Els grups municipals opinen (gener 2019)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Canvi climàtic i transició energètica

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

El compromís per lluitar i mitigar el canvi climàtic i adaptar-nos també a les conseqüències del mateix és una responsabilitat col·lectiva de ciutadans i ciutadanes, empreses i administracions.

El compromís de l’Ajuntament de Granollers per treballar per mitigar el canvi climàtic és clar des de fa anys: el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima, les millores en eficiència i estalvi energètic en edificis i serveis públics en són un exemple.

Canvi climàtic va lligat a transició energètica. L’Ajuntament està portant a terme diverses accions encaminades a reduir la dependència energètica dels combustibles fòssils i substituir-los progressivament per energies renovables, fonts inesgotables i no contaminants com l’energia solar i la biomassa.

Destaquen actuacions com la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum elèctric en diversos equipaments i la propera construcció de dues xarxes de calor alimentades amb biomassa, font d’energia vegetal, que esclafaran 12 equipaments municipals escolars, culturals i esportius.

S’han instal·lat plaques solars per produir electricitat al Centre Vallès, a Can Cabanyes, les oficines d’espais verds al Parc Firal i Can Muntanyola i està en fase d’adjudicació les que s’instal·laran a l’Escola Municipal del Treball.

A finals de 2019 evitarem 361,13 tones equivalents a CO2 anys i reduirem 160,29 MWh/any de consum d’energia i l’estalvi als comptes municipals 57.994 €/any.

Les polítiques de mitigació del canvi climàtic no són un cost, són una oportunitat. Cal seguir en aquest camí de canvi de model que ens hauria de portar, a l’horitzó 2050, una economia lliure de combustibles fòssils. Seguirem treballant per un Granollers cada vegada més descarbonitzada i sostenible.

 
 
  
  

Una nova residència de gent gran

Àlex Sastre
Portaveu del grup PDeCAT-Demòcrates

CiU logo

L’evolució de la piràmide d’edat a les societats occidentals i el fet que Granollers estigui a la cua pel que fa a places de residència de gent gran, han fet que aquest equipament, una de les promeses incomplertes del govern municipal del PSC, sigui més necessària que mai.

Al nostre parer, el PSC està fent servir un equipament que la ciutat fa anys que demanda de manera urgent per desgastar el govern de la Generalitat a través de la oposició al Parlament. Ja sabem que la competència és de la Generalitat, però és de sobra sabut que la disponibilitat pressupostària del govern de Catalunya és la que és -bàsicament pel deute deixat pel tripartit i pel dèficit fiscal- i que intentar carregar la construcció de la residència per aquest canal és deixar-la més temps en via morta. El propi alcalde, Josep Mayoral, durant la campanya electoral del 2015, ja assumia que el projecte de residència “hauria de tenir una base majoritàriament municipal”.

En contraposició, l’alcalde de Molins de Rei -del PDeCAT- signava un conveni de col·laboració amb el conseller el Homrani per tal que la Generalitat financés 50 places residencials i 20 de diürnes, i amb el compromís que l’Ajuntament tirés endavant la construcció de la residència.

Demanem a l’alcalde i a l’equip de govern que prenguin exemple de la bona feina, que requereix del diàleg discret i sense interferències parlamentàries que només pretenen desgastar, i intensifiquin les converses amb la Generalitat per concertar aquestes places. I aleshores, que compleixin el pacte signat amb el nostre grup en els pressupostos del 2018 mitjançant el qual es feia una primera partida per tirar endavant la construcció de la residència tan bon punt s’arribés a un acord amb la Generalitat.

 
 
  
  

Granollers: Sortim de l'estancament!

Núria Maynou y Hernández
Grup Municipal ERC-AG
facebook.com/ercgranollers
twitter.com/ercgranollers

ERC-AG logo

 

El passat dilluns 17 de desembre vam explicar el nostre projecte estratègic per a Granollers de cara a les properes eleccions municipals. Un projecte sorgit de les ganes de construir una nova cultura democràtica a Granollers, de treballar per solucionar els problemes d’ara i del futur. Des d’una voluntat transformadora, per fer un Granollers més cohesionat, dinàmic, viu i radicalment republicà.

