Els grups municipals opinen (setembre 2016)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 

 

 

 

 

Habitatge, un dels factors de cohesió

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC

PSC logo

És molt important prosseguir en la millora de la qualitat urbanística i la convivència a la ciutat, i en aquest sentit les polítiques d’habitatge sempre tenen una especial importància. La disponibilitat d’un habitatge digne és un dret fonamental de totes les persones.

La llarga crisi econòmica que hem patit ha desballestat moltes famílies, que han vist amb patiment com no podien retornar crèdits hipotecaris, o no podien pagar lloguers en condicions normals de mercat.

I abans de la crisi, ens trobàvem amb uns preus desorbitats que feien difícil igualment l’accés a l’habitatge a un sector de la població. L’Ajuntament de Granollers va impulsar, conjuntament amb altres administracions i organitzacions socials, habitatges de promoció pública que van facilitar-ne l’accés.

Avui les condicions han canviat. Als problemes descrits, cal sumar-hi dificultats també d’accedir a serveis de subministrament bàsic, energia i aigua, el que coneixem com a pobresa energètica.

Les polítiques d’habitatge han estat sempre claus en la gestió del govern municipal, des de l’any 2012 amb el primer Pla de xoc i fins a l’actualitat s’ha accentuat l’acompanyament a les persones que patien problemes d’emergència habitacional. Els darrers anys des de l'Ajuntament s’han incrementat notablement les partides destinades a pal·liar els efectes de la crisi. Caldrà en els propers pressupostos mantenir aquest esforç.

Ha arribat el moment de començar a plantejar nous objectius en el Pla d’habitatge municipal. L’Ajuntament destina l’1% del pressupost municipal d’enguany, per a accions directes relacionades amb les polítiques d’habitatge. En els propers mesos es desenvoluparan tres línies d’acció amb l’objectiu de facilitar l'accés al primer habitatge i per a garantir-ne el dret: l’ampliació del parc propi per disposar de més habitatges a lloguer assequible, les ajudes al lloguer per a joves i la subvenció d'actuacions de millora de l'accessibilitat als edificis. 

L'Ajuntament de Granollers ha mediat amb les entitats bancàries, que han estat part del problema i que han d’estar en la solució, per tal que allarguessin l’estada a l’habitatge, en cas de desnonament, i també ha instat, a través de multes coercitives, a les entitats bancàries que tenen habitatges desocupats durant més de dos anys, per tal que mobilitzin el seu parc d’habitatges. 

 
  
  

Granollers, capital de la FP

Àlex Sastre i Prieto
Portaveu de Convergència i Demòcrates per Catalunya

CiU logo

Hi ha notícies que tenen més rellevància mediàtica i d’altres que, pel contrari, passen desapercebudes. El passat mes de març, vam llegir a bastament sobre la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la Universitat de Vic per tal d’implantar a Granollers dos graus universitaris (ADE i Màrqueting i Comunicació Empresarial) i un cicle formatiu de grau superior en Màrqueting i Publicitat (en format dual, és a dir, amb pràctiques en empresa). Aquest fet suposava, per a l’equip de govern, convertir Granollers en “ciutat universitària”.

Des de la valoració molt positiva que implica el fet que una universitat com la de Vic “deslocalitzi” alguns dels seus estudis a Granollers, el grup municipal de Convergència i els Demòcrates vàrem valorar de forma prudent el fet que, de la mateixa manera que una flor no fa estiu, dos graus no ens fan ciutat universitària. Sempre que hem pensat en aquest fet ha estat pensant en la (sí, una altra) gran oportunitat que vam deixar passar fa anys, quan es va configurar el mapa universitari al nostre País. Sense renunciar-hi, ara anem tard.

Aquest juliol hem rebut una segona notícia, més discreta: “la manca de matriculacions frena l’arrencada de la UVic a Granollers”. Del tot? No! Els dos graus universitaris no es faran a Granollers per falta de demanda, però no així el cicle formatiu. Aquest sí que es farà. Per aquí, al nostre entendre, passa l’aposta estratègica formativa de la ciutat: per la Formació Professional. Els fets, tossuts, ens demostren allò que vam proposar al nostre programa electoral de 2015. En un moment en què el mercat laboral no pot incorporar tots els titulats universitaris, hem de bascular cap a la FP i, especialment, en el seu format Dual. Una branca formativa amb una taxa de fracàs baixíssima i amb una inserció laboral molt alta. Ara és la nostra oportunitat de convertir-nos en la capital de la FP!

