Granollers Vila Oberta a la Pau 2020

Commemoració del 82è. aniversari del bombardeig de 31 de maig de 1938. Emocions al vent

GRANOLLERS VILA OBERTA A LA PAU 2020

Emocions al vent

Aquest 31 de maig de 2020, Granollers commemorarà el 82è aniversari del bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil. Tal i com es fa des de 2008, les diverses activitats de memòria històrica i de foment de la pau s’agrupen en el programa «Granollers, vila oberta a la pau».

El d’enguany és un programa molt condicionat per la situació que estem vivint a causa de la pandèmia de la COVID-19. Per això, no es podran dur a terme les activitats tal i com es fa habitualment. Tot i això, no volem renunciar a commemorar el bombardeig i a homenatjar totes les víctimes que va causar, com tampoc a continuar difonent el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i arquitectònic que tenim disponible per conèixer la història i la memòria d’aquest fet tràgic.

 

-19 de maig, 12 h, a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del projecte Emocions al vent. Proposta d’activitat familiar i pels centres educatius, que  convida a expressar emocions i sentiments en estels penjats a les finestres i els balcons

 

- 19 de maig, 12 h

Presentació del Document del mes. Carta des del front deMateu Estapé a Josep Guàrdia (27 de desembre de 1938)

 

- 21 de maig, 12h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo Art i memòria : una càpsula de l'exposició «Desenrunar emocions. Art i memòria», que va produir el Museu de Granollers l'any 2018 en motiu del 80è aniversari del bombardeig del 1938. Un recull de textos breus i imatges que ens apropen a l'entramat fràgil i complex de les emocions sorgides de la memòria de les vivències del bombardeig.

 

- 22 de maig, 12 h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni de Dolors Herrerías Fernández, víctima del bombardeig. Al llarg de l’entrevista explica com va resultar greument ferida quan es trobava a la Porxada fent cua per comprar peix.

 

- 29 de maig, 12 h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni de Concepció Molins Peiró, víctima del bombardeig. En el seu relat explica com l’hospital, on treballava com a infermera, va quedar totalment desbordat després del bombardeig de 31 de maig.

 

- 29 i 30 de maig, 19 h Museu de Granollers (c. Anselm Clavé, 40)

Granollers, ciutat bombardejada. Un itinerari virtual pels espais de memòria a càrrec de Cinta Cantarell, historiadora. Entrada gratuïta. Aforament limitat.

 

- 31 de maig, 9 h Cementiri de Granollers

Acte de commemoració i d’homenatge a les víctimes del bombardeig de 31 de maig de 1938.

Aforament limitat. Confirmar assistència: protocol@granollers.cat

L’acte retransmès en directe per VOTV

 

 - 31 de maig, 12h a  www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació de Memòries del bombardeig. Vídeo que recull fragments d’històries de vida. Records, sentiments iemocions de les persones que van viure el bombardeig de 31 de maig de 1938 explicades en primera persona.

 

- 2 de juny, 12 h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del Document del mes. Relat d’en Josep: El Bombardeig. Les primeres 8 hores després del bombardeig a Granollers, el 31 de maig de 1938.

 

- 5 de juny, 12 h a www.granollers.cat/vilaobertaalapau

Presentació del vídeo del testimoni de Feli Miyares Morante, que explica com va sentir el bombardeig de 31 de maig des de casa seva i com va viure aquell dia.

 

- 7 de juny. 11 h al Bosc de la Pau

Lectura de textos i poemes a càrrec de l’Ateneu de Granollers

Aforament limitat. Inscripcions: canjonch@granollers.cat

 

- 9 de juny, Dia internacional dels Arxius

Mostra de documents sobre el bombardeig.

Presentació de l’ampliació del portal de l’Arxiu d’imatges, amb la incorporació de films, entrevistes a testimonis i exposicions relacionades amb la guerra civil i el bombardeig de Granollers.

EXPOSICIONS

- Del 25 al 31 de maig, Bombardeig i guerra civil

Exposició virtual defotografies del fons de l’Arxiu, que fa un recorregut amb imatges dels fets que van marcar la història de la ciutat entre 1936 i 1939.

- De l’1 al 9 de juny,  Granollers 1931-1938

Exposició virtual amb fotografies del fons de l’Arxiu, que presenta una panoràmica de la ciutat des de la proclamació de la república fins el bombardeig de maig de 1938.

Ambdues exposicions es podran visitar a www.granollers.cat/vilaobertaalapau o a www.granollers.cat/arxiu

ALTRES PROPOSTES

  • Cinema Edison. Et porten el cinema a casa, recomanacions de pel·lícules cada dimecres vinculades a la transmissió de records i memòria.

  • Biblioteques de Granollers.  Recull de llibres i cinema, en línia, vinculades a la memòria i guerra civil.

COL·LABOREN: 

Ateneu de Granollers

Cinema Edison 

Biblioteques de Granollers

Museu de Granollers 

Arxiu Municipal de Granollers

Can Jonch. Centre de cultura per la pau