La nostra ciutat necessita sortir de l’estancament. La creativitat, el dinamisme i la innovació de Granollers i la seva gent es veuen sovint ofegats per una gestió mecànica, freda i burocràtica, basada en la política de l’anar fent, de qui dia passa, any empeny. Calen aires nous, un govern municipal renovat, que balli al compàs de la seva gent. Un govern atrevit, valent, que aconsegueixi que Granollers faci un salt endavant, transformant-la en una ciutat més viva i dinàmica.

Granollers no està prou cohesionat: ni urbanísticament, ni econòmicament, ni socialment. No pot ser que la gent de la Font Verda, Congost o Can Gili diguin que baixen a Granollers. Hem d’acabar amb les cicatrius urbanes de la ciutat: tots els barris són Granollers, tots som Granollers. A més, hem d'acabar amb la segregació escolar a la nostra ciutat i no podem seguir tenint un model social basat en polítiques assistencialistes que només busquen reaccionar a curt termini davant dels problemes. Hem d'atacar l'arrel estructural i encarar els reptes socials que hi ha, i que vindran. Cohesió és tot això: cohesió social, econòmica, urbana. Cohesió entre barris, un Granollers cohesionat.

I parlar de ciutat és parlar de país. Davant de la regressió democràtica i la repressió, ens cal, més que mai, un Granollers republicà, que treballi per la independència del nostre país. Un govern municipal que es posicioni sense embuts en contra de les injustícies de l’Estat Espanyol. Per tots els presos i els exiliats, treballarem incansablement perquè pugueu tornar a abraçar als vostres i per avançar cap a la República.

Aquest és el nostre projecte:

Davant l’estancament, dinamisme.

Davant la segregació, cohesió.

Davant la repressió, República.

#PensemGranollers

 
 
  
  

2019 será el año del cambio

Grupo Municipal Cs Granollers
Correu-e | Twitter | Facebook

C's logo

Las elecciones municipales de este año serán un punto de inflexión para Granollers. Tras tantos años de gobierno socialista, con el alcalde Mayoral al frente, la ciudad necesita un cambio. Es inevitable, los años pasan factura y se agotan las ideas.

Hay mucho por hacer: revitalizar los barrios, atraer proyectos empresariales que creen puestos de trabajo dignos y estables, aumentar el número de viviendas de alquiler social, apostar por el carril bici y las conexiones con transporte público, crear parques infantiles accesibles, mejorar el servicio de limpieza…

Necesitamos un alcalde o alcaldesa con fuerza y motivación para luchar junto con los ciudadanos, para encontrar soluciones a aquellos asuntos que no pueden demorarse aún más: la nueva residencia pública para nuestros mayores, alejar la estación de mercancías peligrosas del casco urbano, restringir el paso de vehículos de gran tonelaje por nuestra Ronda Sur, no permitir que nuestro CAP se quede sin pediatras o dinamizar nuestros barrios.

Necesitamos un alcalde o alcaldesa que preserve la neutralidad política de las instituciones y la división de poderes, que proteja la libertad de expresión al mismo tiempo que vele porque las calles sigan siendo de todos y evite que ningún grupo las utilice a su antojo. Que se oponga firmemente ante aquellos que tratan de señalar e intimidar públicamente a los que no piensan igual rompiendo la convivencia e incitando la violencia y la confrontación social. Que mantenga los colegios, parques infantiles y fiestas populares libres de propaganda política e intentos de manipulación. Queremos una ciudad de todos, plural y, sobre todo, respetuosa.

Granollers debe liderar la comarca. Aspiramos a ser mucho más que un ‘centro comercial al aire libre’. Ciudadanos presentará para las próximas elecciones municipales de mayo un proyecto con nuevas ideas y mucha ilusión, compuesto íntegramente por personas ajenas al mundo de la política. Profesionales, profesores, autónomos, estudiantes… ciudadanos dispuestos a trabajar por el cambio, por el Granollers del futuro.

