Una vuitantena d'alumnes participen als cursos de formació i inserció laboral

Els programes pretenen fomentar la inserció laboral i la continuïtat formativa de joves d'entre 16 i 21 anys

26 de Juny 2017
+
Acte de cloenda. Fotografia: Toni Torrillas
Aquest dilluns 26 de juny a la Sala Francesc Tarafa s’ha fet la cloenda de la onzena promoció d'alumnes dels Programes de Formació i Inserció, Pla Transició al Treball (PFI-PTT). Els cursos, desenvolupats per l'Ajuntament de Granollers des del curs 2006-2007, cobreixen una necessitat de servei públic de qualitat, adreçat a joves d'entre 16 i 21 anys, que volen formar-se professionalment per una via alternativa als cicles formatius de Grau Mitjà, així com obtenir el Graduat en ESO.
47 alumnes han participat en els programes PFI-PTT
Els cursos adreçats a joves sense ESO, dins els programes PFI-PTT, preparen els alumnes pels perfils professionals d'auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques, auxiliar d'hoteleria: cuina i serveis de restauració, i auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic. En total 14 alumnes han finalitzat el curs d'auxiliar de fabricació mecànica que s’ha fet al Centre Vallès i a l'Escola Municipal del Treball (EMT); 13 alumnes han finalitzat el d'auxiliar d'hoteleria que es fa al Centre Vallès i al Gremi d'Hostaleria; i 16 alumnes han finalitzat el d'auxiliar en vendes, que s'ha desenvolupat al Centre Vallès.
Col·laboració en diversos projectes i esdeveniments
Durant el curs els alumnes dels tres perfils han pogut col·laborar en diferents projectes de la ciutat posant en pràctica molts dels coneixements adquirits. Han col·laborat en el projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans” amb la visita del Sr Victor Ochen , conseller de l’ONU ambaixador dels drets de la justícia i la pau. Vam treballar amb els alumnes la situació dels nens soldats i els drets humans. Visita guiada a l’empresa Bon Àrea de Guissona i al seu  escorxador. Vam  treballar l’organització empresarial i els diferents llocs de treball d’una empresa d’alimentació. Participació a les activitats organitzades pel Museu de Granollers 3a edició projecte educatiu Relats d’Art, treballant l’ interpretació d’obres d’art del museu des de la perspectiva dels joves. Vam fer un taller de creació i edició de projectes fotogràfics amb fotollibres creats per artistes i exposats al museu. Posteriorment els alumnes vam crear els seus fotollibres.
 
Aprofitant les festes nadalenques els alumnes dels tres perfils decorar el Centre Vallès confeccionant conjuntament un aparador de Nadal: van fer el disseny general de l’aparador i diferents elements ornamentals: un ninot de neu amb gots de plàstic, postals de Nadal i  paquets de regal. Els alumnes del perfil d’hoteleria van fer un original pessebre en pa artesanal. I els alumnes del perfil de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques van il·luminar l’aparador fabricant uns estels de metall i llums de led.
 
Els tres perfils van participar en diverses activitats a la Fira Guia’t de Granollers. En el cas dels alumnes d'auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, van fer atenció i guia a grups d'alumnes i participants que visitaven la fira. Els joves del curs d'auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques van fabricar un "artefacte" per carregar mòbils de forma sostenible, que consistia en una bicicleta que genera energia per carregar el mòbil mentre pedaleges. La bicicleta està exposada al centre juvenil El Gra. l pel que fa als alumnes d'auxiliar d'hoteleria, van fer unes demostracions de cuina pels visitants de la fira.
 
També s’ha col·laborat en el projecte D’FESTA. Del servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers. Vam treballar com viuen els joves “la festa”, reflexionar críticament i donar a conèixer el programa d'informació Punt G que obrirà les portes aquest estiu a Granollers.
 
