Els grups municipals opinen (novembre 2018)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

El dret a la ciutat. Pressupost 2019, fem Granollers

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Hem debatut i aprovat les ordenances fiscals i el pressupost de l’Ajuntament per al proper 2019. 7 anys consecutius sense increment dels impostos i preus públics que són competència de l’ajuntament. En època de crisi, però també ara que la recuperació és una realitat, per col·laborar amb ciutadans, ciutadanes i empreses.

El proper pressupost consolida els programes endegats pel govern de l’alcalde Mayoral. Les polítiques socials, el treball per la cohesió i la justícia social són prioritàries. Internalització de les mesures que en el seu dia van formar part del pla de xoc contra la crisi i que ara ja formen part de la despesa ordinària de l’ajuntament. Per setè any consecutiu, es tornen a incrementar els recursos econòmics.

Les que creixen més respecte a l’any 2018, les partides pressupostàries per afrontar les prestacions i els problemes que la dependència genera a les persones i a les famílies.

Igualment posar en funcionament el pla d’igualtat aprovat pel Ple de l’ajuntament.

Programes destinats a dinamitzar l’economia a la ciutat, una estratègia de primer ordre en els objectius del govern municipal. Granollers, per la seva forma de ser, té un potencial evident per atraure i dinamitzar els emprenedors a la nostra ciutat, per atraure talent. Indústria, serveis, innovació, la irrupció de la digitalització i la tecnologia, eixos de futur i present.

L’objectiu que cal assolir mantenir i superar: els llocs de treball existents a Granollers abans de la crisi econòmica.

Manteniment de la inversió publica municipal, sense incrementar l’endeutament. Millora de l’espai públic i dels equipaments municipals al servei dels granollerins i granollerines.

 
 
  
  

Un nou ROM

Àlex Sastre
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

El juny de 2011 iniciava la meva aventura com a regidor de l’Ajuntament i, per tant, representant de la ciutadania de Granollers. Recordo com una de les primeres iniciatives que vaig posar sobre la taula va ser la modificació del ROM (Reglament Orgànic Municipal) per tal d’incrementar la participació política en un Ajuntament on la inèrcia ha estat anar buidant de debat els diferents òrgans. Ho vaig fer en un article amb un títol ocurrent: “ROM cremat”, per il·lustrar la fi del recorregut d’una manera de fer política.

Ara, més de 7 anys després, finalment l’alcalde i l’equip de govern han posat sobre la taula una modificació del ROM. Més enllà del poc do de l’oportunitat que té fer-ho a 9 mesos d’unes eleccions municipals, per descomptat n’hem valorat l’increment substancial pel que fa a participació de la ciutadania i hi hem fet les aportacions següents:

  • Possibilitat de delegar el vot dels regidors en situacions de baixa de maternitat o paternitat, per permetre la conciliació de la vida política amb la familiar.

  • Implantar el sistema de videoacta i de retransmissió en directe dels plens municipals.

  • Les entitats de la ciutat podran presentar mocions al Ple i podran defensar-les amb veu al consistori.

  • Que el nombre de comissions no sigui molt superior al del grup amb menor representació, per no dificultar la participació política dels partits més minoritaris.

  • Les intervencions del públic assistent al ple municipal seran enregistrades i formaran part de l’acta igual que les dels diferents grups polítics.

  • Els temes de debat a les comissions informatives seran publicats al portal de transparència per facilitar que puguin assistir-hi les entitats interessades.

  • Que les distincions que atorga l’Ajuntament (Medalles de la Ciutat, premis de l’Esport, premis Porxada de comerç) tinguin un reglament que les reguli per evitar-ne l’arbitrarietat.

 
 
  
  

Defensar la democràcia no és cap delicte

Pau Llobet i Roura
Grup Municipal ERC-AG
facebook.com/ercgranollers
twitter.com/ercgranollers

ERC-AG logo

 

Em sembla que ens cal posar mirada llarga al moment que vivim. Contribuir, des de la nostra modèstia i humilitat a posar llum. A escoltar tothom, a parlar amb tothom. Ens hem de tornar a trobar, mirar-nos als ulls i prendre llapis i paper per apuntar frases i idees. Recordar l’1-O per retenir-lo sempre en la memòria i no perdre’l mai de vista. Tot i així, tampoc hauríem de deixar que el record d’aquell moment màgic ens enterboleixi la realitat política que vivim. Recordar l’1-O per fer-lo útil. M’explico: vam fer un acte de desobediència enorme que ens va fer guanyar múscul, força i relat. Davant de la intransigència i la maldat d’un Estat autoritari i antic (d’aquells que resolen els problemes socials amb violència) hi vam posar urnes i il·lusions i vam guanyar, sens dubte.

