Els grups municipals opinen (abril 2021)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

 XARXES SOCIALS DELS GRUPS MUNICIPALS
Web


Facebook


Twitter


YouTube


Instagram

Grup municipal dels socialistes  
Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM  
Grup municipal de Junts per Granollers
Grup municipal de Ciutadans  
Grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Les persones al centre

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

L’any 2020, però també el 2021, estan marcats per la Covid-19. També a l’Ajuntament hem hagut d’adequar l’administració a aquesta nova realitat, i prioritzar les actuacions i les inversions municipals.

Més que mai les persones al centre de les actuacions municipals, per fer una ciutat més saludable i sostenible, amb les aliances necessàries i la corresponsabilitat de tothom.

Cal avançar en el Granollers inclusiu amb l’ampliació de l’Hospital i l’obertura del nou equipament sanitari del carrer Girona, entorns escolars més segurs i saludables, l’ampliació del parc públic d’habitatges de lloguer, el nou equipament d’atenció a la infància a Can Relats i un projecte de formació digital dirigida a diferents col·lectius.

Una ciutat transformadora amb la reforma dels parcs del Congost i del Puig de les Forques; la modificació dels carrers del Sol, Unió i Castella en plataforma única; la segona fase de les rampes mecàniques al carrer de Carles Riba; el Mundial d’handbol femení 2021 i la incorporació de la perspectiva de gènere a les entitats esportives; i un nou pla de mesures econòmiques per fer front a la crisi.

I seguir fent de Granollers una ciutat sostenible i compromesa, començant els treballs del 3r Pla estratègic 2030; desenvolupant un nou model d’atenció ciutadana que incorpori al servei de les persones les noves eines de comunicació digital; amb la segona edició dels pressupostos participatius; la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes del Palau d’Esports i una nova xarxa de calor per biomassa a la zona sud de la ciutat; amb la millora i la incorporació d’un nou carril bici a la carretera de Lliçà i de nou mòduls d’aparcament per a bicicletes. I un seguiment i impuls als treballs del Ministeri per desdoblar el tram Parets - la Garriga de l’R3.

I incorporant en la dinàmica municipal els compromisos compartits del Pacte de Ciutat.

 
 
  
  

Natividad Tarza, primera alcaldessa republicana

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

El març de 1931 té lloc, a Barcelona, la Conferència d’Esquerres Catalanes. El dia 17 s’inicia a l’Ateneu Republicà de Gràcia i es clou els dies 18 i 19 al Foment Republicà de Sants. L’objectiu no era cap altre que crear un nou partit d’esquerres, democràtic i catalanista. Aquest nou partit, Esquerra Republicana de Catalunya, es regeix (com encara fa) pels principis de justícia social, republicanisme i lluita per la llibertat nacional de Catalunya. Un partit que agrupa moltes sensibilitats i tradicions, cridat a ser hegemònic.

Noranta anys després, ERC torna a tenir l’oportunitat de presidir la nova Generalitat republicana i l’objectiu continua sent el mateix: fer una república catalana lliure, justa i pròspera, que estigui sempre al costat de la gent.

D’aquests noranta anys d’història republicana m’agradaria destacar un nom que esdevindrà ben aviat centenari. A les eleccions municipals de 1934, les dones podien exercir el dret a vot i també podien ser candidates electes. Fruit d’aquestes eleccions, Natividad Yarza Planas va ser escollida primera alcaldessa de l’etapa republicana d’Espanya, al municipi de Bellprat, on es va presentar sota les sigles d’Esquerra Republicana.

La Natividad era, sobretot, una amant de l’ensenyament i una republicana convençuda, que va saber compaginar a la perfecció les seves dues passions, l’educació i la política, amb un compromís sempre clar en la defensa dels valors socials i dels drets de les dones. Va ser pionera en la lluita feminista per la igualtat i per la visibilització de les dones.

Ara, gairebé noranta anys després, moltes continuem defensant la seva lluita. I ens sembla que cal fer-ho, sobretot, seguint treballant de manera incansable per fer dels nostres municipis uns ferms referents en la lluita dels valors republicans, feministes i de justícia social.

 
 
  
  

Dignitat i democràcia

 
Josep Maria Noguera
Regidor de Junts per Granollers
 

Laura Borràs, nova presidenta del Parlament de Catalunya, deia que vol que a la cambra catalana s’hi pugui debatre amb normalitat i que es converteixi en la veu dels ciutadans “en estricta obediència a la tasca parlamentària que s’hi ha de desenvolupar, sense ingerències externes”. Unes paraules que des de Junts per Granollers compartim completament i que han de servir per encarar qüestions cabdals en aquests moments de complexitat política, econòmica i social; sense oblidar res del que ha passat, ni normalitzant la repressió soferta des de l’Estat, però promovent una negociació amb Madrid per arbitrar solucions en l’autodeterminació de Catalunya. I això és una qüestió de dignitat i de democràcia, amb majúscules.

Hem d’afrontar la superació de la pandèmia amb un govern català fort per gestionar els reptes que se’ns presenten: facilitar inversions, vetllar que els recursos de la EU es canalitzin de manera eficient per desenvolupar projectes econòmics sòlids i recuperar, sobretot, la cohesió social. El tancament de la fàbrica Bosch, a Lliçà d’Amunt, o l’externalització de parts de la producció d’algunes empreses de la ciutat, ens han de fer reflexionar per traçar la ruta adequada que amplifiqui el caràcter emprenedor que ens caracteritza per progressar, i mantenir i crear llocs de treball.

