Els grups municipals opinen (abril 2018)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Pensions dignes

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El Sistema Públic de Pensions constitueix la política pública amb més capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats.

Les polítiques del PP amb el suport de Ciutadans representen una seriosa amenaça per al sistema públic de pensions. Amb les seves polítiques d'ocupació, el Govern de Rajoy ha posat en perill la sostenibilitat econòmica de les pensions, que han entrat en un període de dèficits constants i creixents; i amb el nou mecanisme de revaloració, que es desvincula del poder adquisitiu i amb el factor de sostenibilitat, que ajusta l'import de la pensió en funció de l'esperança de vida, es condemna els pensionistes a un progressiu empobriment.

Els resultats d'aquesta política estan a la vista: progressiva pèrdua de poder adquisitiu de les pensions, sensació d'incertesa en els actuals jubilats sobre si l'Estat serà capaç de pagar les seves pensions en els pròxims anys, sentiment d'injustícia en aquells que contribueixen al sistema però dubten que aquest els pugui proporcionar una pensió digna en un futur a 10 o 20 anys vista, i desesperança gairebé absoluta per part de la joventut en el fet que algun dia puguin contribuir i ser protegits pel sistema.

El PP està laminant el Sistema Públic de Pensions sotmetent el Fons de Reserva de la Seguretat Social a un espoli permanent.

El dèficit ha estat compensat per retirades massives del Fons de Reserva que ha passat de disposar de 66.815 milions d'euros a finals de 2011, als actuals 8.095 milions d'euros.

El Fons de Reserva, dut a terme pels governs socialistes, estava previst per ser usat quan sorgissin les majors tensions generacionals sobre el sistema, entorn de l'any 2023. Si no hagués estat utilitzat, el Fons tindria avui més de 90.000 milions.

Aquest escenari posa en risc la situació financera de la Seguretat Social i en conseqüència, la garantia no només de les pensions actuals. sinó també, i especialment, de les pensions futures. És imprescindible adoptar mesures que donin estabilitat al sistema.

Al PSC considerem que el dret a les pensions i l'accés al Sistema de Seguretat Social s'ha de considerar un dret constitucional.

Proposem derogar tots els canvis legals introduïts al llarg de la legislatura 2011-2015: la regulació de la jubilació anticipada, la Llei reguladora del Factor de Sostenibilitat que reduirà les pensions de jubilació a partir del dia 1 de gener de 2019 i de l'Índex de Revaloració del Sistema de Pensions de la Seguretat Social.

Garantir el poder adquisitiu de les pensions, recuperant-ne l'actualització d'acord amb l'IPC.

Incrementar els ingressos del sistema amb ingressos procedents d'impostos com ara nous impostos extraordinaris a la banca i a les transaccions financeres. Pensem que si tota la societat espanyola ha contribuït al rescat de les entitats financeres, aquest impost ha de servir per contribuir al rescat del sistema públic de pensions.

Recuperar la iniciativa socialista d'incrementar la pensió de viduïtat per a majors de 65 anys que no rebin una altra pensió pública fins a assolir el 60% de la base reguladora, mesura que afecta de manera majoritària les dones.

 
  
  

#LlibertatPresosPolítics

Àlex Sastre
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

Quan escrivim aquestes ratlles, tot just rebem dues notícies: la fiscalia demana llibertat sota fiança de 100.000 € per al conseller d’interior Joaquim Forn, i Jordi Sànchez ofereix renunciar a la seva acta de diputat per tal de poder gaudir de la llibertat de què va ser privat ja fa més de 5 mesos.

“És vostè independentista?” és una de les preguntes que les diferents persones investigades pel referèndum de l’1 d’octubre han hagut de sentir del jutge. Si no fos perquè, davant l’aniquilació total de la separació de poders a l’Estat espanyol, col·lectivament hem perdut la noció del que és admissible en una democràcia madura, aquesta pregunta ens hauria de posar els pèls de punta.

Demanar a algú per la seva ideologia per fonamentar una acusació penal o per mantenir una situació de presó preventiva és reconèixer, de manera implícita, que a Espanya existeixen els presos polítics. És a dir: hi ha gent empresonada per la seva ideologia. La gravetat d’aquest fet, al segle XXI, és insòlita. Si no ho denunciem de manera contundent, en patirem les conseqüències com a societat en forma de regressió dels nostres drets individuals i col·lectius.