També s’han realitzat tallers i xerrades pels alumnes dels tres perfils:
  • Taller de sexualitat en col•laboració amb Salut Pública de l’ajuntament.
  • Xerrada sobre Cicles Formatius de Grau Mitjà. Vam realitzar una visita a l’Institut Carles Vallbona on ens vam presentar diferents famílies professionals, sortides professionals, funcionament general dels cicles formatius i la formació professional Dual. 
  • Visita a Masia Tres Torres, promoció econòmica: xerrada i presentació de la borsa de treball i de com ho poden aprofitar els joves. 
  • Taller sobre Internet Segura a càrrec de la Policia Municipal de Granollers. Vam treballar els perills de navegar per Internet i facilitar eines i recursos per tal de conscienciar als joves per navegar de manera segura i responsable per Internet.
  • Xerrada sobre les drogues a càrrec de Jordi Bernabeu, tècnic de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers.
  • Xerrada del Centre de Formació d’Adults Vallès. Presentació dels cursos que fan a l’escola i forma de preinscripció
  • Xerrada del programa de garantia Juvenil. Xerrada a càrrec Ester Simona tècnica del programa. Presentació del programa, dels recursos que poden oferir als joves,  i forma d’inscripció
  • Xerrada de IDFO. Presentació del recurs i com els nostres joves poden inscriure’s per la recerca de feina.
 
Els alumnes de Fabricació Mecànica han construït 12 suports de ferro pel taller de bicicletes del Curs de joves sense ESO.
Els alumnes d’hoteleria també han participat en un càtering dins la Trobada de ciutats educadores, a l’Auditori, en col·laboració amb el Restaurant Gato Verde-Apadis (empresa d’integració social i laboral de persones amb discapacitat). Va consistir en  un esmorzar que es va realitzar per a les 100 persones assistents a la trobada.
També van participar en la Inauguració dels 10 anys del Centre Vallès col•laborant en el servei d’un refrigeri servit als assistents a l’acte. 
Continuïtat formativa pel proper curs i inserció laboral
Dels 47 alumnes participants enguany als programes PFI-PTT, 18 alumnes s’han matriculat, de cara al curs vinent, per fer un cicle formatiu de grau mitjà, 6 per cursar l’ESO a l’Escola d’Adults,  5 per cursar el CAM , 3 realitzaran  altres estudis i  es troben en  procés de recerca de feina. També 10 alumnes han finalitzat el curs amb inserció laboral.
Empreses que han col·laborat aquest curs:

Llistat
Formació per a joves dins el Pla de Xoc
D'altra banda també s'ha ofert als joves sense ESO, gràcies al Pla de Xoc contra la crisi, el curs de so i escenografia, que es fa al Centre Vallès i que enguany arriba a la cinquena edició. Aquest curs l'han realitzat 20 alumnes, els quals reben formació teòrica i pràctica per a poder donar cobertura a actes culturals de petit format en el seu muntatge i sonorització; aquest curs es fa amb l'empresa d'inserció DIMAS. La majoria d’alumnes continuarà la formació a través dels PFI-PTT, Escola d’Adults o altres han aprovat el Graduat en ESO i s’han matriculat a CFGM.
 
I amb l'objectiu de reduir l'abandonament escolar i conjuntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona i dins el programa de Garantia Juvenil, s'ha ofert a joves que tenen l'ESO un curs d'orientació laboral en què realitzen un tast de  diverses Unitats Formatives de diferents cicles de Formació Professional: Primers auxilis: atenció sanitària d’urgència, comunicació empresarial oral (contingut en anglès i català) i  Imatge i vídeo. Aquest curs s'ha portat a terme al Centre d'Ensenyament EDUCEM a través de la Cambra de Comerç i amb el suport del servei d'educació de l'Ajuntament. A través d'aquesta iniciativa s'ajuda als participants a definir un objectiu educatiu i professional així com adequar el seu perfil competencial a les possibilitats que ofereix la Formació Professional i el mercat de treball. Aquesta formació s'adreça a joves que acrediten l'ESO i no van obtenir plaça per al curs 15/16 en un cicle formatiu de grau mitjà, o bé, que van iniciar estudis de batxillerat però després de la primera avaluació se’ls recomanava reorientar l’itinerari acadèmic cap a estudis de Formació Professional de Grau Mitjà, nivell 2. Hi han participat 15 alumnes.