Formacions per a entitats esportives

Un cop iniciat el projecte Igualtat en l’esport, l'Ajuntament de Granollers ha proposat a les entitats esportives de la ciutat quatre càpsules formatives sobre esport i igualtat de gènere.

Formació Com millorar la participació de nenes, noies i dones a l'activitat física (9 de març de 2022)

En aquesta formació s’analitzarà la participació de les nenes i dones en els diferents àmbits de l’activitat física i l’esport. S’identificaran les barreres visibles i invisibles que influeixen en la seva participació. La finalitat de la formació és augmentar la participació de nenes, noies i dones a les entitats esportives i a l'activitat física en general.

Professora: Judith Solanas

És estudiant de doctorat sobre gènere, esport i educació física a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) i és membre de la Comissió d'Igualtat de la universitat. El seu doctorat se centra en les experiències de la comunitat LGBTQI+ en l'esport, l'activitat física i l'educació física. L'estudi forma part d'un projecte d'Investigació i Desenvolupament d'àmbit nacional i està promogut per la xarxa LGTBIQ+ Educació Física i Esport (LGTBIQ+EFD). La Judith ha desenvolupat la seva carrera professional en l'esport i l'esport per al desenvolupament, treballant més de set anys en organitzacions nacionals i internacionals a diferents països com el Regne Unit, Sud-àfrica, Dinamarca, i Àfrica. 

Consulta aquí el material de la sessió

Formació  Com fer front a l'assetjament sexual i a la discriminació.  (4 d'octubre de 2021) 

L’objectiu d’aquesta formació és donar a conèixer i reconèixer les diverses formes de manifestació de les violències sexuals, quines són les situacions de risc en contextos esportius i proposar actuacions poden dur a terme les entitats i professionals, tant per prevenir i detectar casos de violència sexual en l’esport, com per abordar-les, amb la voluntat de trencar el silenci i revertir el tabú que hi ha sobre aquest tema.

Professora: Pedrona Serra

És doctora en “Activitat Física, Educació Física i Esport” (2016) i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport al centre INEFC de Barcelona (2006-2010). Actualment és professora a l’INEFC de Barcelona i a la Universitat de les Illes Balears. És especialista en les temàtiques de Gènere i Esport i Coeducació. Ha participat en diversos projectes competitius, es destaca el Projecte I+D+I: “La igualdad en Juego: la (no) presencia de las mujeres y la perspectiva de género en los estudios de la familia de la Actividad Física y el Deporte” i la Xarxa “LGTBI, educación física y deporte” (LGTBI+EFD). Col·labora amb diferents administracions públiques i federacions realitzant tallers i formacions en perspectiva de gènere.

Consulta aquí el material de la sessió

Formació Com comunicar amb perspectiva de gènere.  (25 d’octubre de 2021)

Conèixer la implicació que té el llenguatge en crear marcs de referència que invisibilitzen diferents realitats i entenen situacions de desigualtat i discriminació serà un dels eixos de treball d’aquesta formació. Durant el taller ens familiaritzarem amb diferents solucions per comunicar de forma inclusiva (més enllà del desdoblament de gènere), podent escollir que sigui discret i visibilitzador.

Professora: Pedrona Serra

Consulta aquí el material de la sessió


Formació Com incorporar la perspectiva de gènere en l'organització d'esdeveniments.  (13 desembre de 2021)

Aquesta formació té per objectiu analitzar els diferents elements dels esdeveniments esportius des de la perspectiva de gènere. Al finalitzar la formació es tindran eines per a diagnosticar els punts febles dels nostres esdeveniments així com eines per transformar les situacions detectades des de la perspectiva de gènere.

Professora: Susanna Soler 

És professora de l’INEFC Barcelona, especialista en gènere, educació física i esport. Ha col·laborat en la promoció d’igualtat efectiva entre homes i dones a diverses entitats, com les federacions de Futbol, Bàsquet i Handbol, així com amb diverses administracions, com la Secretaria General de l’Activitat Física i l’Esport, la Diputació de Barcelona, o els ajuntaments de Barcelona i de Barberà del Vallès, entre d’altres. Compta amb diverses publicacions i guies sobre la temàtica (es poden veure a Research Gate).