Granollers so)))na bé

Recursos educatius per sensibilitzar sobre la contaminació acústica i diferenciar entre so i soroll

Durant primavera de 2015 es va oferir per primer cop, amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat, recursos gratuïts sobre salut ambiental i soroll a l'entorn urbà amb monitoratge:

 

))) l’exposició  Adéu soroll! ( de la Diputació de Barcelona)

))) tallers al vostre centre i/o circuit interactiu per la ciutat

))) material per a primària: Diari d’en Sona, pòsters “Vols ser gran? fes el soroll petit”, l’auca i el kit “L’orella gegant” 

 

L'exposició Adéu Soroll!

Guia didàctica 

  

 

L'exposició consciencia al ciutadà sobre la contaminació acústica, com afecta a les persones i la forma de combatre-la.

 

El dia 22 d'abril de 2015 al Museu de Ciències Naturals es va presentar el nou mapa de soroll i algunes propostes de modificació del mapa de capacitat acústica de Granollers entre els tècnics i responsables de l'Ajuntament. L'elaboració d'aquests mapes ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els serveis d'Activitats, Mobilitat, així com Medi Ambient i Espais Verds de l'Ajuntament, amb un important treball de camp realitzat pels tècnics municipals d'aquests serveis. Per als mesuraments de llarga durada i per a la modelització dels indicadors s'ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Fundació Tecno Campus Mataró Maresme. Es preveu que a la tardor de 2015 s'aprovin aquests instruments de gestió del soroll. 

 

 

TALLERS

S'ofereixen tallers interactius d'entre 45 min i una hora, per a les escoles i instituts del municipi i comarca, dinamitzats per un monitor.

SECUNDÀRIA

Circuit interactiu per la ciutat

PRIMÀRIA


Taller educació infantil: shhh…

Taller per a cicle inicial: 1,2,3…salut i silenci

Taller per a cicle mitjà i superior: Stop soroll, fem salut!

També podeu escollir formar en el taller als més grans del vostre centre per a que facin d'altres tallers als més petits amb material que us cedirem de forma gratuïta.

 

Per a més informació i reserves : mchillida@ajuntament.granollers.cat  Medi Ambient i Espais Verds 

Material a cedir als centres de primària

Cada taller consta d'una maleta orella gegant "Edward's Ear" amb sonómetre, i de tot el material pedagògic necessari per dur-lo a terme de forma autònoma.

QUADERNS PER PRIMÀRIA

 Cicle inicial

Cicle mitjà

Disposeu dos dies de l'orella gegant per indicar el soroll ambient, conscienciar als alumnes en matèria de contaminació acústica i incidir en la millora del confort acústic a l'aula. Té una rodeta que marca amb color verd un marge orientatiu d'entre 60 dB(A) i 80 dB (A). Reserveu-la pel vostre centre entre Direcció General de Qualitat Ambiental a Barcelona(Eva Rodríguez-Valdés).Telèfon: 93 444 51 83. @: eva.rodriguez@gencat.cat   Amb l'objectiu de fomentar la corresponsabilitat ciutadana en la preservació i millora del nostre entorn vers el soroll, el Servei per a la Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha realitzat material divulgatiu i formatiu adreçat a les escoles i als ciutadans en relació a bones pràctiques per minimitzar el soroll. 
              El material inclou un llibre interactiu per a nens en el marc escolar, una auca per fer incidència en temes de veïnatge i un vídeo referent a la problemàtica del soroll i l’oci nocturn. A més, inclou un pòster específic per a cada un dels sectors.
      Conte interactiu
      Pòster Vols ser gran? Fes el soroll petit
      L'auca dels veïns sense soroll
      Pòster: Sons o sorolls? Si tots fem soroll, qui ens escoltarà?
      Video de soroll i oci nocturn
      Sons o sorolls? A la nit comptem tots 
      Què qui com sobre el soroll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apren a mesurar el soroll amb el teu mòbil

Avui en dia hi ha tot un seguit d’aplicacions per mòbil, algunes gratuïtes, algunes de pagament, que pretenen simular un sonòmetre. Prova-ho! Per realitzar mesuraments amb smartphones, l’aplicació recomanada és NOISEWATCH, és una app gratuïta desenvolupada per l’Agencia Europea de Medi Ambient. Aquesta pot descarregar-se a la botiga virtual PLAY STORE per Android i APP STORE per IOS:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tsystems.humanSensor&hl=ca%20

https://itunes.apple.com/us/app/noisewatch/id486395795?mt=8%20

Es tracta d'una aplicació gratuïta i desenvolupada per un organisme públic, l’Agència Europea de Medi Ambient. No s’obté un valor de pressió instantània, sinó que l’aplicació realitza un mitjanament de 10 segons dels nivells de pressió. Leq 10 s. Aquest valor obtingut, permet associar-lo a una determinada tipologia de font ambiental. I finalment el registre no es perd, i juntament amb la seva ubicació, es pot enviar a una base dades (núvol), per la seva visualització posterior.