L'Arxiu difon en línia 83 entrevistes a antics treballadors i treballadores de la fàbrica Roca Umbert

Dins de les Jornades de Patrimoni i coincidint amb el Dia Mundial del Cotó

07 de Octubre 2022
+
Treballadores de Roca Umbert, maig de 1979. Fotografia i Fons Esteve Gironella / AMGr

Avui, Dia Mundial del Cotó (instituït enguany per primer cop per les Nacions Unides), l'Arxiu Municipal posa a l'abast de tothom a la secció de Fonts Orals83 entrevistes a extreballadors de la fàbrica tèxtil Roca Umbert, fetes entre els anys 2005 i 2012 i integrades al projecte de recuperació de la memòria «Les veus de la fàbrica».

Són persones que havien treballat a les diverses seccions de filatura, teixidoria, ordidors, tintoreria, aprestos, contramestres, manyeria, manteniment... que parlen de com era treballar a Roca Umbert, com s’organitzava la feina, de la Casa Cuna, del comitè d’empresa... fins al testimoni d’Esteve Roca Umbert, uns dels propietaris de l’empresa que en va fer efectiu el tancament, els anys 1977-78.

 A la secció de Fonts Orals també es pot visionar l’entrevista a Lorenzo Sauquet, director els anys 1965-2000 de la fàbrica Vídua Sauquet, instal·lada a Granollers acabada la Guerra Civil i dedicada a la fabricació i venda de teixits de cotó.  

 Podeu escoltar-les al portal web de l’Arxiu d’Imatges: https://arxiufotografic.granollers.cat/fotoweb/archives/5011-Fonts-Orals/

És una de les activitats amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2022 que celebren el Museu, el Museu de Ciències Naturals i l'Arxiu amb diverses propostes, com ara el Document del Mes, que es fa ressò d’un llibre de salaris de la foneria Vda. de Esteban Trullás, dedicada a la fabricació de maquinària tèxtil. El llibre recull la relació de treballadors de l’empresa, amb els noms, categoria, horari de treball i sou, durant el període 1946-1953.