 
 
  
  

Justícia per a Vianca

Assemblea de la Crida per Granollers - CUP
cridapergranollers.cat
crida-cup@ajuntament.granollers.cat

CUP logo

El passat 16 de juliol va desaparèixer la Vianca Roca, una jove granollerina de 25 anys. El cos sense vida i amb signes de violència va ser trobat al riu Congost el 9 de setembre.

La violència contra les dones es pot manifestar de moltes formes: violació, esclavitud sexual, maltractaments, mutilació genital, esterilització o maternitat forçada, matrimonis imposats, pressió social en els cànons de bellesa… Quan aquesta violència acaba implicant la mort de les dones parlem de feminicidis, assassinats producte d'una cultura que normalitza i tolera la violència contra les dones. Una cultura que classifica i atorga més o menys drets a les persones en funció del gènere, l'origen, la identitat sexual, l'ètnia, la situació econòmica o l'edat, entre d'altres.

Es defineixen com a feminicidi els assassinats masclistes, amb o sense l’existència d’una relació sexoafectiva; aquells on hi ha parentiu entre assassinada i assassí; infanticidis per violència de gènere; d'altres que inclouen un component d’odi per identitat sexual; i les morts violentes de dones en general. Tots els feminicidis, de riques o pobres, nascudes lluny o a casa, humils o poderoses mereixen la condemna enèrgica i el rebuig públic i unànime de societat i institucions.

No entenem com l’Alcalde de Granollers no ha convocat encara una concentració per denunciar el feminicidi de la Vianca i per reclamar que s'esclareixi el cas urgentment. No entenem com el jutge ha negat a la família el dret a veure el cos per acomiadar-se’n, i menys encara per quin motiu ha dilatat fins el 4 de desembre la possibilitat de fer la cerimònia de comiat del fèretre.

És inacceptable que es faci distincions entre dones en funció del seu estatus social, més encara davant un feminicidi, ja que aquesta distinció fa que aquest sistema masclista acabi invisibilitzant aquelles víctimes que pateixen també les conseqüències de la injusta desigualtat, acabi minimitzant les conseqüències del patriarcat.

 
  
  

Ser mujer sin miedo

José María Moya
Grup Municipal Popular
Correu-e | WhatsApp |
Twitter | Facebook

PP logo

 

La seguridad es uno de los conceptos más utilizados hoy en día, y pocas veces nos paramos a pensar en lo que significa para nosotros y, menos aún, si el significado que le damos es el mismo para una mujer mayor, una joven o un niño.

La perspectiva de género a la hora de abordar la seguridad urbana es esencial para conocer las diferentes necesidades y experiencias en materia de seguridad de las mujeres y los hombres, y para poder aportar más seguridad a la ciudadanía.

El sentimiento de inseguridad que experimentan las mujeres es diferente al de los hombres, y es importante tenerlo en cuenta en las políticas de ordenación y planificación urbana.

Debemos tener muy claro todos, que la inseguridad de las mujeres es sexual y física, mientras que la de los hombres es solo física.

Debemos estudiar aquellas cosas que provoquen percepción de inseguridad como:

ELEMENTOS OPACOS EN LA VIA PÚBLICA

Carteles publicitarios opacos, marquesinas paradas autobús opacas.

ILUMINACIÓN INSUFICIENTE EN LAS CALLES

Debemos garantizar itinerarios y zonas de retorno a casa con iluminación.

VEGETACIÓN EXCESIVA QUE NO PERMITE LA VISIBILIDAD

Debemos evitar grandes vegetaciones y matorrales en parques y aceras que dificultan la visibilidad en la vía pública

Un ejemplo de política pública al respecto de urbanismo con óptica y las gafas de género, que nos gustaría que copiase Granollers sería la que hizo Bilbao hace unos años.

Bilbao hizo un “Mapa de la ciudad prohibida”, un documento dinámico que recogía los 236 puntos con mayor percepción de inseguridad para las mujeres bilbaínas, con el objetivo de construir una ciudad más segura y amable para todas las personas.

Queremos garantizar que en Granollers podamos:

✔️Salir a correr SIN MIEDO

✔️Volver por la noche SIN MIEDO

✔️Poder caminar por la calle SIN MIEDO

En definitiva ✔️Ser mujer SIN MIEDO

#SentimGranollers #SentimosGranollers