Des de Junts per Granollers estem facilitant actuacions que ajudin les persones i els sectors més perjudicats per la Covid-19, i també iniciatives per a la promoció de la ciutat en sintonia amb el compromís adquirit amb el Govern municipal, reflectit en el pressupost d’enguany.

Volem que els veïns i veïnes vegin que la política es útil i que esmercem esforços per afrontar amb fets i decisions el compromís assumit des de Junts, perquè Granollers faci la transformació en consonància amb una ciutat moderna, dinamitzadora d’activitat econòmica i de progrés social. Per esdevenir, alhora, una ciutat essencial en la reconstrucció postpandèmia del nostre país, amb la complicitat dels sectors públic i privat.

 
 
  
  

Hace un año

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

El pasado 13 de marzo se cumplió el aniversario del primer estado de alarma por motivo de la pandemia de la Covid-19. Ahora, aunque aún no hemos vencido al virus, miramos hacia atrás y nos da la sensación de que más que un año, ha pasado una eternidad.

Esas primeras semanas de incertidumbre, de preocupación inmensa al ignorar cuál sería la magnitud real del problema. Cuando nos dimos cuenta de la gravedad de la situación, ya estábamos confinados en nuestros hogares. Esa rabia e impotencia cuando en cada telediario comunicaban el número de fallecidos diarios ¡Cuántas vidas se fueron antes de tiempo!

Pero, fue en ese momento cuando un concepto se hizo cotidiano en nuestras conversaciones: resiliencia. Y de la preocupación emergieron un sinfín de iniciativas solidarias. En cada rincón de este gran país dieron un paso al frente multitud de empresas y ciudadanos anónimos dispuestos a plantar cara al enemigo invisible de las más diversas maneras. Por televisión pudimos ver talleres improvisados de confección de mascarillas de tela, a los incansables makers produciendo a destajo pantallas protectoras con sus impresoras 3D, autónomos repartiendo bolsas de comida a los más vulnerables o cómo grandes corporaciones tiraban de contactos e influencia para conseguir valioso material de seguridad para nuestros sanitarios. Miles de personas batiéndose con valentía para mantener a ralla al virus. Farmacéuticos, sanitarios, policías, dependientes… todo un ejército de interminable solidaridad.

Desde Cs Granollers queremos tener un recuerdo para las víctimas de la Covid-19 y un reconocimiento hacia todas aquellas personas que lucharon valientemente y siguen luchando, muchas veces poniendo en riesgo su salud, para frenar al virus. Estamos muy orgullosos de comprobar que somos un pueblo que sabe hacerse fuerte en los momentos más difíciles y sombríos.

Pero, no nos confiemos, aún no hemos vencido la guerra. Tenemos que agilizar el proceso de vacunación e implementar las medidas y ayudas necesarias para reactivar la economía.

Desde Cs Granollers seguiremos poniendo nuestro pequeño granito de arena, nuestra disposición a conseguir acuerdos amplios para ayudar a nuestros hosteleros, comerciantes, autónomos, pymes... A seguir haciendo política útil.

 
 
  
  

No ens ho esperàvem

Oriol Vila i Castellò
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Recentment l’Ajuntament ha fet el tancament de l’exercici pressupostari 2020. És a dir, s’ha donat compte de tot allò realment ingressat i gastat, en comparació amb les previsions del pressupost i les seves modificacions.

En l’any de la pitjor pandèmia de què tenim record; en l’any de la pitjor contracció econòmica des de la Guerra Civil, amb la consegüent crisi social, que cau damunt de com a mínim dues crisis prèvies de les quals molts ciutadans encara no s’han recuperat, i damunt d’una generació de joves que no coneixen res més que crisi...; aquest any, la veritat és que esperàvem que l’Ajuntament hi posés el coll i s’arremangués per pal·liar-ne els efectes.

L’Ajuntament es troba en una situació econòmicament sanejada i, per tant, amb capacitat d’afrontar despeses extraordinàries en moments com l’actual, així com d’alleugerir la càrrega tributària a aquells que més estan patint la crisi (tant ciutadans, com negocis i empreses).

Aquesta ajuda hauria d’haver tingut necessàriament un impacte pressupostari important. En aquest context hauria estat raonable assumir més despesa de la prevista, o patir una davallada d’ingressos important, i que tot plegat derivés en un augment de l’endeutament, assumible i justificable en la situació actual, per tal d’ajudar ciutadans i empreses, i dur a terme inversions de futur transformadores.

En lloc d’això, veiem que aquest 2020 l’Ajuntament ha tingut una disminució d’ingressos molt lleu (un 3 % menys aproximadament) i que fins i tot ha ingressat 650.000 € més del previst al Pressupost en impostos. Per altra banda, en el capítol de despesa, l’Ajuntament s’ha gastat 9,5 milions d’euros menys del previst al Pressupost.

El resultat és que l’endeutament s’ha reduït en 4 milions d’euros. Això, que pot semblar una gran gestió econòmica, per nosaltres significa una gran incapacitat de donar resposta a les necessitats dels granollerins.

No voldríem pensar que tots aquests diners s’estan guardant per gastar just l’any abans de les eleccions. Seria un greu error, perquè potser aleshores per molta gent i per molts negocis ja serà massa tard.