Els grups municipals opinen (gener 2021)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Necessitem un canvi per construir un futur millor

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

La Covid-19 ha accelerat transformacions que venien d’abans i ens ha empès a entendre com de vulnerables i interdependents som com a societat, i com és d’important que ens cuidem els uns als altres.

Els serveis públics i les institucions han de ser reforçades per acabar amb la crisi sanitària produïda pel virus; cal prioritzar el sistema públic de salut després d’una dècada de retallades del govern i impulsar de la manera més eficaç possible la recuperació econòmica i social, també per fer front al creixement de les desigualtats socials i als reptes que suposen el canvi climàtic i la transformació digital. Tot alhora, perquè és ara el moment i no podem perdre ni un segon.

Són temps difícils, però les eleccions al Parlament de Catalunya són l’oportunitat per marcar un punt d’inflexió després d’una dècada que no ens ha dut res de bo.

Volem aportar un programa a l’altura de les prioritats del país, conscients de la situació i de les dificultats excepcionals del moment; però també de les enormes potencialitats, talent i empenta de la nostra societat. Ara més que mai necessitem un govern més exigent amb si mateix i amb l’acompliment dels seus objectius, per estar realment al servei del país i, sobretot, de les ciutadanes i dels ciutadans.

Quins objectius:

La reconstrucció social i la reactivació econòmica des del lideratge públic, amb diàleg social i en col·laboració amb la societat i el món local per reforçar el nostre estat del benestar i recuperar la força del teixit empresarial, associatiu i institucional.

El bon govern per garantir una gestió política eficaç, una administració accessible i eficient, rigorosa i avaluable, i una bona gestió dels recursos que són de totes i tots. I el desenvolupament de polítiques que prioritzin la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, que és la crisi que també hem de guanyar.

La superació dels darrers anys, per passar a la col·laboració lleial entre institucions, a partir d’un millor autogovern i del diàleg per promoure la concòrdia entre els catalans i les catalanes.

Ara és el moment de recuperar aquests 10 anys perduts, per guanyar els 10 anys vinents.

 
 
  
  

2021, l'any de reactivar la ciutat

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Encetem un nou any marcat per la pandèmia i per una crisi que ho ha capgirat tot. A aquestes altures, és bo mirar enrere i fer balanç. El nou any seguirà marcat per unes condicions d’emergència extraordinàries i pel deure de seguir treballant per millorar la vida dels nostres veïns i veïnes.

Davant d’aquesta situació, des del nostre grup municipal seguim, com hem fet des del primer moment, fent propostes, aportant idees i demanant mesures orientades a pal·liar els efectes que l’emergència sanitària ha tingut en tots els àmbits, treballant per poder revertir les situacions més precàries i les desigualtats. Perquè aquesta crisi és una crisi humanitària mundial, que ens posa en perill a totes, i evidencia les debilitats i mancances del sistema.

A l’inici del mandat, ens plantejàvem diferents línies d’acció per poder tirar endavant el model de ciutat en què creiem. Un any i mig després, seguim més convençudes que mai que ens cal avançar per fer de Granollers una ciutat més viva, cohesionada i radicalment republicana, un model que ens ha d’ajudar a sortir d’aquesta situació.

En definitiva, venim d’un any totalment atípic i es fa necessari que ens proposem fer les coses d’una manera diferent i posem en valor allò que molt sovint no teníem prou en compte: la cura de qui ens envolta. A més, durant aquests mesos ens hem refermat en allò que defensem des del primer dia; que les administracions, especialment els ajuntaments, som l’administració clau per millorar la vida de la ciutadania, donant suport, tirant endavant polítiques públiques i reclamant a les administracions superiors tot allò que ajudi a superar les adversitats i dificultats d’aquesta crisi.

L’any 2021 que tot just estrenem, hem de tenir ben clar que ens mantenim ben ferms en la idea de reactivar Granollers. Perquè aquesta crisi només la superarem si tots i totes ens en sortim!