Si a més a més, hi sumem que la causa d’estar pres és pertànyer a una causa -la de la independència de Catalunya- que s’ha expressat sempre en termes radicalment pacífics i democràtics, l’aberració s’eleva a l’enèsima potència. I més si es té en compte que el govern de l’Estat ha arribat a negociar amb una banda terrorista, i que condemnats per terrorisme d’estat -el GAL- han estat indultats tan ràpid que han passat en presó menys temps del que ja porten Sànchez, Cuixart, Junqueras o Forn. Repetim: condemnats pel GAL van estar menys temps a presó amb sentència en ferm que aquells que han liderat un moviment pacífic i democràtic.

Estem disposats a debatre políticament, en termes de normalitat, qualsevol plantejament que es faci des del pacifisme i la democràcia. Però ni un pas enrere a l’hora d’exigir llibertat per als presos polítics, ja!

 
 
  
  

Primàries obertes a tothom; tornem-hi

Pep Mur i Planas
Regidor d'ERC-Acció Granollers
pep@pepmur.cat

ERC-AG logo

 

L'any 2014, ERC-AG va decidir que el seu candidat o candidata a l'alcaldia s'elegiria a través d'unes eleccions primàries totalment obertes a la ciutadania. Es tractava d'una iniciativa totalment inèdita a la ciutat i en l'àmbit polític del país, que va tenir un gran èxit: dues candidatures (una d'independent i una altra de militància) i quasi 500 vots de granollerins i granollerines que van voler donar suport a l'elecció.

Amb les properes eleccions municipals a l'horitzó –falta poc més d'un any–, ens tornem a posar a treballar en l'elecció de la persona que encapçalarà la nostra llista i, igual que l'any 2014, hem optat per fer partícip tot Granollers en aquest procés.

El model de primàries obertes d'ERC-AG seguirà sent el mateix: tota la ciutadania adulta de Granollers pot presentar-hi candidatura i tothom hi podrà votar. És un procés d'elecció totalment obert i transparent, amb un reglament públic i amb un rigor total. Volem que tothom hi participi, independentment del que pensi o de qui voti a les eleccions. L'objectiu és l'obertura i exposició a la ciutat d'un projecte amb voluntat d'aglutinar moltes sensibilitats de Granollers des de l'òptica del republicanisme i d'una esquerra constructiva i transformadora.

Aspirem a construir una idea de ciutat que sigui una alternativa a la monotonia i a l'estancament que pateix el govern de Mayoral, actualment cansat i esgotat d'idees que renovin i dinamitzin Granollers. És per això que obrim a tothom l'elecció de la persona candidata; volem que la ciutadania de Granollers participi en aquest projecte des de l'inici, amb diversitat d'opinió i un debat plural i transversal.

La República Catalana vol fundar-se sobre una sèrie de valors democràtics que l'Estat espanyol ha demostrat no tenir i, des dels municipis, tenim l'oportunitat d'avançar cap a la conquesta d'aquests drets. És per això que fem una crida perquè el màxim nombre de persones participi a les eleccions primàries obertes d'ERC-AG el proper 5 de maig.

Vota, actua, construïm.

 
 
  
  

 Ronda Sur: no podemos esperar más

Grupo Municipal C's Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Ya son muchos los años que los vecinos de la Ronda Sur llevan padeciendo la contaminación acústica y medioambiental de un tráfico desmesurado. Es incontable la gran cantidad de vehículos y camiones de alto tonelaje que atraviesan diariamente esta vía de conexión gratuita entre la C-17, C-60 y la C-35. Incluso, no son pocos los camiones que pasan cargados con materiales peligrosos, con el grave riesgo que esto conlleva.

Está sobradamente comprobado que el ruido excesivo afecta negativamente a la salud de las personas, mina paulatinamente su nivel de concentración e incide en la capacidad de aprendizaje de los estudiantes. El ruido crea ansiedad, insomnio y enfermedad. Al ruido hay que sumar la contaminación medioambiental, la gran cantidad de partículas cancerígenas que se escapan por los tubos de escape y van a parar a los pulmones de las personas.

¿Y la seguridad? A todo lo anteriormente expuesto se añade la temeridad de muchos que pasan a toda prisa creyendo que se encuentran tal vez en un tramo de autopista. No podemos permitir que madres y padres con carrito, niños o personas con movilidad reducida sigan cruzando con ansiedad los pasos de peatones de esta ronda que se ha convertido en un padecimiento colectivo. Un infierno que envuelve a viviendas, escuelas y guarderías. Intolerable.

Pero, esto no es un problema de un barrio, de un área concreta de Granollers. La Ronda Sur somos todos. Porque la contaminación la respiramos todos, pero, sobre todo, porque no podemos dejar a su suerte a nuestros vecinos. Ciutadans Granollers se pone a disposición de los vecinos y de todos los partidos políticos, sea cual sea su color ideológico, para hacer piña y trabajar conjuntamente en la búsqueda de soluciones. No podemos esperar más.

