Per un món sense armes nuclears

Itinerància de l'"Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica"

21 de Setembre 2015
+

"Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica" és el títol de l'exposició produïda pels museus de la pau d'Hiroshima i Nagasaki, i l'Ajuntament de Granollers -amb la col·laboració de Mayors for Peace-, que es va poder veure al Born Centre Cultural de Barcelona i, just després, al Museu de Granollers, els passats mesos de febrer i març de 2015.

Els museus de la pau de les dues ciutats japoneses i l'Ajuntament de Granollers han produït aquesta mostra per explicar què va passar aquell agost de 1945 quan va explotar la bomba atòmica, recordar les conseqüències que aquest fet encara té sobre milers de persones i conscienciar el món sobre el perill que representen les armes nuclears i sobre la necessitat d’eliminar-les. 

L'exposició repassa els efectes en les persones, els edificis i el medi ambient, tan immediats com a llarg termini, així com els efectes secundaris causats per l'exposició a la radioactivitat i la seva persistència en les generacions posteriors. La mostra també fa èmfasi en com les dues ciutats s'han recuperat dels danys que els va causar l'explosió de la bomba atòmica i com la memòria dels que van perdre la vida i dels que encara pateixen les conseqüències roman entre la població actual.

A través d’una sèrie de panells, s'exposen fotografies, reproduccions de dibuixos fets pels hibakusha (persones que van sobreviure a la catàstrofe), gràfics, textos i documents audiovisuals. Igualment, es dedica un apartat a donar a conèixer com s'ha desenvolupat l'armament nuclear des de 1945 fins a l'actualitat, malgrat l'existència del Tractat de No Proliferació Nuclear, així com els assajos nuclears que s'han dut a terme. La part final se centra en la lluita per l'abolició de les armes nuclears. 

70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques, que van provocar la mort de 200.000 persones en les dues ciutats japoneses, el món encara no s’ha pogut alliberar de l’amenaça nuclear. Nou països tenen actualment 19.000 armes nuclears, de les quals unes 2.000 romanen en estat d’alerta instantània. La majoria de les armes nuclears actuals són desenes de vegades més potents que la bomba d’Hiroshima. 

La voluntat és que el món conegui aquesta realitat per tal d’evitar que es pugui tornar a repetir un fet com aquest. Per això, des d’Hiroshima i Nagasaki, es treballa per difondre l’experiència i el missatge dels hibakusha i per incrementar la consciència de la població del món sobre la necessitat d’eliminar les armes nuclears. 

Un objectiu que també comparteixen les més de 6.000 ciutats d’arreu del món que són membres de “Mayors for Peace”, una xarxa internacional que treballa per la pau i el desarmament. A Catalunya hi ha més de 200 municipis adherits, entre els quals Barcelona i Granollers, que ostenta una de les vicepresidències de la Xarxa.