 
 
  
  

Reforma horària ja!

 
Laura Sabatés
Regidora de Junts per Granollers
 

És fosc, s’ha fet tard, a casa ja dormen. M’acompanya el tió, el sorollet de l’aigua de la font del pessebre i el reflex de les llumetes de l’arbre. Som en vigílies de les festes de Nadal i, com cada any, els botiguers obren amb il·lusió en dies festius per donar més i millor servei.

I per fer-ho possible, com han conciliat vida laboral amb vida personal des de l’aparició de la Covid? De sobte es van haver d’abaixar persianes, va frenar l’activitat de cop i vam començar a relacionar-nos des de la distància. Després van obrir persianes de nou amb cites prèvies, mascareta, aforament restringit o adaptació d’horaris i personal. I han seguit donant servei -a les xarxes, per telèfon, a domicili, online- intentant sobreviure en una imparable muntanya russa que barreja por i incertesa, però amb valentia per persistir.

La màgia, els llums, la música i les multituds tornen a omplir de vida la ciutat, i s’esborra el record de carrers buits, aparadors foscos i persianes abaixades. Si no fos per les mascaretes, pels familiars, amics o coneguts que ens han deixat, sembla un Nadal normal. Però hem tornat a la desorganització horària de sempre, heretada d’anys de creixement desordenat amb jornades de treball llargues. I hem tornat a oblidar-nos de la conciliació familiar, de la cura de la gent gran, dels infants, i hem renunciat a tenir temps per fer esport, per descansar, per la cultura o per l’activisme social.

Darrere de la devastadora pandèmia treu el cap una crisi econòmica que perjudica tots els sectors, sense distincions. Ara és quan l’impuls de la reforma horària pren més sentit que mai: cal establir un horari racional flexible a les necessitats d’igualtat, productivitat i participació de la ciutadania. Un nou model horari adaptat a la nova realitat social, econòmica i cultural.

Ara apagaré l’ordinador per descansar, llevar-me amb la família, anar a treballar amb ganes i alegria; amb el desig que aquest article us faci reflexionar de com hauríem de gestionar el nostre preuat temps, per tenir temps per a tots i per a tot.

Bon Any 2021! 

 
 
  
  

Año nuevo de esperanza

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Comenzamos 2021 con optimismo y esperanza. 2020 ha sido un año difícil, angustioso. Son muchos los fallecidos por la pandemia de la Covid-19. Son numerosas también las familias, autónomos y pequeñas empresas que lo están pasando realmente mal. Precisamente son y serán ellos los ejes fundamentales de nuestra acción política.

Un año en el que seguiremos insistiendo en la necesidad de prolongar las ayudas, ese salvavidas que nos permita mantener puestos de trabajo y evitar el cierre de muchos proyectos empresariales. Estos incentivos económicos deben ir acompañados de políticas encaminadas a potenciar el desarrollo tecnológico y la digitalización de las empresas, para que éstas puedan ser más competitivas y resistir mejor el embate de potenciales rebrotes.

Se debería maximizar el conocimiento de las herramientas digitales y aumentar el número de hogares conectados. Hay que asegurarse de que ningún niño vea frenado su nivel de aprendizaje por no disponer de los medios adecuados y necesarios. Reducir la brecha digital nos permitiría contrarrestar las diferencias socioeconómicas de una parte de la población. Como partido liberal y progresista deseamos una sociedad en la que todos los ciudadanos sean libres y puedan progresar con las mismas oportunidades. Queremos una ciudad conectada y preparada para afrontar nuevos retos de futuro.

Sería necesario el incremento de las ayudas sociales a las personas en situación de exclusión social, así como ampliar la protección a las mujeres y niños víctimas de la violencia doméstica. Insistiremos también en la adquisición o construcción de vivienda social.

