Els grups municipals opinen (octubre 2020)

Recollim els últims articles d'opinió publicats al butlletí municipal 'Granollers informa'

MOCIONS dels grups al Ple 

Arxiu de mesos anteriors 

 

 

 

Horitzons de futur

Jordi Terrades i Santacreu
Portaveu del PSC 

PSC logo

La crisi de la Covid-19, amb una profunditat que encara no som capaços de copsar en la seva extensió, fa replantejar algunes de les actuacions del pla de mandat i molt probablement n’accelerarà d’altres.

Una crisi que torna a demanar objectius clars com a ciutat, amb les persones situades al centre de les preocupacions, i objectius compartits políticament i socialment en la mesura del possible, per encarar decisions de reorientació que en alguns casos no seran ni senzilles ni fàcils, ja que tindrem uns pressupostos municipals més aviat de contenció.

Estem en temps de transformacions socials i econòmiques.

El repte és no estancar-se, avançar, fer-ho col·lectivament; Granollers s’ha de continuar mostrant activa i dinàmica.

Salut, econonomia, sostenibilitat i una nova mobilitat, són conceptes i polítiques concretes que caldrà prioritzar. Ens cal seguir treballant per fer una ciutat a mida de les persones, més amable, més caminable.

La digitalització està provocant i provocarà en el futur immediat grans transformacions; no en serem aliens, i hi dedicarem esforços i recursos com a ciutat.

La lluita permanent contra les desigualtats seguirà formant part essencial de la nostra acció de govern; no podem oblidar ningú, no ens podem permetre deixar ningú enrere.

En l’ànima de Granollers, la cultura i l’educació són bàsiques per tenir un pensament crític, palanques d’igualtat i equitat. Les volem tenir com a prioritats.

Amb el bagatge de la nostra trajectòria, la de l’alcalde, ens toca afrontar nous reptes. Ho fem amb decisió, rigor i valentia i, com sempre, de manera permeable, i escoltant les opinions i aportacions de les granollerines i granollerins.

 
 
  
  

El nou 1-O

 
Núria Maynou i Hernández
Portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana-AM
esquerra@granollers.cat
@ERCGranollers - WhatsApp: 690082630

Ens tornem a trobar a les portes d’un nou 1 d’Octubre, una data enguany marcada per la situació de pandèmia que vivim i per un context polític, institucional i social molt complicat, marcat per la repressió. Malgrat el context seguim també reivindicant la voluntat que el nostre país pugui decidir lliurement el seu futur i la necessitat d’acabar amb la repressió política i judicial.

Perquè com diem arreu, la República per la qual treballem és l’eina per millorar la vida de tota la ciutadania, també dels granollerins i granollerines. Un país més just, lliure, on tothom tingui cabuda i ningú quedi enrere. La nostra ciutat, Granollers, ha de ser una peça clau dins la construcció de la República catalana, i malgrat que les forces sobiranistes no siguem majoria a l’Ajuntament, hem de continuar treballant plegats. Des del nostre grup seguim treballant per la unitat estratègica de l’independentisme al nostre consistori, per sumar sense retrets, sense entrar en lluites ni en discussions de postureig.

També seguirem treballant perquè les bones paraules de l’alcalde i l’equip de govern del PSC entorn la situació de repressió de les nostres preses i presos vagin més enllà i es tradueixin en fets, en passos valents i clars que mostrin el rebuig de tot el consistori a la situació d'injustícia i repressió que patim com a poble.

Un nou 1 d’Octubre on no podem normalitzar aquesta situació de repressió, on no podem acceptar que les nostres preses i presos hagin d’estar 23 hores a les seves cel·les o que faci més de 40 dies que no veuen les seves famílies. Tampoc podem acceptar que hi hagi 2.850 represaliades per la justícia espanyola. No és justícia, és venjança.

Malgrat tot, ens en sortirem. Tornarem a vèncer!

 
 
  
  

Abans que no sigui massa tard...

 
Laura Sabatés
Regidora de Junts per Granollers
 

A hores d’ara ja som conscients de la crisi econòmica que ha generat la pandèmia. Més enllà de l’emergència sanitària, sectors com la restauració, el turisme i el comerç estan vivint una situació complexa amb un futur complicat a curt termini i incert, a mitjà i llarg termini.

Només cal sortir al carrer per constatar com està canviant tot. Cada vegada veiem més cartells d’”es lloga, local disponible o en venda” i és que la supervivència d’aquests sectors està en perill. Els últims dies, el tancament d’un dels establiments d’un reconegut grup del sector tèxtil, amb forta presència a la nostra ciutat, ha disparat l’alarma: què passarà si marxa el grup sencer? Comercialment, continuarem sent un pol d’atracció? Qui ocuparà aquests locals? Són alguns dels interrogants que sorgeixen i no és qüestió de quin negoci tanca, ni de les seves dimensions, sinó de la incidència entre la nostra ciutadania, llocs de treball perduts, lloguers que no es cobraran o vida que desapareix a carrers i barris.

