Portes obertes a espais de la ciutat

Horari d’obertura: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Museu de Granollers

Adreça: c/ Anselm Clavé 40

El Museu de Granollers reuneix col·leccions d’arqueologia, etnografia, numismàtica i art, amb especial rellevància de l’art contemporani. 

Exposició «Desenrunar emocions. 80 anys del bombardeig de Granollers»

Ara fa 80 anys que la ciutat de Granollers va ser bombardejada, en un minut cinc avions de Savoia S-79 van deixar sobre la ciutat 60 bombes, 750 quilos de metralla, 224 morts i un centenars de ferits. La mostra fa un recorregut a través de les emocions amb l’objectiu de mostrar la recuperació i construcció de la memòria col·lectiva.

Exposició «Sota les bombes. Els atacs aeris a Catalunya durant la guerra civil»

Al llarg de tota la Guerra Civil, es va viure un setge aeri permanent en què, per primera vegada a la història, s’atacava la rereguarda per destruir les indústries de guerra i per terroritzar la població civil. Sota les bombes, una exposició itinerant basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial, 2017, il·lustra aquesta guerra aèria sense precedents, amb documentació i imatges de l’època, sovint inèdites, per mostrar la crueltat de la guerra i els esforços del poble per sobreviure.

Exposició «Utopies persistents. Col·lecció d’art contemporani del Museu de Granollers»

L’exposició recull la formació de la col·lecció d’art del Museu de Granollers des de la segona meitat del segle XX fins a l’actualitat.

Exposició permanent «Mirades i diàlegs. Fons del Museu de Granollers»

El Museu de Granollers us convida a fer una lectura de 104 peces dels seus fons. Les col·leccions del museu configuren un fons molt heterogeni que abasta diferents disciplines i cronologies.

L’Adoberia. Centre d'interpretació històrica del Granollers medieval

Adreça: pl. Església 7

Conjunt arqueològic format per una antiga adoberia i un tram de muralla del S.XIV. Exhibeix i difon la història i el patrimoni medieval i modern de la ciutat de Granollers i alhora exposa i explica l'estructuració social, urbanística i econòmica de la ciutat. 

Ajuntament (Vestíbul)

Adreça: pl. Porxada 6

Exposició fotogràfica «Guerra Civil i bombardeig». Amb fotografies de l’Arxiu Municipal de Granollers.

 

 

 

 

 

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Adreça: c. del rec 19

Portes obertes 10è aniversari. Des de fa anys, Granollers treballa amb la voluntat de reforçar el seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica i el foment de la cultura de pau. Fruit d’aquesta voluntat neix, el 24 de maig de 2008 Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, concebut com a centre de recursos per la pau, la cooperació, la solidaritat i els drets humans.

Exposició «Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de lluny i de prop».

L’exposició presenta el paral·lelisme entre dues situacions allunyades en el temps i l’espai: les refugiades catalanes que havien de ser mares a la França dels camps de concentració i les refugiades sirianes que han d’emprendre una nova vida a Jordània per fugir de la Guerra.

Museu de Ciències Naturals «La Tela» 

Adreça: c. Palaudàries, 102

Museu dedicat a la conservació, l'estudi i la divulgació de les ciències naturals. Disposa d’un jardí que recull una important mostra botànica, així com exposicions permanents i temporals, un planetari i una destacable mostra de papallones i escarabats.

Exposicions temporals:

Descobreix els rat-penats. Mostres i "toca toca" didàctics per apropar les famílies als ratpenats de casa nostra i la seva naturalesa.

Escarabats. Una mostra d’escarabats provinents de donacions rebudes pel museu durant els seus 25 anys d’història i també de la col·lecció pròpia.

Roca Umbert Fàbrica de les Arts

Adreça: c. d'Enric Prat de la Riba, 77

Roca Umbert Fàbrica de les Arts és un centre cultural adreçat a la producció, formació i difusió de la creació artística i seu d’empreses del sector audiovisual, ubicat en una antiga fàbrica tèxtil. L’ambient de fàbrica, de carrers, de naus i de parets mitgeres conviu amb graffitis i altres expressions artístiques que són la memòria de múltiples festivals i activitats culturals que es porten a terme cada any a la fàbrica. 

La Tèrmica és el centre d’interpretació del passat industrial i forma part del Sistema Territorial del MNACTEC. Mostra la producció del vapor i de l’electricitat, a partir de calderes, generadors i motors, que han restat intactes al llarg dels anys. Visites a les projeccions audiovisuals cada 15 minuts.

Exposició «Indústries en temps de guerra (1936-39). El sector tèxtil a Granollers» a la façana de La Tèrmica. Aquesta exposició treu a la llum què feien les indústries a Granollers durant la Guerra Civil, i concretament, les industries del sector tèxtil, així com de Roca Umbert.

Exposició «Cibercràcia» a l'espai d'arts. Treball d’experimentació artística que consisteix en una prospecció als perfils d’Instagram dels principals líders polítics espanyols, amb l’objectiu d’identificar-ne les estratègies de construcció d’identitats visuals.

Instal·lació permanent de Jordi Benito al parc de Ponent

Instal·lació artística de l'artista granollerí internacional Jordi Benito a l'entorn del llac del parc de Ponent.  Consta de quatre elements:

- Una estructura en forma d'infinit sobre l'antiga torre elèctrica, que representa l'energia

- Nou blocs de granit, amb partitures de Carlos Santos gravades dins el llac, que simbolitzen la música

- La fórmula matemàtica d'Euler reproduïda amb ferro, que representa la ciència

- Un cercle dins el llac, inspirat al llac de Wannsee , símbol de la memòria i la història

L’any 2003, en l’exposició Antwort al Museu de Granollers, l’artista Jordi Benito va presentar les idees que, de forma permanent, recolliria tres anys més tard en el projecte del parc de Ponent que va lliurar a l’Ajuntament l’any 2006. Dotze després la ciutat farà ara realitat aquest projecte d’instal·lació permanent al parc de Ponent. Ho fa seguint el projecte original de l'artista. Jordi Benito es va proposar dotar de contingut simbòlic i polític a l'estricta funcionalitat del parc, confluint l'art en l'espai públic. El seu projecte ens convida a caminar, a llegir, a actuar, a fer de la conversa un art.

La instal·lació permanent al parc de Ponent del projecte de Jordi Benito recull elements que ja havien format part de la seva trajectòria artística i que tenen una significació que es materialitzarà en aquest parc, projectat l'any 1989 pels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay. El parc de Ponent de Granollers és d'estil racionalista mediterrani, amb ressons noucentistes.