Además, deseamos que se refuercen las acciones encaminadas a fomentar un estilo de vida saludable y sostenible con el medio ambiente. Que se potencie la economía circular, el reciclaje selectivo y la instalación progresiva de energías limpias y renovables en todos los equipamientos municipales. Apostaremos firmemente por el comercio local y el consumo de productos y servicios de proximidad, que son sinónimo de calidad. Apoyaremos a entidades y asociaciones culturales, artistas y clubs deportivos de nuestro entorno, pues son imprescindibles para la salud anímica de nuestra ciudad. 

 
 
  
  

L'Any Nou en un any de pandèmia

Mònica Ribell i Bachs
Metge i regidora del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Gener és el primer mes de l’any del calendari gregorià, conegut també com a calendari occidental, cristià o civil acceptat internacionalment com a referent. El nom procedeix del romà Janus, déu de les llars romanes i guardià de les portes i entrades. Però no sempre ha estat el primer mes de l’any. En l’antic calendari romà (304 dies distribuïts en 10 mesos) l’any començava en el mes de març, dedicat al déu de la guerra. Tenia desfasaments de temps i els pontífexs pagans el reajustaven anualment en l'últim mes. El 153 aC s’hi van afegir dos mesos al davant per facilitar als cònsols romans l’expansió cap a nous territoris. Juli Cèsar va acabar amb el desordre horari impulsant una reforma el 46 aC acordant que tots els anys es comptarien 365 dies, i que cada quatre anys se'n comptarien 366. No és fins a la instauració del calendari julià que es pren com a inici d’any l'1 de gener en lloc del tradicional 1 de març. Amb aquest calendari existia un error de 7,5 dies cada mil anys, motiu de la reforma al s. XVI del papa Gregori XIII amb la creació del calendari gregorià vigent.

No seria cap bestiesa afirmar avui, dos mil anys després, que l’any 2020 va començar per a tots nosaltres el mes de març, la nostra particular guerra amb la Covid-19. La pandèmia per SARS-COV2 va venir per sacsejar-ho i encallar-ho tot. A cavall de la sortida del solstici d’hivern, vàrem tenir els primers casos a Granollers. El temps va aturar-se sense treva per a molta gent, i per a molts altres el temps ha donat una segona oportunitat en la vida personal i col·lectiva com a ciutat i com a poble.

La pandèmia no pot eliminar les esperances de regeneració política i de governança. S’ha de respondre amb un bon govern i trobar un camí que faci factible el binomi economia i salut, sense oblidar posar fites i objectius per al progrés de la ciutat més enllà dels anys de mandat actuals. Tres reptes immediats són importants per a la ciutat: la nova licitació del contracte de neteja viària i recollida d’escombraries, la renovació de la concessió de l’aigua i l’abordatge econòmic dels estralls de la Covid-19. Granollers també té reptes a llarg termini en referència al creixement urbanístic a la zona nord o a les lleres del riu. Reptes en el model d’habitatge per a la gent gran o en el creixement hospitalari de qualitat per els propers 30 anys. Reptes transformadors en referència a la sostenibilitat del medi ambient, l’acció cultural i en l’encaix de la ciutat a nivell del segon cinturó metropolità. No tenir cap dels grans projectes pressupostats enguany esperant conèixer quants diners es disposaran d’Europa, fa un flac favor a l’organització de la ciutat. Prou bé sap Espanya com marxar de la comissió europea amb diners, quan segueix abusant dels drets humans soscavant l’estat de dret, davant el silenci i falta de coratge polític de la Comissió Europea i les nostres institucions. Coratge que ens és necessari com el d’Urquinaona, el tall de l’AP-7 o les Marxes per la Llibertat. L’any 2021 també és l’any d’unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. Esperem que l’independentisme creixi i mantingui el lideratge, i que en la seva pluralitat trobi la força per la unitat necessària.

Seria bo insistir-hi i fer nostra aquí l’antiga dita popular: “La fusta que has de gastar, en lluna vella de gener l'has de tallar.”