Els grups municipals opinen (desembre 2019)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Agenda 2030: Objestius de Desenvolupament Sostenible

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

Hem aprovat els pressupostos de l’ajuntament, amb la voluntat de seguir desenvolupant un model de ciutat compromesa, compartida, possible, transversal, i transformadora per a la ciutat de Granollers.

Un projecte engrescador, solvent i reconegut que es materialitza en una acció de govern oberta i responsable.

Una acció, que s’emmarca també en l’Agenda 2030 aprovada per l’Assemblea General de la ONU per al desenvolupament sostenible, que va marcar quins eren els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible universals, transformadors i inclusius que descriuen els principals reptes relacionats amb el desenvolupament als quals s’enfronta la humanitat.

La finalitat dels 17 ODS és garantir una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa arreu del món per a tothom, ara i en el futur.

Aborden una sèrie de necessitats socials com l’educació, la salut, la protecció social i les oportunitats laborals, a més del canvi climàtic i la protecció mediambiental que no ens són alienes i que formen part dels reptes que volem assumir, i que s’incorporen en els programes del pressupost 2020 de l’ajuntament.

Però per assolir els objectius cal que cadascú faci la seva part: els governs, el sector privat, la societat civil i cada ésser humà.

Per tant, des del govern municipal assumirem la responsabilitat que ens pertoca i crearem marcs, polítiques i mesures, dins de les competències que tenim assignades, per posar en pràctica l’Agenda 2030.

Com a socialistes, com a equip que governa i que ha contribuït decisivament a transformar Granollers, som conscients del que significa desenvolupar els objectius de desenvolupament de Nacions Unides. Es tracta de pensar la ciutat del futur, de posar negre sobre blanc les necessitats de la nostra ciutadania, amb la responsabilitat de definir propostes sensates, possibles i, alhora, plenes d’ambició per seguir construint la ciutat amb la il·lusió i l’esperança d’un futur cada dia millor.   

 
 
  
  

Propostes republicanes al pressupost 2020

 
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

L’últim Ple va servir per debatre i aprovar els pressupostos 2020 de l’Ajuntament de Granollers. Amb la contínua voluntat de treball constructiu i per fer de Granollers una ciutat més dinàmica, cohesionada i Republicana, us volem traslladar les propostes que aquest grup municipal va fer arribar a l’equip de govern del PSC:

1. Implantar un sistema de deixalleries mòbils a diferents punts de la ciutat, per tal de fomentar el reciclatge i contribuir a la lluita contra l’emergència climàtica.

2. Inversions de millores als barris per dinamitzar comercialment l'entorn, començant per una dotació econòmica per proveir d’enllumenat nadalenc als barris.

3. Compromís i priorització per a l’estudi de la gestió pública del subministrament d’aigua.

4. Augmentar la reserva pressupostària per a la compra d’habitatge públic fins a un mínim d’1 milió d’euros per tal d’ampliar el parc públic.

5. Destinar 2 milions d’euros durant aquest mandat per al desplegament de les polítiques de mobilitat amb bicicleta, prioritzant el desplegament de la xarxa pedalable i d’aparcaments segurs durant els primers anys 2020 i 2021.

6. En el marc d’incentivar la reforma horària i per avançar cap a una ciutat feminista, elaborar un Pla d’usos del temps per endegar actuacions en perspectiva de gènere per promoure la conciliació laboral, familiar i personal.

7. Ampliar la partida de pressupostos participatius a 1 milió d’euros.

8. Elaborar un Pla Estratègic del Turisme i Promoció de la ciutat.

9. Realitzar millores en equipaments educatius i centres cívics de la ciutat, per tal de millorar-ne la climatització, eliminar barreres arquitectòniques i millorar-ne l’accessibilitat.

10. Per tal de promoure la pràctica esportiva a l’abast de tothom, construir una pista poliesportiva coberta al Parc Firal de Granollers.

 
 
  
  

Més social, sostenible i amb un espai públic modern

Àlex Sastre i Prieto
Portaveu del Grup Municipal Junts per Granollers
 

Hem proposat que mitjançant el pressuspost de l’any 2020 es facin possibles aquelles actuacions, més urgents, que permetin avançar cap un Granollers més verd i sostenible, que ofereixi més oportunitats i un espai públic millorat.

En primer lloc, proposem millorar l’atenció social i per la creació de llocs de treball:

 • Subvencionar a les PIMES que contractactin persones majors de 40 anys i/o aturats de llarga durada, bonificant la cotització de la Seguretat Social durant els 6 primers mesos.

 • Iniciar la construcció d’una residència per a la gent gran.

 • Assumir la gestió del banc d'aliments per a persones amb emergència social.

 • Contractar un nou tècnic per a l’àrea de Comerç i Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

 • Fer una auditoria interna a l’Ajuntament per millorar-ne el funcionament.

En un segon lloc, el perfeccionament dels equipaments i una millora de la mobilitat i la sostenibilitat:

 • Construir un nou camp de futbol a la zona sud del parc Firal.

 • Crear una ludoteca municipal.

 • Reformar de forma integral el pavelló del Parquet.

 • Renovar i millorar el camp de futbol del 1r de maig.

 • Iniciar un pla de xoc de supressió de les barreres arquitectòniques i d’arranjament de voreres.

 • Instaurar un servei de deixalleria mòbil.