Soterramiento, semáforos con mayor tiempo para los peatones, medidas disuasorias para controlar la velocidad, restringir el paso de vehículos de gran tonelaje, suprimir el peaje de la AP-7, asfalto sonoreductor, etc. Estudiemos qué medidas son viables y trabajemos juntos: partidos políticos, plataforma, asociaciones de vecinos y equipo de gobierno, para exigir a la Generalitat con una sola voz que las haga posibles.

No dudamos que una mejor calidad de vida para los vecinos de la Ronda Sur repercutirá en el bienestar de toda la ciudad.

 
 
  
  

El sud de Granollers, el pati de darrere?

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

Els barris del sud de Granollers queden separats per una ferida immensa, la ronda Sud. Un tall que condemna banda i banda a soroll i contaminació. El Govern no pot seguir de braços plegats, és urgent pacificar el trànsit i recuperar l'espai per a la ciutat.

I més avall, a Palou, la política del PSC encara és més erràtica, destruint amb la mà dreta, tot allò que teòricament defensa amb l'esquerra. El mateix govern que fa propaganda d'ajuts i subvencions als productes de Palou, el darrer reducte on la gent de Granollers pot passejar entre camps i prats, el pulmó verd més gran de la ciutat, s'esforça per maquillar els efectes que està tenint i tindrà en la gent, en la natura i en el paisatge els projectes urbanístics que ell mateix impulsa i promou. La invasió de les vores del Congost amb més ciment, aparcaments, cotxes i carreteres, expandint contaminació atmosfèrica i acústica, destruint l'àmbit rural, posant a disposició d'especuladors un dels nostres darrers espais naturals.

Podem intuir com serà el sud de la ciutat si els projectes planificats prosperen. L'ampliació del Circuit de Catalunya, més curses, més soroll, més trànsit, més ocupació, un nou circuit, bars, discoteques, hotels i centres comercials; la construcció d'un nou estadi de futbol amb aparcament inclòs, en una zona que com hem denunciat està exposada a un risc químic elevat. L'autovia interpolar, més camions de pas.

Ningú no pot negar que si es fa el que està projectat ofegaran Palou entre formigó i asfalt. Totes aquestes serien activitats molestes i sorolloses per a qualsevol altre punt de la ciutat, però tenen cabuda en una àrea que és tractada com el pati del darrere. Palou, Can Bassa i Tres Torres, afectats avui per l'impacte de la ronda Sud, patiran directament els efectes de l'augment del pas de cotxes pels seus carrers principals. 

 
  
  

Entorns sense fum

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

La nostra proposta de tenir  espais sense fum  es va aprovar per unanimitat el passat ple del 02/2018. Entorns sense fum serà aviat una realitat. Estem molt contents de poder aportar el nostre granet de sorra des de l’oposició per millorar la ciutat.

Què són els entorns sense fum?

 

Són espais on la llei actual no hi prohibeix fumar, però en els quals, a través d’un acord majoritari de la comunitat educativa, esportiva i cultural, es vetlla perquè no s’hi fumi, perquè són freqüentats per infants i adolescents. S’hi poden adherir les escoles, els centres esportius, les biblioteques, els centres cívics o els esplais, entre d’altres.

Models educatius de referència

Els infants i adolescents es fixen en les actituds i comportaments dels seus pares i mares, mestres, monitors i monitores, etc. perquè són els seus models educatius de referència per construir els seus propis valors, actituds i normes. Veure fumar serveix de modelatge d’una conducta no saludable.

El fum de segona mà

També anomenat fum ambiental del tabac. És la barreja produïda pel fum que exhalen les persones que fumen i el fum que produeix la combustió passiva de la cigarreta. És molt tòxic perquè conté components molt irritants per al sistema respiratori i cancerígens.

En els infants el fum del tabac és més nociu perquè tenen una freqüència respiratòria més elevada

que els adults i això fa que els entrin més compostos químics tòxics, a part que la immaduresa pròpia dels seus òrgans els fa més sensibles.

Amb visió de futur

- Infància i adolescència sense fum

- Persones amb més bona salut

- Promoció d’espais públics oberts, exteriors, sense fum, sense persones fumant en els entorns habituals de joves i nens

- Reducció de la probabilitat de patir malalties respiratòries

- Menys risc d’infeccions d’oïda

- Menys probabilitat que en un futur siguin persones fumadores.

 

#SentimGranollers #SentimosGranollers