Artur Masjuan i Reverter

L’Artur va néixer a Granollers el 22 de gener de 1904. Era fill de la Maria Reverter i en Julian Masjuan, que era jornaler. La família de l’Artur també era més que nombrosa: fins a set fills va criar la Maria: La Teresa, en Francesc, la Mercè, en Pep, l’Artur i les dues bessones, l’Eulàlia i la Catalina. De la infantesa de l’Artur en sabem ben poca cosa, tret que es va criar a Granollers amb els seus germans. El mateix passa a partir del seu exili a França. La família el considerà desaparegut i ningú en tornà a saber mai més res.

Avui, però, sabem que l’Artur entrà a l’Stalag XII-D a Trier el 22 de gener de 1941 i passà per l’Stalag XI-B 220Z a Fallingbostel el 25 de novembre de 1094. Entrà a Mauthausen amb el número 4.522 el 29 de març de 1941, i d’allà fou traslladat a Gusen amb el número 11.345. Allà va ser assassinat el 20 de novembre de 1941, a l’edat de 37 anys.

La família de l’Artur ni tan sols va rebre la carta de la Creu Roja conforme el seu parent havia perdut la vida a un camp de concentració. Tanmateix, l’Artur va restar viu en seu record, i tant és així que la seva germana Eulàlia va demanar a la seva filla Teresa que anomenés “Artur” al seu fill, en honor al germà que ella havia perdut de joveneta.

 

 

Partida de naixement d’Artur Masjuan Reverter

 

 

Vista del carrer de Girona, anys 30. Autor desconegut. Col·lecció Ajuntament de Granollers / Arxiu Municipal de Granollers