Granollers recorda el 31 de maig de 1938

L'acte central de la commemoració s'ha celebrat aquest matí al cementiri a la mateixa hora en què van caure les bombes a la ciutat

31 de Maig 2013
+

Com cada 31 de maig Granollers ha recordat les víctimes dels bombardejos de la ciutat, el d'avui fa 75 anys i també les del gener de 1939, en un acte que s'ha fet el cementiri de la ciutat. Va ser a les 9.05 del matí del 31 de maig de 1938 quan cinc avions italians SAVOIA-S 79 al servei del general Franco van atacar Granollers. En un minut es van llançar 60 bombes i 750 quilos de metralla sobre una ciutat indefensa, en una hora de molt tràfec: la gent anava a treballar, a l'escola o a comprar. El bombardeig va causar 224 morts i 165 ferits.

En aquesta commemoració s'hi han reunit ciutadans i ciutadanes, representants d'entitats, i d'altres ciutats bombardejades per commemorar aquest fet tràgic. En aquesta ocasió, igual que l'any 2008, una delegació de la ciutat italiana de Foligno també hi ha estat present. Foligno va ser bombardejada durant la Segona Guerra Mundial, quan la població tenia una important indústria de guerra on es fabricaven avions de combat SAVOIA, el mateix tipus d'avió que va bombardejar Granollers l'any 1938.

També hi ha estat present Kirmen Uribe autor de la novel·la "El que mou el món" que es basa en la vida de Robert Mussche, un periodista flamenc que va acollir una de les nenes que van sortir del port de Bilbao l’any 1937 fugint de les bombes i que després va viure en primera persona el bombardeig de Granollers, quan estava allotjat a la Fonda Europa. Aquest llibre es presenta avui al vespre a les 20 h, a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. La filla de Robert Mussche, Carmen Mussche, ha fet una ofrena floral en l'acte memorial del cementiri.

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha clos l'acte recordant que avui és un dia de dolor per la gent de Granollers i que les ciutats que han patit un bombardeig tenen l'obligació de repetir que els conflictes, les bombes, els mort no generen futur i que des de Granollers cal dir Mai més, ni a Granollers ni a cap lloc del món. 

Activitats Granollers vila oberta a la pau

Divendres, 31 de maig

9 h. Acte memorial d’homenatge a les víctimes del bombardeig

Cementiri de Granollers

10 h. Miniatures per la Pau. Activitat amb els centres educatius de Granollers. Animació a càrrec del grup El Tramvia Blanc.

Plaça de  la Porxada 

18 h. Els petits canten Ruera. Activitat amb alumnes de 1r i 2n de primària de l’Escola Pereanton i de l’Escola Municipal de Música Josep Maria Ruera

Plaça de la Porxada

18.30 h. Ballada de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell. Interpretació, entre d’altres, de les sardanes Sota la parra i A l’entorn de la Porxada, del mestre Ruera.

Organitza: Agrupació Sardanista

Plaça de la Porxada

20 h. Presentació del llibre El que mou el món, de Kirmen Uribe, una novel·la basada en la història real d’una nena basca acollida a casa de l’escriptor belga Robert Mussche durant la Guerra Civil espanyola. Amb la presència de l’autor.

Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Dissabte, 1 de juny

18.30 h. Xerrada-debat “31 de maig 1938-2013. 75è aniversari del bombardeig de Granollers.”

Intervindran: Rolando Daguerra, Associació L’Altra Itàlia; Jaume Assens, advocat; Xavier Domènech, historiador.

Organitza: Assemblea Llibertària i Anònims, menjars i pensars.

Restaurant Anònims

Diumenge, 2 de juny

10 h.  Caminada popular al Bosc de la Pau

Sortida des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

NOVETAT: Podeu consultar a la pàgina web (http://www.granollers.cat/can-jonch/bosc-pau) un plànol interactiu del Bosc de la Pau. Quan hi accediu aneu a la banda dreta a "Apropar" i cliqueu sobre el plànol fins que veieu els arbres. Torneu a la dreta i cliqueu sobre "Selecció Ràpida". Després poseu el ratolí sobre el plànol i dins del Bosc de la Pau, cliqueu sobre un arbre en concret. Es desplegarà una fitxa amb el nom d'una de les víctimes del bombardeig i un pensament o pensaments sobre la pau formulats per ciutadans de Granollers. 

Dimecres, 5 de juny 

De 16 a 18.30 h i dijous, 6 de juny d’11 a 13.30 h

Mostra de documents de l’Arxiu Municipal de Granollers. Selecció de documents relatius al bombardeig i documents personals inèdits del músic Josep Maria Ruera.

Arxiu Municipal de Granollers

Dijous, 6 de juny

17 h. Tertúlia “La vida quotidiana a Granollers abans del bombardeig”, amb Maria Assumpció Ruera Casademunt, filla de Josep Maria Ruera.

Arxiu Municipal de Granollers

Diumenge, 9 de juny

10 h. Itinerari guiat pels espais de memòria: aeròdrom militar de Montmeló-Montornès

Preu: 4 € per persona. Places limitades. Cal fer reserva prèvia al Museu (*)

Inici de l’itinerari: Museu de Granollers

Dimecres, 12 de juny

19.30 h. Conferència “Plan 1937: els fillols de la solidaritat internacional”, a càrrec de Jordi Finestres, periodista. Autor del llibre “El xalet de Puigcerdà. Solidaritat sota les bombes”. 

Museu de Granollers

TEATRE

Subterrànies. Sobreviure entre bombes

Proposta historicoartística, a càrrec del Projecte Vaca. Espectacle que combina la visita guiada a l'exposició “Catalunya bombardejada. Bombardeigs a ciutats i pobles catalans (1936-1939)” i la visita teatralitzada al refugi de la plaça Maluquer.

Dissabte, 1 de juny, a les 19 h i a les 21.30 h

Diumenge, 2 de juny, a les 12 h  

Lloc d’inici de la visita: Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau

Preu: 10 €. Venda d’entrades al Teatre Auditori de Granollers (*)

Activitat no recomanada a menors de 14 anys. 

26 en desconcert. 

Una creació dels alumnes de l’Institut Celestí Bellera, dirigida per Marta García Otín.

Amb el patrocini de la familia Jonch-Sampere

Diumenge, 2 de juny a les 19 h 

Teatre Auditori de Granollers

Entrada gratuïta. Cal recollir les invitacions al Teatre Auditori de Granollers (*)

Activitat no recomanada a menors de 14 anys. 

Velando a Julio ANUL·LAT

Una obra ambientada a la Barcelona de l’any 1938, amb els bombardejos sobre la ciutat com a rerefons de les vides dels personatges. Companyia Filomena Teatre.

Dissabte, 8 de juny a les 20 h 

Casa de Cultura Sant Francesc