Els grups municipals opinen (febrer 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Compromisos que seran una realitat: residència per a la gent gran i centre de radioteràpia

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Dèiem l’inici d’aquest mandat municipal que ens ha de portar fins a l’any 2023, que volíem seguir construint un nou futur per a Granollers. Amb fermesa i objectius clars.

És la lluita permanent contra les desigualtats i defensar els drets socials que tant ens han costat d’aconseguir, un dels objectius d’aquest govern.

Un dels compromisos era des de l’Ajuntament promoure la construcció d’una residència i centre de dia per a gent gran. La signatura d’un conveni interadministratiu entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat permetrà desencallar aquest projecte llargament esperat.

L’Ajuntament de Granollers juntament amb la Fundació Privada Hospital Asil (FPHAG) promouran la construcció d’aquesta residència que ja disposa de projecte constructiu al centre de Granollers, en una parcel·la de 2.687 metres quadrats. El nou equipament tindrà una capacitat de 120 places residencials: 68 seran de nova creació i 52 es reubicaran procedents del Centre Geriàtric Adolfo Montañá de Granollers de la FPHAG. També comptarà amb 32 noves places d’atenció social diürna a persones amb dependència, en unitats de convivència, i es dotarà de cinc places inicials per a la gestió municipal de casos socials que sigui necessari atendre.

El Govern de Catalunya, a través de la Direcció General de Protecció Social, finançarà 45 de les 120 places residencials assistides, a través de la concertació, amb més d’1,2 milions d’euros anuals, segons les tarifes actuals.

El projecte d’edificació del primer centre de radioteràpia per als pacients de càncer que viuen el Vallès Oriental i Osona, també comença a ser una realitat. Ja se n’ha adjudicat la redacció del projecte constructiu.

El projecte respon a la xarxa assistencial de salut que el Servei Català de la Salut (CatSalut) està desplegant a tot el territori. L’impuls del nostre Ajuntament i de l’alcalde ha estat decisiu. Fins a dia d’avui, els pacients amb càncer d’aquesta àrea s’han de moure a Barcelona per poder rebre aquest tractament. La nova unitat de radioteràpia estarà capacitada per oferir tractaments en oncologia radioteràpica, en totes les seves especialitats.

I seguirem treballant activament perquè el Departament de Salut de la Generalitat contracti a l'Hospital de Granollers 60 llits sociosanitaris de mitja i llarga estada, una necessitat urgent.

 
 
  
  

La gent vol solucions. Ara farem la residència

 
Pau Llobet i Roura
Regidor del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

El conseller El Homrani ha fet possible la concertació de places que representa l’impuls final a la construcció de la residència i centre de dia per a la gent gran. Un equipament necessari i llargament reclamat. L’atenció social en totes les etapes de la vida ha de ser, sempre, prioritària i, en aquest cas, tots plegats no hem estat a l’alçada; des de les institucions s’ha tardat massa temps a entendre’s, en un moment en què les necessitats socials creixen i les famílies han de fer mans i mànigues per atendre els familiars dependents. Des de l’honestedat republicana fem autocrítica, doncs, per aprendre’n de cara al futur. Amb tot, com a oposició responsable que volem ser, ens sembla de justícia reconèixer els esforços fets per l’equip de govern.

En un altre ordre de coses, un dels aspectes més rellevants de l’acord i del protocol que hem aprovat és la creació del Consorci de Serveis a les Persones, un ens publico-privat entre l’Ajuntament i l’Hospital que ens sembla una bona manera de garantir que la prestació es farà amb vocació de servei públic. Esperem que això serveixi per convertir Granollers en un clúster competitiu en l’atenció sociosanitària a la gent gran. A més, que es gestioni des d’un consorci públic vol dir que NO ho gestionarà Florentino Pérez a través d’algun dels seus conglomerats d’empreses. El poble hi surt guanyant.

