Ciutats Defensores dels Drets Humans 2022

Granollers participa un any més en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que arriba enguany a la XII edició.

Granollers participa la XII edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Així doncs, aquesta edició se centra en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades.

Després de la gira de primavera feta entre el 25 d’abril i el 4 de maig, aquest 3 d’octubre s’inicia la gira de tardor que durà diverses persones defensores dels drets humans a Catalunya per fer activitats de sensibilització i d’incidència política i social.

Granollers va rebre la visita el passat 26 d’abril de Morena Herrera, activista feminista d’El Salvador. Herrera va oferir a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, la xerrada “Defensant les dones, defensant els seus drets”, un acte coorganitzat per l’entitat Sorotopia i la Taula d’Igualtat de Granollers.

En la gira de tardor, Granollers rebrà la visita de tres noves persones defensores dels drets humans en dues activitats: Lorraine Leete, Ahmed Ettanji i María Teresa Montaño. Així, el divendres 7 d’octubre al matí, a la sala petita del Teatre Auditori de Granollers, es farà una activitat adreçada a l’alumnat de 1r de Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials amb Lorraine Leete i Ahmed Ettanji.

La segona proposta serà el dilluns 10 d’octubre a les 19 h a Can Jonch. Consistirà en un diàleg entre la periodista mexicana i defensora dels drets humans, Teresa Montaño, i la periodista Elisenda Cuquet.

Les persones defensores de la gira de tardor

Lorraine Leete és advocada i coordinadora del Legal Centre Lesbos, una organització que, des del 2016, ofereix informació i assistència legal i gratuïta als i les migrants que arriben per la via marítima a l’illa de Lesbos. A més d’aquest servei legal, el Legal Centre Lesbos també documenta les violacions de drets humans a la frontera entre Grècia i Turquia.

Ahmed Ettanji va néixer el 1988 a Al-Aaiun i actualment és president d’Équipe Média, un mitjà que treballa per trencar el bloqueig informatiu marroquí i que, des de la seva creació el 2009, ha hagut de fer front a amenaces, agressions, detencions arbitràries i confiscacions dels periodistes que integren l’equip.

Teresa Montaño és periodista d’investigació, fa anys que suporta les amenaces i les extorsions, sobretot, procedents dels poders locals de l’estat en què treballa, l’Estat de Mèxic. La situació va arribar al límit fa tot just un any, quan va ser segrestada i amenaçada de mort. Durant l’estona que va estar retinguda, els perpetradors li van robar diners i van saquejar el seu equip de treball. Reconeix que, malgrat no haver deixat de fer periodisme, viu amb por. En 30 anys a l’ofici, Teresa Montaño ha fet carrera a l’Estat de Mèxic, un dels més corruptes del país, segons les estadístiques oficials. Després d’haver estat acomiadada de El Heraldo de México —anteriorment també havia treballat per a El Universal, El Financiero, Milenio o Notimex— per destapar els vincles d’aquest diari amb xarxes d’automòbils de luxe, ara treballa com a col·laboradora de la revisita Proceso.

La gira de primavera a Granollers

En el marc d’aquesta primera gira, Granollers ha rebut la visita, dimarts 26 d’abril, de Morena Herrera, de l'activista feminista d’El Salvador. Herrera que ha ofert a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, la xerrada “Defensant les dones, defensant els seus drets”, en un acte coorganitzat per l’entitat Sorotopia i la Taula d’Igualtat de Granollers.

Morena Herrera és una de les activistes feministes més conegudes d’El Salvador. Vinculada a la lluita pels drets humans i la llibertat, el seu activisme s’inicia dins el context del moviment estudiantil. Va lluitar com a guerrillera del Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN). Morena Herrera va fundar, juntament amb altres companyes, l’organització feminista Las Dignas. És una de les fundadores de la Colectiva Feminista para el Desarrollo Local, que treballa pels drets de les dones salvadorenyes en diferents àmbits i que busca tenir una incidència tant nacional com local. Des de 2009, treballa amb l’Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto.


Ciutats Defensores dels Drets Humans

L'ajuntament de Granollers és un dels 28 municipis organitzadors del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans, conjuntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest és un projecte que té per objectiu promoure el coneixement i la defensa dels drets humans per mitjà del testimoni de les persones defensores dels drets humans provinents d'arreu del món. Per això, el projecte se centra en visibilitzar i acompanyar la tasca que fan, així com denunciar la persecució que pateixen a través del coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans.

Més informació: https://ciutatsdretshumans.cat/2022/xii-edicio/