Més de 800 pàgines de documents i més de 20 entrevistes en vídeo, a l'Arxiu Digital, dins el projecte «31 de maig de 1938, relats d'un bombardeig», de l'Arxiu Municipal de Granollers

Publicació de documentació i imatges sobre les conseqüències de l'atac bèl·lic comès fa 78 anys a la ciutat, dins la commemoració del Dia Internacional dels Arxius

10 de Juny 2016
+
Accediu a l'Arxiu Digital: http://arxiumunicipal.granollers.cat/ArxiuDigital/ (també des de la pàgina Cultura de Pau - Can Jonch: http://www.granollers.cat/can-jonch)

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) inicia la difusió a Internet de documentació digitalitzada sobre el bombardeig del 31 de maig de l'any 1938. Ho fem per mitjà de l'Arxiu Digital, on, a partir d'ara, podeu consultar i visionar documents, vídeos i imatges d'aquest fet, conservats a l'Arxiu Municipal de Granollers. D'una banda, 160 documents del Fons Ajuntament de Granollers de l'AMGr -en total, més de 800 pàgines-, datats entre el mes de juny de 1938 i el desembre de 1939, agrupats per tipologia:

-Cartes i telegrames de condol
-Cartes i telegrames sobre ajuts econòmics
-Cartes i telegrames sobre l'estat de les víctimes
-Declaracions d'immobles afectats i objectes trobats
-Documents sobre la Junta de Defensa Passiva
-Llistat de víctimes
-Projectes i plànols de refugis
-Entrevistes a testimonis del bombardeig
-Acords de ple i comissió municipal permanent
-Recull de premsa.

De l'altra, 22 entrevistes en vídeo (una conjunta, a un matrimoni), de la Secció de Fonts Orals de l'AMGr, gravades els anys 2009, 2011 i 2012. Són relats de 23 persones que van viure el bombardeig del 31 de maig de 1938, algunes, ja desaparegudes i la gran majoria, nascudes a Granollers: Ramon Bachs Vendrell, Pepita Canal Fontanals, Eustaqui Casals Margall, Tomàs Colomer Mas, Josep Maria Dedéu Algueró, Daniel Duran Serra, Pere Font Padró, Filomena Gibert Jané, Dolors Herrerías Fernández, Francesc Llopart Uyà, Feli Miyares Morante, Concepció Molins Peiró, Francesca Pou Verdaguer, Teresa Pous Bellavista, Modesta Prat Casademunt, Donat Puig Coma, Daniel Ribas Bassas, Isidre Rius Miró, Teresa Saló Baliu, Antoni Tintó Baró, Josefa Tubau Garriga, Esteve Velilla Miralpeix i Joan Ventura Vernet. A més, hi podeu veure fotografies de les conseqüències del bombardeig, de fons i col·leccions de l'Arxiu Municipal de Granollers. De fet, ja se'n poden consultar i descarregar prop de 170, vinculades a la Guerra Civil, al portal de l'Arxiu Fotogràfic.

L'Arxiu Municipal de Granollers ha vinculat la commemoració del Dia Internacional dels Arxius 2016 al 78è aniversari del bombardeig del 31 de maig a la ciutat, durant la Guerra Civil. Aquesta programació ha inclòs altres activitats, els dies 8 i 9 de juny: portes obertes, mostra de documents, visites guiades i la publicació d'un especial Document del mes: una fotografia del juny de 1938, en la qual es poden veure les conseqüències d'aquell bombardeig.