Els grups municipals opinen (maig 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

En sortirem totes i tots plegats

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El repte és gran, però ho superarem. I posarem el millor de nosaltres.

Farem el que sabem fer, i ho farem amb més intensitat. Treballarem conjuntament des del sector públic i des del privat per seguir avançant, sense deixar ningú enrere. Aprofitarem tots els actius de la ciutat, que sempre ens han donat èxits col·lectius, en benefici de la comunitat.

Comunitat si, perquè un dels ensenyaments d’aquesta crisi, de confinaments individuals/familiars és, paradoxalment , el valor de la comunitat.

Comunitat i ciutat. Perquè el valor de la ciutat, de Granollers, ha estat sempre amb les seves contradiccions, amb visions contraposades també, l’esforç de la seva gent. La nostra ciutat és el reflex de moltes generacions. I la represa tornarà a ser l’èxit de les persones que hi vivim.

Granollers no és només un territori, una aglomeració de persones. Aquí és on hem decidit fer real el projecte de vida de cadascú de nosaltres.

Seguim tenint un entorn econòmic, cultural, social amb raonables condicions d’èxit.

Però és veritat, que aquesta crisi en un primer moment sanitària, i que ara comportarà problemes econòmics i socials, ens ha de portar a la reflexió. Ha mostrat la fragilitat de les nostres societats.

L’haurem de fer més resilient, avui ha estat i és la COVID-19, però també ho és l’emergència climàtica.

Cal canviar coses, de la manera de fer, de produir, de consumir. Hem de seguir donant valor a la comunitat, a les persones. Al que és públic.

Aprofitarem les nostres oportunitats, els nostres valors que ens han portat fins aquí, per guanyar, buscant el progrés i el benestar.

Treballarem per a la sostenibilitat i el progrés, per la economia i les persones, pel compromís i l’exigència.

Hem defensat governs forts amb rumbs clars, però ara més que mai, si és possible necessitarem acords amplis.

Volem des d’aquí fer un reconeixement a totes les persones que en aquestes setmanes han mantingut el pols de la ciutat. I un sentiment de solidaritat amb totes les persones que han patit i pateixen el virus, i a les famílies que han perdut una persona estimada. Sempre estaran en el nostre record.  

 
 
  
  

Una taula de ciutat per l'endemà

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Dimarts passat celebràvem, per segona vegada, un Ple en unes circumstàncies excepcionals: no només pel fet de fer-ho de manera telemàtica, sinó perquè tots tenim al cap, i al cor, la situació excepcional que estem vivint. En aquest mateix Ple el nostre grup va demanar al Govern municipal la posada en marxa, de forma immediata, d’una Taula de Ciutat per a la reactivació social, cultural i econòmica de la ciutat a l’endemà de la crisi de la COVID-19.

La nostra ciutat necessita una taula gran, oberta, que vagi més enllà dels partits, on s’inclogui també el treball dels diferents Consells que té la ciutat. Però ha de ser un espai realment participatiu on començar a pensar i treballar en una agenda concreta, eficient, que serveixi per parlar i decidir el camí a seguir en temes tan importants com són l’equilibri social i les desigualtats, l’economia o la fiscalitat, la salut, la democràcia o el canvi climàtic. Aquesta Taula no només hauria de dibuixar quins són els escenaris de futur, sinó que també s’hauria d’ocupar d’avaluar i fiscalitzar tota la tasca que des de l’Ajuntament s’ha fet i es farà per sortir d’aquesta crisi.

Justament per les dificultats que tenim davant, l’Ajuntament ha d’escoltar encara més la ciutat, als actors econòmics i socials, als veïns i les veïnes i a les entitats de tots els àmbits, especialment les del Tercer Sector. Aquesta Taula de Ciutat que proposem va més enllà d’un pacte polític, ha de ser un autèntic pacte de ciutat amb la representació més àmplia possible. No volem, a nivell local uns pactes de la Moncloa com els que es pretenen fer a Madrid, a nosaltres no ens toca això. Ens toca treballar pel bé comú, defensant el benestar col·lectiu i, especialment, el de les persones més vulnerables.

Des de l’inici d’aquesta crisi hem remarcat la voluntat del nostre grup de ser útils i constructius, en contacte directe amb la ciutadania, traslladant bateries de propostes en tots els àmbits de govern, però ens manca un espai on compartir i debatre totes aquestes propostes i encara no les hem pogut enriquir prou amb les aportacions dels ciutadans i ciutadanes que podrien formar part d’aquesta Taula de Ciutat.

Treballem per fer d’aquesta Taula de Ciutat una realitat, ja que d’aquesta crisi ens en sortirem, i ens en sortirem totes!

#EnsQuedemACasa

 
 
  
  

Plantar cara

 
Josep Maria Noguera
Regidor del Grup Municipal Junts per Granollers
 

La crisi desfermada per la Covid-19 ens està posant a prova, individual i col·lectivament, i comportarà una transformació cultural, social i econòmica que plantejarà reptes enormes. De moment, des de l’Ajuntament de Granollers, la Generalitat de Catalunya i l’Estat s’ha arbitrat un conjunt ampli de mesures per pal·liar els efectes demolidors d’aquesta pandèmia.