 • Destinar una partida a l’estudi de la implantació del pagament per generació.

I per últim, la millora de l’espai públic per modernitzar la ciutat en aquells indrets que necessiten una actualització:

 • Reformar la plaça de Roca Umbert, ubicant-hi un aparcament soterrani i condicionar la superfície, obrint-la a l'espai públic.

 • Reformar la plaça del Lledoner a través d'un procés participatiu.

 • Reformar la plaça Barangé, i vincular-la amb el parc Torras Villà a través d’una passera per a vianants.

 
 
  
  

Menos impuestos y más presupuesto

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

En el pasado pleno del mes de octubre nuestro grupo municipal mostró su disconformidad ante la subida de impuestos aprobada por el PSC.

Con una más que probable nueva crisis económica a la vuelta de la esquina y una evidente desaceleración de la economía española, no creemos que sea el momento más oportuno para subir impuestos. De hecho, en el Vallés Oriental el paro ha aumentado por cuarto mes consecutivo, habiendo concretamente 21.813 personas paradas. En el caso de Granollers, el número de parados es de 3.598, es decir, hay un incremento del 2,51%.

Estos datos demuestran la necesidad de ampliar las partidas presupuestarias correspondientes a acciones dirigidas a incentivar la contratación de parados de nuestra ciudad, especialmente jóvenes y mayores de 45 años. Además, como ya insistimos en el anterior mandato, tenemos que ir a la búsqueda de proyectos empresariales que atraigan inversiones y la creación de puestos de trabajo dignos. Ser mucho más proactivos en este sentido.

Por otra parte, creemos primordial invertir en herramientas que sirvan para paliar el alto índice de contaminación que padecemos en Granollers. Hemos propuesto la posibilidad de adquirir uno o dos “City Trees”, ya utilizados en otras ciudades europeas, puesto que cada uno de ellos es capaz de absorber la misma cantidad de nitrógeno de carbono que 275 árboles o más de 240 toneladas de CO2 en un año. También, hemos sugerido la realización de una prueba con radares de ruido fijos en la Ronda Sur, los cuales ya están en funcionamiento en países como Francia o Suiza.

Por último, también consideramos que sería útil el desarrollo de una “app” para móviles que esté en contacto directo mediante videoconferencia con nuestra policía local, facilite la geolocalización y pueda servir a las mujeres para pedir auxilio o alertar en tiempo real respecto a una agresión o situación de peligro. También, daría acceso a recursos e información sobre violencia machista, testimonios, cómo cursar una denuncia, etc…

Las citadas son solo algunas de nuestras propuestas. Tenemos muchas más relacionadas, por ejemplo, con la creación de empleo, la seguridad infantil, la conciliación familiar o la mejora de la accesibilidad en parques y vía pública.

Menos impuestos y más presupuesto.

 
 
  
  

Granollers torna a votar

Oriol Vila
Voluntari Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Un cop més els granollerins hem parlat a les urnes, i sempre que això passa és bo extreure’n conclusions, perquè més enllà d’enquestes, interpretacions i d’opinió pública i publicada, el vot segueix essent l’expressió més clara, lliure i democràtica de la voluntat de tots els ciutadans.

Voluntat per posar i treure governs, i també voluntat per decidir qüestions polítiques transcendentals com l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya. Cal recordar un cop més que hi ha líders polítics i socials d’aquest país condemnats a 100 anys de presó per donar-nos veu l’1 d’octubre. I la repressió no s’atura aquí, sinó que la criminalització de la protesta porta fins al deliri d’equiparar dissidència a terrorisme, fent pujar la xifra de presos fins a 44 en la data de redacció d’aquest article.

El passat 10 de novembre els granollerins vam votar en les eleccions a Corts Espanyoles i, per tant, no se’n poden extraure d’aquí conclusions de política municipal. La campanya i la pre-campanya, però, van estar marcades per la sentència de la vergonya, la reacció del poble català i les propostes de cada candidatura sobre com abordar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Per tant, sí que podem extreure conclusions sobre aquest aspecte dels resultats a Granollers.

En primer lloc cal dir que, respecte els resultats del 28 d’abril, tot i una baixada de la participació, les candidatures independentistes augmenten en 286 vots (fins a 13.144) i les candidatures del 155 baixen 2.009 vots (fins a 13.419).

En segon lloc, s’escurça molt l’avantatge del bloc del 155, passant de 2.570 a només 275 vots d’avantatge. Aquesta tendència encara és més evident a nivell de tot Catalunya, on les candidatures independentistes han obtingut un 2,65 % més de vots que les de la repressió.

Així doncs, la repressió no ens fa enrere, la voluntat d’exercir el dret d’autodeterminació no és un suflé, i la repressió desgasta més els repressors que els oprimits.

Però aquests són els resultats a candidatures partidistes en unes eleccions espanyoles. Per a nosaltres la referència no són només els 13.144 vots a candidatures independentistes a Corts, sinó els 17.601 vots de Granollers que l’1 d’octubre van votar sí. Si eixamplar la base independentista vol dir augmentar aquests 17.601 vots benvinguts siguin, però per a Primàries Granollers la millor forma d’eixamplar la base és respectar la voluntat d’aquests 17.601 votants del sí. Aquest és el compromís que vam adquirir amb els granollerins, i per això el passat 30 d’octubre vam participar en la constitució de l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya.