El llarg silenci i la memòria recuperada

+
Commemoració franquista als carrers de la ciutat, 1939. AMGr-Arxiu d'Imatges

A l’acabament de la guerra, Granollers era una ciutat molt malmesa, amb una població cansada del llarg període de violència, mort i privacions de tota mena. El nou règim va instaurar una dura repressió que va afectar les vides de moltes persones. Per alguns ciutadans, va significar l’inici d’un llarg exili. Per molts d’altres, persecució, empresonament i privació de llibertats. El record dels bombardejos va ser silenciat.

La ciutadania, però, no va oblidar aquells fets tràgics. Amb la recuperació de la democràcia, aquella visita al cementiri per recordar es morts del bombardeig que es feia en la intimitat ha esdevingut un acte ciutadà de compromís amb la pau i la democràcia. La fosa comuna on van ser enterrades moltes de les víctimes s’ha convertit en un espai d’homenatge i record d'aquell dramàtic episodi i forma part dels espais de memòria de la ciutat.

El 1988, moltes persones van prendre part activa en els actes organitzats amb motiu del cinquantè aniversari del bombardeig. Any rere any, cada 31 de maig, Granollers commemora el bombardeig, amb el doble objectiu de recordar els fets i avançar en el treball de construcció de la pau.

El 2008, coincidint amb la commemoració del setantè aniversari, es va recuperar el refugi de la plaça Maluquer i es va senyalitzar l’itinerari del bombardeig. També es va inaugurar Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, un espai per treballar en la recuperació i difusió de la memòria històrica i promoure la cultura de la pau, la solidaritat i la defensa del drets humans.

El Manifest de Granollers Ciutats obertes a la pau, expressa el compromís de la ciutat amb la pau:

El 31 de maig de 1938, Granollers va patir un terrible bombardeig que restà gravat per sempre en el record de les persones que el visqueren, com també en la memòria col·lectiva de la ciutat.

Nosaltres, ciutadans i ciutadanes del món, reunits a Granollers, vila oberta a la pau, no volem que s’oblidin aquests fets. Expressem el nostre compromís ferm de treball per una cultura de pau, transmetent a les noves generacions la preservació de la memòria i la mirada crítica enfront la violència i les guerres. Ens comprometem a no oblidar els fets tràgics que vam viure i a treballar per tal que mai més tornin a produir-se atacs sobre la població civil, ni aquí ni enlloc.

Reivindiquem el paper de les persones, dels pobles i de les ciutats en la construcció de la pau. Volem tenir-hi un paper actiu i ens comprometem a treballar per fer de les nostres ciutats un espai on prevalguin els valors de la convivència, el diàleg, l’educació i la resolució pacífica dels conflictes.

(Torna a l'inici)