 
  
  

En context

 

Núria Maynou i Hernández
Regidora d’ERC - Acció Granollers

ERC-AG logo

 

Als darrers plens, hem reclamat amb certa insistència que les preguntes que el nostre grup municipal formula al Ple, tinguin resposta al mateix Ple, tal i com estipula la legislació actual. I ho hem fet perquè massa sovint les respostes es traslladen a les Comissions Informatives, una pràctica gens pròpia d’un govern que s’autodefineix com obert i transparent i que, a més a més, incompleix les regles del joc.

Per entendre aquesta “dèria” nostra, que potser a alguns els deu semblar intranscendent, és necessari saber exactament la diferència entre donar explicacions al Ple, o donar-les a una Comissió Informativa. I la diferència és ben clara: el Ple i les seves actes són públiques i, en conseqüència, estan a l’abast de qualsevol ciutadà o ciutadana, mentre que les Comissions Informatives,actes incloses, no ho són pas, de públiques. El que allà s’explica, doncs, no arriba a la ciutadania.

Quan fem una pregunta al Ple, la fem perquè volem una resposta pública a una determinada qüestió; si no fos així, ens adreçaríem directament a la Comissió Informativa, com ja fem de forma habitual. Sembla lògic, oi?

Així doncs, no entenem perquè l’alcalde Mayoral insisteix a adreçar-nos constantment a les Comissions Informatives. Entenem que vulgui pensar-se la resposta, ja sigui perquè no disposa de tota la informació en aquell moment o perquè vulgui estudiar les paraules exactes que ha de fer servir. Però precisament per aquest motiu la llei preveu que l’alcalde pugui respondre al Ple següent.

En el fons, volem creure que es tracta de pura tossuderia, pròpia d’un govern amb majoria absoluta des de fa massa temps. Pensar una altra cosa significaria creure que volen amagar informació a la ciutadania.

Un últim apunt. Malgrat que l’alcalde, dèiem, ens deriva constantment a les Comissions Informatives, les respostes es perden constantment pel camí de la burocràcia, sense que aquestes arribin mai si no les tornem a reclamar. Peròseguirem sent insistents, perquè creiem en la transparència de debò en tant que és un dret que legitima la democràcia i el bon govern, i perquè sense transparència no hi pot haver confiança.

 
  
  

Haciendo balance

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Una vez cumplido año y medio de nuestra labor en el Ayuntamiento, hacemos balance del trabajo realizado.
Algunas de las mociones y propuestas realizadas son:
 
1. La necesidad de un plan de marketing de ciudad para atraer empresas y posicionar la marca Granollers.
 
2. Ayuda a las sociedades civiles.
 
3. Conciliación de la vida familiar y laboral. Es necesario sensibilizar a las empresas de la necesidad de racionalizar los horarios y adecuarlos al marco europeo. Esto lograría una mejora de la calidad de vida de los trabajadores y un aumento de la productividad.
 
4. Por el apoyo y bienestar de las personas afectadas por la enfermedad celíaca y un mayor conocimiento de la enfermedad que derive en un aumento del índice de diagnóstico y una mejora de la integración social de los afectados. Nuestra propuesta fue mucho más ambiciosa pero, el PSC nos instó a rebajarla en muchos puntos. Afortunadamente logramos un acuerdo de mínimos para asegurarnos este primer paso para conseguir un Granollers sensibilizado con los celíacos.
 
5. Instar a la Generalitat a la financiación mínima de las guarderías públicas de Granollers. Exigimos que la Generalitat cumpla con la educación pública asegurando el acceso a la misma a las personas en riesgo de exclusión social. Las guarderías públicas deberían tener prioridad por delante de la apertura de embajadas o campañas a favor de la secesión.
 
6. Tratamiento biológico sostenible de las plagas de mosquito tigre para frenar su expansión y reducir el número de afectados por picaduras.
 
7. Apoyo a los afectados por accidentes y errores médicos, así como la necesidad de un cambio legislativo que aporte un marco legal más completo y una mayor protección a las víctimas.
 