Després d’haver viscut una època apassionant; després d’haver recuperat els carrers i les places, d’haver portat el debat de com ser i fer República tant lluny com mai no l’havíem dut, després d’haver fet mobilitzacions i actes multitudinaris que ens han cosit i recosit per sempre, ara no podem llençar-ho tot per la borda. Que tenim punts de vista diferents? I què? Totes, absolutament totes les veus, són imprescindibles. Ningú és sobrer en el camí del fer República. Plantejar enemistats i enemics dins de les files de l’independentisme és ser miop (i maliciós, diria); quan a davant hi tenim un Estat que ara ja sabem que farà servir totes les eines (al cost que sigui) per fer vèncer la raó d’Estat.

Per tant: calma i ànims, coi. Recordem la dignitat dels presos i els exiliats, si us plau! Recordem les seves paraules, la seva força. Recordem-los, recordem-les. Van fer allò que els vam demanar que fessin; no es van arronsar, no van tenir por de les conseqüències, van posar-se davant de la pancarta que reclamava democràcia. I ara estan tancats a la presó o viuen lluny de casa i els seus. Pateixen. A nosaltres no ens queda cap altre camí que prendre la dignitat de les seves gestes com a referent de la nostra acció política. Amb tot, diria que la necessitat de marcar una estratègia general conjunta és prou compatible amb construir adhesions i sumatoris en cada un dels espais electorals que representen les forces polítiques independentistes. Perquè alguns i algunes entenem que només guanyarem des de la suma, des de la incorporació clara de tants i tantes que avui encara no han fet el pas; convèncer-los i saber acostar-nos-hi és clau, crec. Trobem-nos, però. Parlem-ne, seguim teixint. Al carrer, amb la gent, amb la dignitat de la lluita compartida.

#LlibertatPresosPolítics
#LlibertatPresesPolítiques

 
 
  
  

Por una educación trilingüe y de calidad

Cs Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Proponemos una educación pública de calidad, trilingüe y donde no se politice a nuestros hijos.

Queremos una educación pública que enseñe a nuestros jóvenes a pensar y no qué pensar. Para ello, desde Cs trabajamos para tener una escuela pública de calidad, donde se enseñe en libertad, sin injerencia política, ideológica o religiosa y se forme a los alumnos en catalán, castellano e inglés. Asimismo, tenemos que reducir las tasas de abandono escolar temprano por debajo del 10% a través de un programa dirigido a aumentar el número de profesores de apoyo en los centros con alumnos de entornos desfavorecidos, mejorando la atención a la diversidad. Urge poner en marcha un plan para acabar con los barracones que afectan a más de 20.000 estudiantes en Cataluña. Es vital incrementar en un 50% las plazas disponibles de Educación Infantil de 0 a 3 años, garantizando su gratuidad a las familias con menos recursos.

Queremos que todos los estudiantes tengan las mismas oportunidades. No puede ser que muchos de los líderes independentistas que “sacan pecho” hablando de inmersión lingüística, sean los mismos que fueron y ahora envían a sus hijos a la escuela privada para que reciban una educación trilingüe (y hasta cuatrilingüe). ¿Por qué los mismos que exigen inmersión lingüística para la escuela pública se deciden por la privada para sus familias?

Miremos a Europa, en ningún país o región europea, excepto Groenlandia, se implementa el modelo de inmersión catalán. Por ejemplo, en Finlandia, Gales o Bélgica sus ciudadanos pueden escoger entre las lenguas oficiales la que se desea para educar a sus hijos. Y en países como Holanda o Luxemburgo hay educación multilingüe.

En Cataluña tenemos la fortuna de contar con dos lenguas propias y oficiales: castellano y catalán. Y el inglés es el idioma mejor valorado para conseguir trabajo y más útil para viajar por todo el mundo.

¿No prefieren hacer como los Mas, Rahola, Pujol, Junqueras o Montilla y que sus hijos se beneficien de una educación trilingüe de calidad? 

 
 
  
  

Millorar l'Hospital, una prioritat

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

Les urgències de l’Hospital estan col·lapsades. El nombre insuficient de professionals d’infermeria i de metges especialistes, la manca de llits per a pacients amb malalties agudes, i unes instal·lacions obsoletes, en són les principals causes. Les llargues esperes o l’estada de pacients als passadissos en condicions totalment precàries no són fruit de problemes puntuals sinó són resultat d’una gestió, inversions i planificació mal enfocades. El nombre de persones ateses a urgències de l’Hospital durant els darrers anys s’ha mantingut estable ­105.000 pacients anuals aproximadament- motiu pel qual aquest col·lapse permanent és intolerable.