El proper repte serà fer del Consorci de Serveis a les Persones un òrgan de gestió eficaç i plural. Per això, animem l’equip de govern a convidar els partits de l’oposició a l’hora de constituir-lo, i també als professionals i a les persones interessades a dir-hi la seva. Fem junts un consorci millor. En aquest sentit, apel·lem a fer un cop d’ull a la història. L’hospital és l’exemple clar d’un projecte col·lectiu de ciutat. Un projecte transversal. L’any 1923, enmig d’un context polític i social complex; burgesos, obrers, camperols, gent de la Lliga, d’Acció Catalana, radicals, carlins i algun cacic... apostaren, tots plegats, per fer possible el nou hospital. I per tant, ens sembla que aquest esperit col·lectiu és el que hauria de prevaldre a l’hora de constituir el nou consorci per tal que tingui la vocació de ciutat que un projecte d’aquesta mena hauria de tenir.

 
 
  
  

Pensa globalment, actua localment!

 
Àlex Sastre i Prieto
Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
 

Els estralls del temporal Glòria, que aquest mes de gener ha assolat la Mediterrània occidental amb una afectació especial a Catalunya, amb víctimes mortals, incalculables danys materials i naturals, conviden a una urgent i seriosa reflexió: l’emergència climàtica que experimenta la Terra a conseqüència d’una activitat humana que afecta la nostra atmosfera necessita una resposta immediata si no volem que aquesta situació es converteixi en un problema irreversible.

Des de Junts per Granollers fem nostre el precepte ‘pensa globalment, actua localment’ i per això plantegem des de fa temps diverses propostes perquè Granollers sigui una ciutat més sostenible ambientalment i contribueixi a l’esforç global que cal fer. Per això proposem, bàsicament, millorar la mobilitat urbana, fer més eficient la gestió dels residus, potenciar els espais verds i el coneixement de la natura.

Sobre la mobilitat, propugnem ampliar l’illa de vianants entre la plaça de la Corona i el carrer Foment per pacificar els carrers Navarra i Bisbe Grivé, sobretot per reduir la contaminació; també hi proposem minvar l'accés de vehicles motoritzats amb mercaderies i incentivar alternatives; i proposem aplicar tarifes a les zones blaves en funció de la classificació ambiental dels cotxes. I pel que fa a l’ús de bicicletes, cal ampliar la xarxa pedalable, fer més aparcaments i més segurs, i convertir-la en mitjà de transport corporatiu de determinats treballadors de l’Ajuntament, així com més cooperació amb els ajuntaments veïns per ampliar-ne la xarxa.

Pel que fa als residus, cal licitar un nou contracte del servei de neteja i recollida d’escombraries, que implanti un sistema més just per generació de residus; potenciar les deixalleries mòbils; i les exempcions per establiments i empreses que redueixin l’ús de plàstics.

I per fer una ciutat més verda, amable i ecològica, volem impulsar el foment de la biodiversitat als nostres parcs, la participació dels ciutadans en projectes com “El nostre petit jardí” o aprofitar el Museu de Ciències Naturals per posar a l’abast de famílies i escoles el coneixement de la flora i la fauna urbana.

La creació de l’Oficina per l’Economia Circular ha de servir com a punt d’informació i assessorament sobre la sostenibilitat a Granollers.

 
 
  
  

¿Un gobierno progresista?

Juan Manuel de Vargas
Concejal del Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

No entendemos cómo se puede considerar ‘progresista’ a una coalición de gobierno en la que tienen cabida ministros populistas de corte comunista. ¿Es acaso el comunismo sinónimo de progreso? Si es que han nombrado a Alberto Garzón, militante del PCE, como Ministro de Consumo, el mismo que en 2012 puso a “Cuba como modelo de consumo sostenible y de desarrollo humano” …

Un vicepresidente que apoya abiertamente a dictadores como Maduro, que ha colaborado con regímenes donde hay presos políticos de verdad; donde el pueblo pasa por todo tipo de penurias y se muere por carencia de alimentos y medicinas. Todo ello en un ‘encaje de bolillos’ que aumenta notablemente el número de vicepresidencias, sillones y, por supuesto, el gasto público.

