FAQS - Preguntes freqüents sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE)

Què és una ZBE?

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (7/2021), seguint normativa europea, estableix que les ciutats de més de 50.000 habitants, com Granollers, han d’implementar Zones de Baixes Emissions (ZBE). Una ZBE és un entorn urbà delimitat per una administració pública que, en exercici de les seves competències restringeixen progressivament l'accés, la circulació i l'estacionament de vehicles per millorar la qualitat de l'aire i reduir les emissions de gasos defecte hivernacle. Aquesta delimitació pot ser útil, a més, per promoure zones urbanes més segures i reduir les víctimes d'accidents de trànsit, així com per generar espais urbans més habitables i més inclusius socialment.

Quins són els objectius de la ZBE?

Aconseguir un espai públic amb menor contaminació ambiental per a preservar i millorar la salut de les persones i contribuir amb la lluita contra el canvi climàtic, reduint les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i millorant la qualitat de l’aire. També, millorar la qualitat acústica, recuperar l’espai públic per a les persones, millorar la seguretat viària i afavorir el canvi cap a modes de transport més sostenibles.

Quin és l’àmbit de la ZBE de Granollers?

L’àmbit de la ZBE de Granollers comprèn una superfície de mig quilòmetre quadrat que es correspon a l’illa de vianants ampliada i delimitada pels carrers Roger de Flor, Prat de la Riba, Foment, Sant Esteve, avinguda del Parc, Girona, Torres i Bages i plaça de la Constitució. Aquests carrers perimetrals no formen part de la ZBE. Hi ha 16 punts senyalitzats d’accés a aquest àmbit i que es controlen per mitjà de càmeres de lectura de matrícula.

Quins vehicles hi podran accedir?

Podran accedir a la ZBE els vehicles que disposin dels distintius ambientals B, C, ECO i ZERO. Dit d’altra manera, la circulació a dins la ZBE quedarà restringida als vehicles que no els correspon distintiu ambiental.

Pels vehicles sense distintiu, l’Ordenança municipal preveu tot un seguit d’exempcions, autoritzacions i moratòries, però encara no es poden sol·licitar, per la qual cosa, no s’aplicaran sancions.

Es comunicarà i s’informarà amb temps suficient quan estigui disponible la plataforma de sol·licituds.

Quan entrarà en funcionament la ZBE de Granollers?

L’Ordenança reguladora de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Granollers es va aprovar definitivament per Ple el 26 de juliol de 2024 i entra en vigor el 2 de desembre de 2024.

D’aquesta manera, la Zona de Baixes Emissions queda implantada, però no se sancionarà en les fases inicials, i d’entrada només s'activarà en cas que hi hagi un cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2), una situació que, de moment, no s’ha registrat mai a la ciutat.

Actualment, encara no es poden demanar les sol·licituds d'exempció, autorització o moratòria, i per aquest motiu, tot i que la ZBE estigui activa, no es poden aplicar sancions, tal com ja contempla l’ordenança. La Generalitat està desenvolupant una plataforma tecnològica i un portal web específic per fer les sol·licituds i les consultes relacionades amb la ZBE i l’accés de vehicles de forma centralitzada per a tots els municipis de Catalunya (fora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona).

Tenint en compte tot l’anterior, la ZBE de Granollers s’implantarà de forma progressiva, per fases, per tal que la ciutadania es pugui adaptar a la regulació d’accessos:

  • FASE 1: A partir del 2 de desembre de 2024, només s’activarà en cas que hi hagi un cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2).
    Si es dona el cas, s’activarà la ZBE només els dies amb l’episodi de contaminació actiu, els dies laborables de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, i no hi podran accedir els vehicles als quals no els pertoca distintiu ambiental.
    Aquesta fase coincideix amb el mode de comprovacions tècniques i, per tant, no s’aplicaran sancions.

  • FASE 2: Durant el segon trimestre de 2025, s’activarà la ZBE tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, i no hi podran accedir els vehicles als quals no els pertoca distintiu ambiental.
    Inicialment, aquesta fase coincidirà amb el mode de comprovacions tècniques i, per tant, no s’aplicaran sancions.

  • FASE 3: A partir del segon trimestre de 2025, amb data concreta pendent de definir i quan s’hagin acomplert totes les comprovacions tècniques, s’informarà la ciutadania, mitjançant tot un seguit de campanyes d’informació, de quan i com es podrà sol·licitar les autoritzacions d’accés i circulació a la ZBE de Granollers, així com de les dates d’inici de les restriccions i de l’aplicació de sancions.

