Els grups municipals opinen (setembre 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Pacte de Ciutat

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

A proposta del Consell de Ciutat i de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament, s’han acordat les línies mestres d’un Pacte de Ciutat, que palesa el compromís, majoritàriament compartit, per recuperar el dinamisme econòmic i social de Granollers davant la situació provocada per la Covid-19, i la voluntat de garantir el benestar present i futur dels granollerins i les granollerines, definint un model de ciutat a partir del desplegament de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Així mateix, el Pacte reclama i reconeix, cito textualment «el lideratge de l'Ajuntament de Granollers, com a administració més propera a la ciutadania, perquè esdevingui un actor clau en la recuperació social i econòmica de la ciutat, alineant els recursos i programes propis, impulsant acords amb administracions superiors, així com promovent la participació activa i el compromís d’institucions, entitats i ciutadania. Perquè és, des de la proximitat i de manera col·lectiva, des d’on es poden donar les millors respostes als reptes plantejats».

El Consell de Ciutat ens ha proposat sis compromisos.

Situar les persones al centre dels projectes i de les iniciatives, sense oblidar ningú.

Promoure una ciutat amb valors que ens defineixin com a comunitat: la solidaritat, el respecte a la diversitat, el sentiment de pertinença, la participació, el civisme o el bon veïnatge.

Treballar per una ciutat saludable i sostenible: la Covid-19 ha posat de manifest la importància de preservar la salut, el benestar de les persones i la necessitat de preservar el medi ambient.

Reforçar el model de ciutat educadora i cultural: és fonamental garantir el dret a l’educació i a la cultura com a elements centrals per a l’equitat social.

Promourem una ciutat més pròspera amb la dinamització de l’activitat econòmica, per facilitar al màxim les iniciatives empresarials, l’emprenedoria i el treball autònom.

Fomentar una ciutat oberta a la tecnologia i la connectivitat digital per garantir una bona infraestructura tecnològica i facilitar la connectivitat de les persones a través de la connexió a la xarxa.

Objectius de ciutat que el Grup Municipal Socialista subscriu i que incorporem a la gestió del Pla d’Actuació Municipal.

 
 
  
  

Un nou curs escolar

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Escrivim aquestes línies a finals de juliol, just abans de les vacances d’estiu i amb la incertesa del que pot passar i de com començarà un nou curs escolar marcat per la situació d’emergència generada per la pandèmia del coronavirus.

L’educació constitueix un pilar fonamental de l’estat del benestar, que cal concebre com un àmbit d’incidència sobre el conjunt de la societat, i no tan sols infants i joves, en la mesura que determina el desenvolupament social i personal al llarg de la vida, des d’una perspectiva laboral, i, sobretot, ciutadana.

L’educació és una punta de llança de l’esfera pública, i l’escola és un lloc clau des d’on reduir desigualtats. Per això, l’abast restringit de les competències municipals en aquest àmbit no ha de ser una excusa per no implicar-s'hi plenament. És imprescindible sumar esforços amb la comunitat educativa i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Totes les administracions són imprescindibles sempre, i ara en aquest context de crisi, la necessitat de col·laborar i compartir responsabilitats és més evident que mai.

La comunitat educativa, des dels claustres, les associacions de famílies o el lleure, porta anys en una transformació contínua per fer front a diferents reptes canviants, com la segregació escolar, l’atenció a la diversitat i sovint arribant allà on des de l’administració no s’hi arriba prou.

Ara, el repte és majúscul. La pandèmia del coronavirus ha alterat molts dels paràmetres i condicions de la nostra vida i l’educació no n’és una excepció. Des de les administracions tenim el repte, i el deure, d’assegurar el funcionament de les nostres escoles per preservar l’espai de socialització més important dels nostres nens i nenes.

Sigui com sigui, a Granollers aquest setembre l’alumnat comença un nou curs escolar. Especialment pensant en la gent jove i en la canalla, que durant la pandèmia han sigut exemple de comportament, ens cal donar-los tot el nostre suport i encarar amb determinació aquest nou curs!

 
 
  
  

El curs vinent

 
Àlex Sastre i Prieto
Professor i portaveu de Junts per Granollers
 

Des de fa un temps vivim en la incertesa més profunda i preparar el curs escolar s’ha convertit en una missió draconiana. Planyo els equips directius dels centres que han hagut d’encaixar els horaris del professorat amb l’excepcionalitat que imposa la pandèmia: mesures d’higiene, d’entrada i sortida d’alumnes, grups estables i plans B en cas de confinament. Calen tots els esforços i adaptacions per reprendre l’escola de forma presencial. Qualsevol altra cosa és perdre pistonada quant a l’aprenentatge dels alumnes.