Venen temps de canvis. Cal ser àgils, passar a l’acció, arriscar. No n’hi ha prou de gestionar ajuts que parin el cop, cal immediatesa prenent decisions i accions valentes, rigor i fermesa traçant estratègies de promoció de ciutat. L’administració s’ha de moure sense dilació. Busquem col·laboracions publicoprivades que ens ajudin a donar nous usos dels locals als barris, fer d’intermediaris i contribuir a la moderació dels preus del lloguer. Especialment, dels més cèntrics. Dinamitzar locals buits amb accions puntuals i donar facilitats per adequar-los a nous models de comerç. Sortim a buscar inversors i cadenes comercials catalanes que no tenen seu aquí. Oferim una ciutat activa i atractiva amb oportunitats de negoci. Generant treball generarem benestar.

Granollers és un municipi amb un teixit comercial viu. Tindrem una visió analítica, creativa i autoexigent per reaccionar? El sector, sí. I l’administració…?

 
 
  
  

Preokupación

Grupo Municipal Cs Granollers
ciutadans@granollers.cat
Correu-e | Twitter | Facebook

El problema de la ocupación ilegal de viviendas preocupa cada vez más a la ciudadanía. Sólo en 2020, de enero a junio, se registraron un total de 7.540 denuncias de propietarios, lo que sale a una media de 40 al día. Cataluña lidera el ranking de comunidades autónomas con más de 600 ocupaciones ilegales al mes.

Actualmente el proceso de recuperación de la vivienda es muy lento y en su transcurso muchos propietarios acaban cediendo a la extorsión, a pagar para recuperar su hogar, a menudo con evidentes desperfectos o la falta de enseres personales.

Desde Ciudadanos hemos presentado una amplia batería de propuestas en el Congreso de los Diputados, parlamentos autonómicos y ayuntamientos, para prevenir la ocupación de viviendas o, en el caso de las ya ocupadas, para la devolución rápida de estas.

A nivel municipal, hemos propuesto la elaboración de un censo en el que se estipule el tipo de ocupación, si es por necesidad o por fines delictivos, que permita hacer un seguimiento personalizado de cada caso. También, hemos requerido mayor presencia policial en las zonas de riesgo y más medidas para velar por la seguridad y la convivencia vecinal.

En el Congreso, hemos propuesto una modificación del Código Penal para aumentar las penas de los extorsionadores, y así, luchar contra las mafias y agilizar la recuperación de las viviendas. También, hemos planteado una modificación de la Ley de Bases del Régimen Local para que no se puedan inscribir en el padrón municipal los que estén ocupando ilegalmente una vivienda u otorgar una mayor cobertura legal a las comunidades de vecinos.

Además, hemos concretado medidas para atender a aquellas personas que han decidido ocupar una vivienda tras ser desalojadas de la suyas, ya sea por el impago de su hipoteca o alquiler, o porque se encuentren en situación de vulnerabilidad. Es primordial la protección de estos colectivos ante los desahucios, otorgándoles una mayor cobertura social.

Si estas medidas son aceptadas, nos pondremos a la altura de países europeos como Francia, Holanda, Inglaterra, Alemania o Italia. Desde Ciudadanos esperamos firmemente que así sea.

 
 
  
  

Inici de curs

Estel Brugurat Rosselló
Voluntària del grup municipal de Granollers per la Independència-Primàries Catalunya
granollersxindependencia@granollers.cat / Twitter

Durant les darreres setmanes, les qui vivim i/o treballem amb nens i joves ens hem vist repetidament en la situació de preguntar-nos si, com a societat, estem tenint una resposta a l’altura de les circumstàncies.

Si l’inici de la pandèmia va ser un moment especialment crític per als treballadors sanitaris, que van haver d’assumir una feina quasi inassumible, a l’inici del curs 2020-2021 han estat els educadors i pedagogs, sobretot els que treballen amb els més petits, els que han pres el relleu a l’hora de dur a terme tasques impossibles, amb la col·laboració indispensable dels primers interessats en el benestar dels nens, les famílies.

El curs ha aconseguit engegar-se gràcies als esforços d’uns i altres, tot i les indicacions canviants i de vegades contradictòries dels departaments d’Ensenyament i de Salut, tot i l’evolució negativa de la malaltia i dels riscos de brots, i tot i les sospites d’uns i altres sobre el futur immediat.

De fora, ens han arribat imatges depriments i de vegades esfereïdores des d’una perspectiva educadora i de cura, com les de nens dins de gàbies de plàstic a escoles de primària a Cáceres. A dins, a Granollers mateix, no han trigat de veure’s afectats fins i tot els entorns que voldríem més protegits, els de les escoles bressol, on ha calgut extremar les mesures de protecció i alterar, així, la vida de moltes famílies.

En la situació excepcional que vivim, seria absurd cercar culpables i, si cal anomenar responsables, és clar que bona part de les competències rellevants són d’àmbit autonòmic i estatal. Tot i això, en la mesura en què pares i mares, mestres i professores, i nens i joves hem estat capaços de respondre al moment i adaptar-nos a les circumstàncies, tenim dret a preguntar-nos: hem fet tots, no només com a país, sinó també com a municipi, tot allò que podíem per al benestar del nostres fills? Més enllà dels equipaments municipals, l’Ajuntament té recursos per col·laborar amb els centres i ajudar-los a afrontar els reptes que tenim. Cal reconèixer aquesta feina quan es du a terme i cal també, quan no és suficient, exigir que es faci.