La desigualtat en el servei prestat en funció de si s’accedeix de la pública o de la privada és un altre dels problemes de l’Hospital. El nombre de pacients que han ocupat llit accedint a través de la privada s’ha multiplicat per 4, passant de 302 el 2010 a 1.223 el 2016, reduint encara més el nombre de llits disponibles d’atenció pública sanitària.

Aquests indicadors són el reflex del suport a la sanitat privada dels governs que s’han succeït a la Generalitat i del silenci còmplice d’ajuntaments i batlles. Hem demanat una vegada i una altra a l’alcalde de Granollers i president del patronat de l’Hospital, que s’impliqui en la defensa de la sanitat pública, però ell resta immutable davant les retallades i la pèrdua de qualitat en l’atenció pública sanitària.

La Policlínica, el centre sanitari que hi ha previst reobrir a Granollers no cobrirà les necessitats sanitàries, ja que la retallada pressupostària, indica que no es recuperan cap dels llits perduts quan va tancar, pel que el percentatge de llits per habitant a la comarca seguirà sent el més baix de Catalunya.

Tractant-se d’un servei públic de caràcter universal és prioritari millorar les instal·lacions i contractar el personal imprescindible perquè tota la població tingui accés a una atenció sanitària pública, gratuïta i de qualitat a prop de casa.

 
  
  

Nuestras propuestas para el presupuesto 2019

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

Como cada año hemos presentado propuestas al equipo de gobierno para mejorar Granollers.

IMAGEN INSTITUCIONAL

Letras “Bienvenidos a Granollers” entradas rotondas del municipio

NUEVAS TECNOLOGÍAS

WhatsApp de atención al ciudadano

Paneles informativos

Pantallas informativas leds

SMART CITY

Pasos de peatones inteligentes

Cargadores para móviles solares

Pipicans inteligentes

Máquinas reciclaje reverse vending

Leds en rotondas y pasos de peatones

URBANISMO-VIA PÚBLICA

Mantenimiento e inversión en los 16 barrios de Granollers

Escaleras mecánicas-tapiz rodante peatonal en la zona de la Font Verda

Pasarela-puente en el río Congost (Conexión Barrio Hostal-Parque Lledoner con Canovelles)

Valla de la vía del tren en la subida al hospital

Sustitución valla oxidada en camino Ramon Llull (puente del río Congost)

Acera de 2 metros paseo de la ribera (quitar setos vegetación muro rio Congost)

INFANCIA Y JUVENTUD

Aparcamiento para patinetes en las escuelas

Nuevos parques infantiles

Losetas de caucho en los parques infantiles

ACCESIBILIDAD

Parques infantiles adaptados a niños con discapacidad

Supresión de barreras arquitectónicas en la vía pública-edificios municipales

Formación en lenguaje de signos para el personal del ayuntamiento y centros educativos

Bucle magnético tea

Alarmas visuales de incendios para personas sordas

SOSTENIBILIDAD –EFICIENCIA ENERGETICA

Alumbrado parque del Lledoner

Aire acondicionado en el edificio Gra

MOBILIDAD

Ampliación de los carriles bici

MEDIOAMBIENTE

Adhesión a Viles florides

Contenedores reciclaje aceite usado

DEPORTE

Ampliación de las unidades de desfibriladores en espacios deportivos

Reforma de las instalaciones de las pistas de atletismo

Nueva pista polideportiva de básquet en Ponent

Parques-gimnasios biosaludables

Parques Street Workout

Pancartas antiviolencia espacios deportivos municipales

Circuitos Deportivos Inclusivos

SALUD PÚBLICA

Dispositivos antiahogamientos en guarderías, escuelas, centros cívicos, coches policía

Supresión de especies exóticas

Placas Entorns sense fum edificios municipales

ANIMALES DE COMPAÑÍA

Circuitos caninos para agilty

SEGURIDAD CIUDADANA

Cámaras de seguridad en la vía pública

Cámaras de vídeo en chalecos policía local y en los coches policiales

Paneles led vehículos policía local

Segway policial

Unidad canina policial

Pistolas taser

Señales de aviso de alerta de velocidad

Formación primeros auxilios escuelas

#SentimGranollers #SentimosGranollers