Un gobierno que cuenta con el apoyo de partidos a los que les “importa un comino la gobernabilidad de España” (ERC dixit) y se dedican a diario a menospreciar nuestro sistema democrático, tratar de menoscabar nuestra imagen internacional o llamar a la desobediencia civil.

Y no se engañen, este apoyo no es a cambio de nada. Buena prueba de ello es que ya la Generalitat está reabriendo las ‘embajadas’ que el propio gobierno impugnó el pasado verano. ¿A qué se debe este cambio de criterio en el gobierno socialista?

Lamentamos que Pedro Sánchez rechazase la propuesta presentada por Inés Arrimadas de conformar una gran coalición constitucional que, con 221 diputados y pactos de estado, hubiese dado estabilidad a la legislatura, sin la necesidad de depender de independentistas, nacionalistas o populistas.

En fin, respetamos este nuevo gobierno, es legítimo, pero le auguramos un corto recorrido, pues para empezar nació envuelto de desconfianza entre Unidas Podemos y PSOE.

Es evidente que al presidente Sánchez le costará dormir, pues como él mismo declaró públicamente hace unos meses: “No dormiría por la noche si tuviera ministros de Podemos, al igual que el 95% de los ciudadanos que tampoco se sentirían tranquilos”. Pues cuando le pasen la cuenta todos sus socios y tenga que devolver los apoyos prestados, mucho nos tememos que la mayoría de los españoles más que insomnio, sufriremos pesadillas.

 
 
  
  

El pressupost d'aquest any 2020

Jordi Planas i Bielsa
Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

El passat mes de novembre el Ple de l'Ajuntament de Granollers va aprovar el pressupost per a l’any 2020. Aquest tràmit, que molts consideren feixuc, determina el que a la pràctica passarà al nostre municipi al llarg d’aquest any i que tindrà transcendència al llarg del mandat. És un fet important que ha de permetre el debat malgrat la majoria absoluta socialista; i no es mereix ser un punt més a debatre dels 14 punts d’aquell dia del plenari.

Nosaltres vàrem formular 58 preguntes al govern municipal per aclarir conceptes de la proposta socialista; pressupost que definim com a continuista i poc arriscat per innovar o generar riquesa. Creiem que el pressupost de la ciutat s’hauria de basar en tres eixos fonamentals: el manteniment dels serveis que ofereix la ciutat, el manteniment de les seves infraestructures i la inversió necessària per millorar-les i generar noves oportunitats per a les persones.

Granollers ha de preguntar-se si la ciutat pot permetre’s disposar d’escales mecàniques a l’aire lliure abans d’invertir a renovar el servei d’Urgències; abans d’una recollida selectiva de residus que sigui pràctica i eficaç; o abans de definir si pot possibilitar l’edificació d’una llar per la gent gran a banda de concretar amb les administracions superiors la concertació de places. Les propostes de Primàries per al 2020 varen néixer de les aportacions dels ciutadans recollides durant la campanya electoral concretades en sis grups: econòmic (valorar la creació d’un espai de congressos al Parc Firal), cultural-esportiu (optimització del Museu de Granollers, promoció dels grups de música novells del carrer, panells informatius culturals i de medi-ambient, espais per a les entitats del municipi), sanitari-mobilitat-gent gran (creació d’una línia de transport mancomunada sanitària, facilitar l’accés als centres sanitaris amb aparcament), infraestructures (eliminació de barreres arquitectòniques per a la població gran o amb discapacitat, aparcaments específics per al transport alternatiu), educació (creació de nous cicles formatius adaptats a les necessitats reals del mercat laboral) i medi ambient (creació de nous espais verds).

Seguirem treballant per tal d’encabir als pressupostos d’aquest mandat les propostes que formuli la ciutadania, seguirem oberts al debat i a reformular les propostes per crear consens. Calen inversions que tinguin vocació per ser un full de ruta per a la ciutat, amb mirada llarga més enllà dels quatre anys de mandat.