Des de l’Ajuntament s’ha endarrerit el pagament d’impostos (circulació i guals), domiciliacions (IBI, clavegueram, escombraries, residus comercials, taxa de terrasses ) i s’ha reduït la quota proporcional de les taxes de residus comercials, terrasses i parades del mercat setmanal.

Socialment, s’han creat bons per a consumidors vulnerables i treballadors autònoms i s’ha garantit el subministrament de serveis bàsics com aigua, electricitat o gas per als habitatges de persones vulnerables.

Pel que fa a prestacions i ajudes, s’han aprovat moratòries de cotitzacions socials; la Generalitat ha fixat una prestació extraordinària de fins a 2.000 € per a autònoms, ajuts directes de 2.500 € per a autònoms i microempreses del sector turístic i moratòries en lloguers gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. A través de les entitats financeres, es pot optar a prèstecs de l’ICO.

S’ha activat la flexibilitat fiscal i tributària ajornant la liquidació d’impostos estatals (retencions IRPF, IVA i a compte Impost societats); moratòria en el pagament de tributs propis i cedits de la Generalitat o la suspensió de pagaments d’ajornaments concedits i de procediments tributaris.

Quan se sàpiga la magnitud real de tot aquest desgavell encara s’hauran de prendre més decisions i des de Junts per Granollers hi serem, com des del primer dia.

 
 
  
  

Unidad y lealtad

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Desde Ciudadanos hemos propuesto un gran acuerdo a nivel estatal. Pero, que nadie se equivoque, esto no debe tomarse como “un cheque en blanco” al Gobierno central para que siga reiterándose en sus malas decisiones y pésima gestión de la crisis sanitaria. Los constantes bandazos y la incertidumbre en la toma de decisiones, los graves errores en la compra de pruebas de detección o de equipos de protección personal deben ser sustituidos urgentemente por acciones seguras y coherentes. Es vital que logremos unos pactos de la reconstrucción que sean apoyados ampliamente por todos los partidos políticos, comunidades autónomas y agentes sociales de nuestro país.

Necesitamos unos objetivos claros para llegar a acuerdos amplios y definir una hoja de ruta para vencer al virus, garantizar la seguridad de nuestros profesionales sanitarios y encarar con firmeza la grave crisis económica que se avecina. Estamos viviendo los momentos más convulsos y difíciles de nuestra historia reciente. Cuanto antes dejemos los reproches y la crítica destructiva, antes definiremos un plan que nos ayude a todos a salir de esta.

Por todo esto, Ciudadanos Granollers está siendo leal al gobierno de la ciudad y se puso a su disposición desde el principio de la crisis. Seguiremos trabajando para consensuar un plan de choque que no deje a nadie atrás, que proteja a las familias y personas en riesgo de exclusión social. Medidas que tengan en cuenta a los comerciantes, autónomos y pymes, pues serán muy importantes en la reconstrucción económica y social de nuestra ciudad.

Dejemos las diferencias políticas a un lado. Estemos a la altura de las circunstancias. Ciudadanos Granollers seguirá dando apoyo al equipo de gobierno desde una oposición constructiva para impulsar un gran pacto de ciudad.

Sólo con unidad y lealtad lo conseguiremos.

 
 
  
  

"Preneu-vos-ho seriosament"

Joan Ricart Angulo
Voluntari de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

“La situació és greu. Preneu-vos-ho seriosament. Des de la reunificació d’Alemanya, no, des de la Segona Guerra Mundial que el nostre país no s’enfronta a un repte que depen tant de la nostra solidaritat col·lectiva (...) Crec de veritat que ens en sortirem si tots els ciutadans entenen el seu paper”. Aquestes van ser les paraules que Angela Merkel dirigia a tots els alemanys el passat 18 de març quan anunciava les mesures que el govern federal alemany prendria per fer front a la crisis del Covid.

Aquest breu escrit no preten comparar les mesures dutes a terme per un o altre país; ni posar de manifest com actuen els estats federals de veritat en front d’un repte global com ho és aquesta pandèmia. No. Les paraules de la senyora Merkel em serveixen per il·lustrar una de les qüestions que, personalment, més m’emprenya de la gestió del Covid que s’està fent des de l’estat espanyol i que, per desgràcia, és una pràctica que està també força instaurada en el nostre país i al nostre municipi. Em refereixo a l’actitud extremadament paternalista de les institucions, que tracten als ciutadans com si fossim infants immadurs que no podem fer front a la realitat; una realitat de la que ens han de protegir mitjançant la mentida, la qual pretenen que ens empassem “amb una mica de sucre”, com ens deia la famosa mainadera. Quins collons...

La cancellera Merkel, per cert, una altra dona al capdavant d’un executiu que està demostrant que elles gestionen millor les crisis que els seus homòlegs homes, va responsabilitzar als ciutadans alemanys amb el seu discurs. A Granollers, des d’avui mateix i en els propers mesos i anys, s’hauran de prendre decisions importants per la ciutat i per tots i totes les granollerines. Esperem que l’Ajuntament ens en faci partícips i, per què no, responsables. D’això va la democràcia.