Ciutats Defensores dels Drets Humans 2015

Entre el 29 de setembre i el 10 d’octubre

01 de Octubre 2015
+
Cartell 2015

Sis reconeguts defensors i defensores de diferents indrets del món visitaran Catalunya per participaran en les activitats organitzades als 14 municipis catalans integrats al projecte, totes ciutats defensores dels drets humans, entre les quals hi ha Granollers.

Els convidats en aquesta tercera edició de Ciutats Defensores de Drets Humans són:

- Maryam Al-Khawaja (Bahrain), presidenta del Centre de Drets Humans de Bahrain i codirectora del Centre de Drets Humans del Golf. Defensora del dret a la llibertat d’opinió i expressió, i del dret a la llibertat de reunió i d’associació.
 
- Andrés Krakenberger (País Basc), portaveu de l’Associació contra la Pena de Mort Pablo Ibar. Treballa pel dret a la vida; la seva lluita se centra contra la pena de mort.
 
- Helena Maleno (Marroc), activista del col·lectiu Caminando Fronteras, resident a Tànger (Marroc). Treballa per la defensa dels drets dels immigrants, especialment a la frontera de Ceuta i Melilla. Defensora del dret a la lliure circulació.
 
- Ruth Mumbi (Kenya), defensora dels drets de les dones, sobretot de les dones que viuen en situacions de vulnerabilitat als barris marginals de Nairobi. Defensora del dret a una vida digna.
 
- Yolanda Oquelí (Guatemala), activista mediambiental de San José del Golfo, líder comunitària del moviment de resistència pacífica contra les empreses multinacionals extractives. Defensora del dret al medi ambient.
 
- Pedro Pantoja (Mèxic), sacerdot membre de la Casa del Migrante, situada a Saltillo, a 400 km de la frontera amb Texas. Defensor del dret a la lliure circulació. 
 
 
Hi ha dues activistes més convidades, que no hi podran participar perquè es troben empresonades pel govern del seu país per haver-ne denunciat les violacions dels drets humans. Es farà una acció solidària per demanar la llibertat d'aquests dues dones i se les tindrà presents en totes les activitats. Can Jonch disposarà de postals per demanar-ne l'alliberament als governs respectius.
 
- Wafae Charaf (Marroc), periodista, activista política i membre de l’Associació Marroquina de Drets Humans. Amnistia Internacional la considera una presa de consciència, detinguda exclusivament pel seu activisme pacífic.
 
- Victoire Ingabire (Ruanda), presidenta de les Forces Democràtiques Unides, coalició dels partits de l’oposició formats per membres de la diàspora ruandesa a Europa, els EUA i Canadà, i membres residents al matiex país africà. Va tornar a Ruanda el 2010 per presentar-se com a candidata a la presidència del país. Va ser empresonada per haver demanat el reconeixement de totes les víctimes, sense distinció ètnica.
 
El dijous 1 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, el Museu de Granollers. Hi haurà una xerrada amb dos dels activistes que treballen en zona de frontera atenent les persones desplaçades: el Pedro Pantoja i l'Helena Maleno, defensors del dret a la lliure circulació. 

 

Paral·lelament, la Maryam Al-Khawajai i l' Andrés Krakenberger, aniran a 2 centres de secundària de la ciutat i realitzaran xerrades amb alumnes de 4rt ESO.

Dijous 8 d'octubre a les 19 h, l'activista de Kenya Ruth Mumbi farà una xerrada amb la col·laboració de la Taula d'Igualtat d'Oportunitats de Granollers.