8. Mejorar la comunicación entre barrios para dinamizar el comercio de proximidad.
 
Aún nos queda mucho trabajo por hacer.
Estaremos encantados de escucharte. Ponte en contacto con nosotros.
Contamos contigo.
 
  
  

Dret a decidir independència

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

 

L'actual democràcia requereix millors mecanismes de participació, instruments reals d'expressió de la voluntat popular. No en tenim prou de votar cada 4 anys, no ens resignem a obeir servilment lleis redactades per sotmetre la voluntat popular i protegir els poderosos. Les institucions públiques han d'anar més enllà de la gestió burocràtica del present i han de servir la gent tot desenvolupant les demandes i anhels populars, han de ser capaces d'assolir els reptes que reclamem, de resoldre conflictes encallats i superar situacions injustes. Mai haurien d'utilitzar-se les lleis com a obstacle a la llibertat d'un poble que ha manifestat repetidament que vol decidir el seu futur en llibertat.

Què implica està a favor del dret a decidir? Doncs evidentment treballar per fer-ne possible l'exercici. La resta són romanços. Més que de demagògia, podem qualificar d'impostura el paper de qui diu estar-hi a favor i alhora justifica la passivitat en l'obediència cega a una constitució hereva de la tradició franquista; un marc jurídic dissenyat per impedir l'opció política i legítima dels milions de catalanes i catalans que volem deslliurar-nos del jou de l'Estat. Voler fer creure que podem resoldre el conflicte a través d'un referèndum acordat amb l'estat és una enganyifa per tapar-nos la boca i lligar-nos les mans. Parlar de desconnexió sense desobediència és o bé fruit de la mala bava de qui vol entabanar-nos i situar-nos a l'estació de l'agònica espera del "processisme'" sense fi, o bé, símptoma d'una ingenuïtatpueril, patològica.

L'Estat espanyol ens nega la veu i ens pren la paraula. Fem una crida a totes aquelles persones convençudes que els Drets Humans i les llibertats, individuals i col·lectives, estan per sobre les limitacions que imposa qualsevol legislació, a sumar-se a la lluita per l'autodeterminació del nostre poble, dia a dia, d'Onze de Setembre a Onze de Setembre, fins a conquerir el dret a la independència.

 
  
  

Recogiendo propuestas en los 16 barrios

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp | Twitter | Facebook

PP logo

 

A corto plazo el equipo de gobierno nos invitará a todos los grupos municipales a empezar a trabajar en el presupuesto 2017 y a aportarles nuestras propuestas.

Creemos que el presupuesto de Granollers, no sólo lo tienen que decidir las 25 personas que forman parte del pleno, Granollers es mucho más que 25 personas, Granollers somos aproximadamente 60.101 personas.

Es por ello que creemos que este año, una parte de la decisión de los presupuestos del 2017 debe decidirla el pueblo de Granollers.

Sin duda, la decisión más importante que toma un Ayuntamiento es la elaboración y confección de sus Presupuestos Municipales.

Con ellos se decide cómo, dónde, cuándo y cuánto invierte la ciudad el dinero de sus vecinos y vecinas.

En estos momentos de desafección ciudadana sobre la política y sus representantes, es más importante que nunca dar pasos desde una democracia representativa a la participativa.

Hay que abrir las decisiones municipales a la participación de los vecinos y vecinas y, de esta forma, seremos más eficaces en la gestión municipal.

HOY EN DÍA, LA DEMOCRACIA PARTICIPATIVA NO PUEDE SER UNA OPCIÓN SINÓ UNA OBLIGACIÓN LEGAL.

Es por ello que este grupo municipal SE VA A VOLCAR Y PONER MANOS A LA OBRA A QUE TODA GRANOLLERS PARTICIPE ESTE AÑO EN LOS PRESUPUESTOS DEL 2017.

USTEDES NOS VERÁN POR LA CALLES DE GRANOLLERS CON UN BUZÓN AZUL, EN LA QUE PODRÁN HACERNOS LLEGAR TODAS SUS PROPUESTAS E INQUIETUDES.

QUEREMOS UNOS PRESUPUESTOS PARTICIPATIVOS EN GRANOLLERS Y SI NO LOS HACEN ELLOS, SALDREMOS NOSOTROS BARRIO POR BARRIO A PREGUNTAR QUE  NECESITA LA GENTE DE  LA CIUDAD.

#SentimGranollers  #SentimosGranollers