  • FASE 4: La Generalitat de Catalunya, en el Decret 132/2024, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Pla de qualitat de l'aire, horitzó 2027, el Pla d'acció a curt termini per alts nivells de contaminació de l'aire i les determinacions normatives per assolir els objectius de qualitat de l'aire, preveu que a partir de 2026 les ZBE s’apliquin restriccions a les Zones de Baixes Emissions dels municipis també als vehicles dièsel amb distintiu ambiental B (el de color groc) quan la Generalitat activi el nivell 1 reforçat o el nivell 2 del Pla d'acció a curt termini per al contaminant NO2, i a partir de 2028 a tots els vehicles amb distintiu B de forma permanent.

Quines són les exempcions* en la restricció d’accés de vehicles a la ZBE?

L’ordenança determina els casos en els quals hi haurà excepcions i, per tant, podran accedir a la ZBE de Granollers, amb registre previ:

  • Persones amb mobilitat reduïda
  • Vehicles dedicats al transport de persones malaltes o discapacitats
  • Vehicles amb matrícula estrangera, que compleixin amb els requisits tècnics equivalents dels distintius ambientals autoritzats
  • Vehicles de serveis d’emergència i essencials.

* encara no es poden demanar les sol·licituds d'exempció, autorització o moratòria

Quines són les autoritzacions* per accedir a la ZBE de Granollers?

L’ordenança també preveu autoritzacions temporals per a casos concrets:

  • fer tractaments mèdics periòdics
  • vehicles especials que presten serveis singulars
  • vehicles que fan proves de circulació en tallers autoritzats
  • vehicles de persones amb rendes baixes
  • vehicles de professionals propers a l’edat de jubilació (5 anys com a màxim)
  • vehicles amb autorització municipals per prestar servei en activitats singulars o esdeveniments en la via pública
  • per moratòria per reposició
  • vehicles amb autorització d’accés a l’illa de vianants
  • residents empadronats dins de l’àrea de la ZBE (i titular del vehicle censat a la ZBE)
  • Propietaris o llogaters o abonats de pàrquings a l’àmbit de la ZBE
  • A més, els vehicles sense distintiu podran accedir un màxim de 24 vegades l’any a la ZBE sense necessitat de registre.

* encara no es poden demanar les sol·licituds d'exempció, autorització o moratòria

Com es gestionen les exempcions i les autoritzacions?

S’està treballant, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, per posar a punt de les eines tecnològiques i legals que han de permetre la gestió de les autoritzacions d'accés previstes a la ZBE.

Quan s’hagin acomplert aquests treballs s’informarà la ciutadania, mitjançant tot un seguit de campanyes d’informació, de quan i com es podrà sol·licitar les autoritzacions d’accés i circulació a la ZBE de Granollers, així com de les dates d’inici de les restriccions amb aplicació de sancions.

Per aquest motiu, no es poden demanar encara les sol·licituds d’exempció, autorització o moratòria.

Quan es començaran a sancionar les infraccions?

L'aplicació de les sancions estarà condicionada a la implementació efectiva de la plataforma tecnològica de registre d'autoritzacions i altres mecanismes de gestió i control d'accessos, tal com ja contempla l’ordenança.

Per aquest motiu, no s’aplicaran sancions a les fases inicials d’implantació de la ZBE.

S’informarà amb temps a la ciutadania del calendari d’implantació de cada una de les fases, així com del moment en què es puguin fer les sol·licituds d’exempció, autorització o moratòria. Es preveu que sigui durant el 2025.

Tanmateix, cal tenir en compte que continua vigent la normativa que restringeix la circulació a l’illa de vianants, i es podrà denunciar d’acord amb la normativa.

Com puc saber el distintiu ambiental del meu vehicle?

Al web de la Direcció General de Trànsit (DGT) es pot comprovar quin és el distintiu ambiental de la DGT d’un vehicle introduint la matrícula en aquest enllaç. També ho pots consultar al web www.zbe.cat

Com es fa el control de vehicles a la ZBE i a l’illa de vianants?

El control es farà automàticament mitjançant les càmeres que contrastaran les matrícules amb la correspondència del distintiu ambiental de la DGT i amb el Registre de vehicles autoritzats.