-nos en la tasca de posar en marxa l'executiva local de Junts. Gràcies a tots els que ho heu fet possible. Sens dubte, el millor d’aquesta feina és l'equip que compartim per dur-ho endavant.

Ara és el moment de treballar amb fermesa i aprofitar la vertebració que com a partit està fent Junts per Catalunya arreu. Aquí, a Granollers, no podíem desaprofitar aquesta oportunitat i per això hem agafat amb força l’encàrrec de culminar l'engranatge a tots els nivells fins arribar al municipalisme. Volem treballar per la nostra ciutat, però alhora ho volem fer alineats amb el país.

No estem davant d'una època de canvis, estem davant d'un canvi d'època i hem d'adequar-nos a les circumstàncies. Hem de saber ser aquest motor de canvi, hem de marcar les diferències amb convicció, però sense oblidar a ningú i des de l’agrupació local de Junts volem treballar per un Granollers per a les persones i de les persones, fent costat al Grup Municipal. Volem apostar per valors importants com la sanitat, l'educació, les polítiques socials, l'esport, l'economia, la cultura o la sostenibilitat. I volem treballar, des de la capitalitat, per la nostra comarca i pel nostre país, amb justícia social, amb igualtat d'oportunitats i amb la fermesa del mandat de l'1 d'Octubre. Perquè tenim un llegat i no podem perdre mai de referent aquest objectiu: la nostra independència.

És un orgull participar en aquest gran projecte sobiranista que està creixent de manera transversal en el si de la societat catalana i del qual, com a granollerins i granollerines, no podem ser aliens. Junts ho farem!!

 
 
  
  

Con la vacuna no basta

Jorge Pavón
Portavoz Cs Granollers
Juan Manuel de Vargas
Concejal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

El pasado mes de enero comenzó la vacunación contra la Covid-19 en nuestra ciudad. Es un halo de esperanza tras un 2020 sombrío. Necesitábamos urgentemente una buena noticia y la recibimos con optimismo e ilusión. Pero, hace falta mucho más.

Necesitamos un confinamiento inteligente que vaya acompañado de ayudas directas a los sectores afectados, un refuerzo sin precedentes del teletrabajo, un aumento de los testeos masivos y una aceleración notable del plan de vacunación.

Debemos escuchar a los expertos y comprobar qué se está haciendo bien en otros países. La gravedad de la situación requiere de medidas audaces, pero coherentes. Se debería implementar un sistema de vacunación de 24 horas / 7 días a la semana. No hay tiempo que perder, cada vacuna puesta es un pequeño paso más para vencer al virus y recuperar la normalidad en nuestras vidas. Contamos con recursos materiales y humanos de sobra para acelerar el proceso de vacunación.

Lo denominamos ‘confinamiento inteligente’ porque las medidas restrictivas deben ir acompañadas de ayudas directas a aquellos sectores más afectados por los embates de la pandemia. No podemos dejar a nadie atrás. No podemos abandonar a su suerte a tantos autónomos y pymes. Tenemos que hacer todo lo posible para que se mantengan a flote. Comerciantes y hosteleros son ejes importantes de la economía de nuestra ciudad. Los constantes bandazos en la toma de decisiones por parte de la Generalitat los está ahogando y llevando a una situación límite. Es por ello por lo que nuestro grupo municipal pidió un segundo plan de choque utilizando el remanente de tesorería del ejercicio anterior para reforzar las ayudas económicas y sociales.

Y, por último, es fundamental que haya coordinación entre las diferentes instituciones y un liderazgo a nivel estatal y autonómico con el que no contamos hoy.

 
 
  
  

La rua de les eleccions

Joan Ricart
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Tot apunta que aquest mes de febrer, les catalanes i els catalans tindrem ja un nou President o Presidenta de la Generalitat. Com ja ve sent habitual, l’escollirem després d’unes eleccions imposades a conseqüència de la destitució per part de l’estat espanyol del seu predecessor. Fem una porra a veure quant ens dura el o la 132? M’hi jugo un pèsol que si és independentista no acabarà la legislatura.

No sembla casualitat que aquestes eleccions se celebrin la setmana de Carnestoltes, des de la tardor que hem vist tota classe de disfresses a la rua de la precampanya: un vicepresident guarnit de President a qui li manquen certs atributs de la disfressa; una exconsellera de Cultura disfressada de President a l’exili (sembla que el vestit de President ha triomfat aquest any); una exalcaldessa que no porta carota, però que em fa la sensació que els de la seva comparsa la poden deixar sense música ni carrossa en qualsevol moment; una parlamentària que va de debutant, però que ja fa anys que va quedar retratada; un portaveu de grup parlamentari amb una disfressa de salvavides taronja que sembla que acabarà fent aigües; i també uns que van de blau que sembla que els passaran davant els d’una comparsa verda. Ara bé, la millor de totes les disfresses és la d’un exministre de sanitat amb una de les pitjors taxes de mortalitat per coronavirus del planeta i que va vestit d’òptim gestor.

Primàries Catalunya participarà en la rua sense portar careta, amb els membres de la comparsa escollits per primàries pures; esperem que això no sigui un problema per entrar al Parlament. Visca el Carnestoltes!!