Els grups municipals opinen (gener 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

El nostre riu

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Hem vist el riu Congost, el Besòs, de tots colors resultat d’una contaminació brutal. Hem vist un riu que era una claveguera a cel obert, un dels més contaminats d’Europa.

Hem vist un riu mort.

I també hem vist un riu que amb l’esforç dels ajuntaments, del Consorci del Besòs i dels governs de Catalunya, tornava a la vida.

Els darrers dies, però, hem constatat la fragilitat i vulnerabilitat del sistema. Hem sentit preocupació per la crisi ambiental provocada per l’incendi de la planta de reciclatge de Montornès del Vallès, després d’anys de treball per tenir una nova realitat ambiental i per recuperar la biodiversitat de l’ecosistema fluvial.

La recuperació del Congost i del Besòs en el seu conjunt, és un exemple de desenvolupament sostenible reconegut per les Nacions Unides.

L’empresa havia estat inspeccionada per la Generalitat i no complia les condicions

d’ autorització ambiental.

Més enllà dels errors que s’hagin pogut produir per part de l’administració i de les responsabilitats per incompliment de la normativa per part de l’empresa, que la investigació ja determinarà, és hora de tornar a treballar plegats amb una acció immediata per recuperar el tram baix del riu; de fer un seguiment de la qualitat de l’aigua; i de recuperar la biodiversitat, els hàbitats i, sobretot, les espècies en risc d’extinció.

Caldrà reforçar les mesures de control en tota la conca i els sistemes de les depuradores dels àmbits industrials. Es fa necessari revisar el Pla de vigilància ambiental de les activitats de la conca, per avaluar el risc de crisis futures i els plans de contingència previstos per evitar afectacions a l’ecosistema que, com hem pogut apreciar, és fràgil. 

 
 
  
  

2020: Per un any republicà

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Comencem un any nou i és un bon moment per mirar enrere i valorar la feina feta durant aquest inici de mandat. Però, sobretot, és un bon moment per mirar el futur, per encarar-lo amb propòsits de millora, amb noves esperances i amb ganes de seguir treballant molt per millorar la nostra vila, Granollers. Una ciutat que volem justa, feminista, d’oportunitats i sense fums.

En el terreny polític, però, cada cop tenim més clar que ens calen noves maneres de fer, treballant des del diàleg sincer i serè, des del respecte, l’empatia i la proximitat. El diàleg republicà que reivindiquem sempre. Enfront d’un debat socialista que sovint queda reclòs en els límits de la majoria absoluta. Ens sembla una trista manera d’entendre la democràcia i la mirada diversa que ha de tenir avui la política.

Nosaltres reivindiquem una nova manera de fer política lluny dels personalismes. Des la humilitat i la senzillesa de qui es dedica a fer política com un compromís amb allò col·lectiu (de tots i totes). Per això, volem seguir escoltant opinions diverses, aprenent de l’opinió dels altres; per això, volem seguir sumant voluntats al voltant d’un projecte transformador, progressista i ecologista per a la ciutat.

L’equip del Grup Municipal d’Esquerra Republicana tenim les ganes, la il·lusió i l’empenta de seguir treballant per a la gent que més ho necessita, per a les famílies que fan mans i mànigues per donar oportunitats de formació i oci als seus fills i filles, per als autònoms i petits empresaris que s’espavilen, per als joves que volen emancipar-se, per a les dones, per als infants.... Ciutadans i ciutadanes d’una ciutat que vol mirar al futur amb il·lusió. Una ciutat republicana i de llibertats.

I, alhora, no ens cansarem de repetir que durant el 2020 tenim una nova oportunitat per seguir fent República i per no normalitzar la situació de repressió i involució democràtica que patim, especialment les preses i els presos polítics i exiliats i exiliades que han hagut de passar un Nadal lluny de les seves famílies.

 
 
  
  

Carta als Reis

 
Àlex Sastre i Prieto
Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
 

Tot i que som republicans, en aquest inici del Nou Any 2020 volem fer una carta als Reis (als Mags d’Orient, és clar) i demanar tot allò que volem per a Granollers i per a Catalunya.

  • Llibertat per als presos i preses polítiques i el retorn a casa dels exiliats i exiliades.

  • Una nova residència per a persones grans a Granollers, i més activitats culturals i esportives per a aquells que no estan pas per anar a cap residència.

  • Més oferta de lloguer perquè els preus es moderin i sigui més fàcil accedir a un habitatge.

  • Més carrils bici -i més segurs- i, sobretot, més gent amb ganes d’anar en bicicleta i contaminar menys.

  • Un sistema de recollida de residus que beneficiï els qui més reciclen i que incentivi els que encara no ho fan prou.

  • Una plaça Barangé renovada i connectada amb el parc Torras Villà per fer un gran espai central a la ciutat.

  • El reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya i poder tornar a votar sense que ens peguin.

