Projecte de recuperació de la memòria històrica als barris de Granollers

Aquests reculls ens permeten transmetre a la resta de la ciutadania la memòria del barri, conservant-ne testimonis, records i vivències individuals i socials del veïnat

+
Fotografia Lluís Salvadó

Aquest projecte es confecciona a partir dels records de la gent que hi viu o que hi ha viscut i dels documents i fotografies que s’han recopilat. Les vivències dels veïns i veïnes, juntament amb la informació de l’evolució històrica, són elements que ens permeten conèixer millor el lloc on vivim i, alhora, enfortir les relacions humanes i el sentiment de pertinença entre la gent del barri.

La identitat d'un barri, a banda de factors històrics, també es construeix per l’acció dels veïns i les veïnes i les seves relacions. El paper d'aquestes persones permet teixir veritables xarxes de suport i tractar aspectes que són imprescindibles per l'evolució del barri i per una adequada convivència. Conèixer la història del nostre entorn més proper ens ajuda a identificar-nos amb el barri i amb la ciutat, així com a enfortir el sentiment de pertinença a una comunitat.

El primer barri que s’ha treballat ha estat una part de l’actual barri Sota el Camí Ral, “les cases barates” o “vivendes sindicals” (avui Grup Primer de Maig) i el seu entorn més immediat. Per a dur a terme aquest projecte, s'ha volgut comptar amb la col·laboració de veïns i ciutadans de Granollers que han aportat testimonis i vivències del barri. Uns records que ens parlen de diferents àmbits: l’urbanisme, el comerç, la indústria, les relacions socials i veïnals, les festes, la cultura, entre d’altres. I la recuperació segueix amb accions graduals a més barris (Can Bassa, Can Gili, Sant Miquel...).

PDFs dels projectes finalitzats:

Desglossament del primer projecte (Grup Primer de Maig)