VIII Marató RE-M de l’Energia

L'estalvi econòmic aconseguit del 3 de febrer al 3 de març en la 8a edició de la Marató RE-M de l'Energia ha estat de 1.856 euros que es destinaran a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica

QUÈ ÉS?

La Marató RE-M de l’Energia és una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica. 

Així, durant 4 setmanes s’implantaran bones pràctiques de consum en els equipaments participants i les persones usuàries i gestores dels edificis registraran setmanalment lectures dels comptadors per obtenir indicadors sobre el consum d'aigua, electricitat i gas dels equipaments. Aquests resultats es compararan amb els consums base per tal de saber si s'està estalviant energia. Finalment, es quantificarà econòmicament els estalvis resultants i es proposarà que es destini aquesta quantitat al pressupost de Serveis Socials per atendre les persones més vulnerables afectades de pobresa energètica.

MÉS DE 25.300 € ESTALVIATS

L’Ajuntament de Granollers porta des del 2016 participant en aquest projecte, excepte l’any 2021 a causa de la Covid-19. Durant les sis edicions realitzades s'ha aconseguit un estalvi energètic que equivalen a més de 25.394 euros.

QUI PARTICIPA EN EL PROJECTE?

En les diferents edicions de la Marató RE-M, hi ha hagut 678 participacions de 25 Ajuntaments i 13 departaments de la Generalitat de Catalunya. A Granollers, aquest 2023 el projecte es duu a terme a 5 equipaments municipals: l’edifici institucional de la Porxada, l’edifici i oficines de l’OAC (c. Sant Josep,7), la comissaria de la Policia Local, l’edifici de Can Puntes i les oficines dels serveis de Salut i Consum i Benestar Social al (c. Portalet, 4).

 COM FUNCIONA?

El projecte s'organitza en 4 setmanes, cada una centrada en una temàtica d'estalvi energètic:
- Primera setmana (del 6 al 10 de febrer): es dedica a la climatització
- Segona setmana (del 13 al 17 de febrer): es dedica a l'enllumenat
- Tercera setmana (del 20 al 24 de febrer): es dedica al consum d'aigua
- Quarta setmana (del 27 de febrer al 3 de març): es dedica a les emissions i a la mobilitat

Cada setmana els usuaris i gestors dels equipaments registren les lectures dels comptadors per tal d'obtenir indicadors sobre el consum d'aigua, electricitat i gas del centre. Aquests resultats es comparen amb el consum del mateix període de l'any anterior, per tal de saber si realment s'estan duent a terme unes bones pràctiques de consum i s'està estalviant. Un cop finalitzat el projecte, el 4 de març, es quantificaran econòmicament els estalvis resultants i aquesta quantitat es destinarà al pressupost de Serveis Socials per atendre les persones més vulnerables afectades per la pobresa energètica. 

S'han distribuit als responsables dels 5 edificis un conjunt de recursos gràfics amb curiositats i consells per fer front al malbaratament energètic corresponent i es fomenta la participació de les persones usuàries amb un mesurador que mostra de forma lúdica el consum energètic.

També hi ha una comunitat virtual RE-M on els participants poden difondre les seves actuacions, veure les dels altres participants i agafar idees.
 
Aquest any s'ha volgut posar èmfasi, aprofitant la campanya i la seva metodologia, en el fet que cada acció que es pot fer a casa o a la feina es pot aplicar als edificis i al conjunt de la ciutat i servir per adaptar-nos millor als escenaris de crisi climàtica que vindran. Altrament, la Marató RE-M contribuirà a reforçar el missatge i a l’aplicació de les mesures del Reial Decret Llei 14/2022 com la limitació de les temperatures de climatització a 19ºC per calefacció i 27ºC per refrigeració.

 La Marató RE-M de l'Energia és una iniciativa ideada i coordinada per l'empresa granollerina L'Origen