L’experiència dels darrers 3 mesos del curs 2019/20 va ser caòtica, privats d’anar al centre escolar d’un dia per l’altre i obligats a canviar sobtadament la manera de fer les coses. Molts docents ens vam sentir poc acompanyats pel Departament, sense directrius clares i sovint injustament tractats. Em consta que els meus companys s’hi van deixar la pell per fer el millor acompanyament possible als alumnes en una situació tan extrema.

Però el confinament també ens ha aportat moltes lliçons a nivell escolar. Primer, cal continuar el canvi de paradigma educatiu dels darrers anys: de l’ensenyament a l’aprenentatge amb l’alumne de protagonista, prioritzant la seva autonomia davant la transmissió de continguts. Segon, la tasca de les escoles és impossible de reproduir en la distància, el teletreball no és extrapolable a tots els àmbits, i l’educació n’és un. Acompanyament dels docents, contacte social, planificació del temps són elements insubstituïbles, sobretot com pels alumnes més petits, amb dificultats d’aprenentatge, amb famílies desestructurades o en situació de pobresa i sense internet.

Tres mesos sense escola presencial són un entrebanc però és una part molt petita del procés educatiu d’una persona. Com a motor de l’ascensor social, l’escola té la capacitat de fer prosperar alumnes que provenen de situacions complicades. Per complir aquesta funció hem de recuperar els espais de convivència. Amb planificació, que minimitza la incertesa.

 
 
  
  

"Póntela, pónsela"

Juan Manuel de Vargas
Concejal del Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

Por motivo del parón estival esta columna de opinión fue escrita a mediados de julio para su publicación en el boletín municipal del mes de septiembre. Esperamos que cuando usted la lea no haya aumentado el número de rebrotes de COVID-19, una de las principales preocupaciones en el momento de su redacción.

Deseamos que, tras las situaciones de alarma en forma de rebrote sufridas el pasado mes de julio en diferentes puntos de nuestra geografía, como por ejemplo en la comarca del Segrià de Lleida, Girona o en l’Hospitalet de Llobregat, la ciudadanía haya tomado conciencia de la gravedad de la situación y de la amenaza que se cierne sobre todos nosotros. Durante una temporada larga no podremos bajar la guardia, confiarnos, pues el virus sigue activo y sólo con perseverancia y unidad podremos vencerlo.

Desde Ciudadanos no hemos dejado de insistir en la importancia del uso de la mascarilla para prevenir estos rebrotes, especialmente en los espacios públicos y cuando no se pueda mantener la distancia de seguridad. Lamentablemente PSOE y Podemos votaron en contra de nuestra propuesta de bajar al 4% el IVA de las mascarillas, geles hidroalcohólicos y demás materiales que son actualmente de máxima necesidad y una barrera de protección y prevención contra el coronavirus.

Por otra parte, parece ser que aún sigue habiendo una minoría no desdeñable de la población que, por desinterés o egoísmo, se mantiene impermeable a los sucesivos mensajes lanzados desde las instituciones y autoridades sanitarias. Creemos que a estas alturas ya todos somos más que conscientes de la importancia del uso obligatorio de la mascarilla (exceptuando los casos que lo desaconsejan por prescripción médica) y de mantener un distanciamiento social. No hay excusas. No queremos ver de nuevo nuestros hospitales saturados y la economía parada con las consecuencias devastadoras que esto conlleva.

Hacemos un llamamiento apelando a la responsabilidad y solidaridad, especialmente de los jóvenes. Y adaptando un célebre lema publicitario que muchos recordarán, insistimos: “Póntela, pónsela”…la mascarilla.

 

Por tu salud y la de todos. 

 
 
  
  

La transversalitat

Jordi Planas i Bielsa
Voluntari del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Des que va néixer Granollers per la Independència – Primàries Catalunya, un dels trets que ens ha caracteritzat és la transversalitat de les ideologies que representen no sols qui varem formar part de la llista electoral, sinó també els voluntaris i voluntàries que ens acompanyen i fan possible aquest projecte.

A priori, hom pensaria que dins de qualsevol projecte de caire polític és imprescindible que tothom sigui el més afí possible ideològicament, però, per molt que sembli impossible, aquesta transversalitat fa que haguem d’assolir –i assolim– els consensos necessaris per complir no sols amb els nostres compromisos electorals, sinó per adaptar-los a les circumstàncies i els reptes que han sorgit al llarg del primer any i escaig de mandat, tot donant-ne compte als nostres electors.

Aquest petit «experiment» és precisament una mostra que independentistes es poden unir i treballar plegats malgrat les diferències ideològiques per assolir un únic objectiu: implementar el mandat de l’1 d’octubre.

Precisament per això, molts de nosaltres creiem en una unitat estratègica, un front comú d’independentistes –disposats a fer la independència– que treballem plegats per donar compliment al «Sí» a la independència que el 2017 catalans i catalanes vam triar a les urnes. Cada cop queda menys temps per les properes eleccions al Parlament de Catalunya i tenim la responsabilitat de triar qui, ara sí, ens dugui a la independència del nostre país.