  • Que es respecti el vot de tothom i que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Toni Comín i Clara Ponsatí siguin eurodiputats.

  • Que les persones no hagin de fugir de casa seva per la guerra i la fam, i que si ho fan i arriben a casa nostra, siguin acollides humanament.

  • Que els estats es comprometin de manera real a lluitar contra el canvi climàtic, i que tots sapiguem canviar petites actituds que sumades també ho facin.

I per si de cas ens estem passant i només ens portessin carbó, tot i que no ens ho mereixem pas, el que sí que volem és que tots hagueu tingut Bon Nadal i que el 2020 sigui un any d’oportunitats i el puguem compartir plegats!

 
 
  
  

Últimas mociones presentadas en 2019

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Registramos dos mociones para su debate en el último pleno de 2019.

La primera de ellas fue en defensa de la igualdad de trato entre parejas de hecho y los matrimonios en el acceso a la pensión de viudedad. Según el artículo 221 de la Ley General de la Seguridad Social, tendrán derecho a la pensión de viudedad de parejas de hecho quien acredite que sus ingresos durante el año natural anterior no alcanzaron el 50% de la suma de los ingresos propios y de los de la pareja fallecida en este mismo periodo. Creemos que esta ley tiene margen de mejora. Cada persona debería ser libre de unirse a otra, ya sea en forma de matrimonio tradicional o como pareja de hecho y contar con los mismos derechos. Urge una mejora de la ley para acabar con esta discriminación jurídica frente a los matrimonios.

En la segunda moción presentada propusimos la reprobación y dimisión del actual Síndic de Greuges, Rafael Ribó. Este señor tuvo la desfachatez de declarar en un programa de radio que “uno de los déficits que tiene la sanidad pública en Cataluña es que tiene un sobrecoste por la gente de fuera que viene a intervenirse a Cataluña”. Estas declaraciones son especialmente graves viniendo de un comisionado del Parlamento de Cataluña que es generosamente retribuido (130.000€ al año) para supuestamente defender los derechos de los ciudadanos, vengan de donde vengan. Esto es motivo más que suficiente para dimitir. Pero, la lista de despropósitos de este señor es larga: no haber paralizado las leyes de desconexión de septiembre de 2017 y que pretendían privarnos de nuestros derechos fundamentales recogidos en la Constitución o en el Estatuto de Autonomía; haber recibido un regalo valorado en 40.000 € que le hizo un empresario imputado en la trama corrupta del 3%; actuar reiteradamente de forma parcial a favor de los mandatos de los partidos independentistas, etc. Además, su mandato caducó el pasado mes de marzo después de ocupar el cargo durante más de 15 años. Un Síndic que de manera ostensible ha ejercido su cargo con falta de rigor, transparencia y neutralidad.

 
 
  
  

Cicles i progressos

Andreu Ballús i Santacana, filòsof i sociòleg
Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

El Nadal i la resta de festes al voltant del solstici d’hivern escenifiquen, més enllà de les conviccions de cadascú, la potència organitzadora dels cicles.

A El mite de l’etern retorn, Mircea Eliade reflexionava sobre el paper fonamental dels cicles en la història de les cosmovisions. En la nostra cultura, riquíssima en barreges i matisos, però sempre hereva de les religions del Llibre, s’hi combinen de manera complexa l’expectativa d’equilibri i estabilitat pròpia de la mentalitat cíclica i un ideal de progrés que ens empeny cap a coses noves i millors (i arrossega l’ombra de la por a la decadència).

Aquests marcs mentals ens afecten a nivell personal, amb les llistes dels millors de l’any i els propòsits d’any nou, però també a nivell social, i aconseguir el contrapunt adequat entre ells és clau. Cal decidir què acceptem com a part d’un etern retorn i amb quina mentalitat abordem la possibilitat del canvi. I en aquesta decisió s’hi juga molt: la combinació de conservadorisme i futurisme van empènyer el mateix Eliade, pensador excepcional, cap al feixisme.

Amb el cicle que es renova enguany, per exemple, és crucial ficar-nos al cap que la decadència que suposa l’avenç de l’extrema dreta no en té res, de natural, i que cal posar-hi fi. Que la repetició no ens acostumi a veure persones passant les festes entre barrots per les seves idees, mentre d’altres mengen torrons pagats amb fortunes criminals.

Recordem, als qui volem caminar cap a aquesta mena de terra promesa que és la independència, que la història no en té, de finals i que, a més, no es fa sola: cal generar situacions noves i excepcionals i, alhora, valgui la paradoxa, ser capaç de repetir-les sense que perdin la força ni el sentit; qüestionem el sentit del monoteïsme civil que de vegades sembla regir en la nostra ciutat, on cicle rere cicle s’aproven pressupostos que ofereixen un progrés idèntic al del cicle anterior; i contribuïm al fet que la novetat vagi arribant, encara que sigui mica en mica, a les institucions de la ciutat de Granollers.