«L’edifici centenari de l’Hospital-Asil», nova exposició de l’Arxiu Municipal

La mostra s’afegeix als actes que commemoren la inauguració de l’edifici històric l’any 1923

06 de Març 2024
+
Construcció del pavelló Sant Jaume destinat a hospital, ca. 1916-1918. Fotografia: autoria desconeguda / Fons Fundació Privada Hospital Asil de Granollers / AMGr

El juliol de 1923 s’inaugurava de manera oficial l’Hospital-Asil de Granollers, una efemèride que la institució i la ciutat han commemorat amb diverses activitats i a la qual se suma la nova exposició de l’Arxiu Municipal dedicada a l’edifici centenari.

El vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6) mostra, a partir del 6 de març, catorze plafons amb imatges que recullen des de la col·locació, l’any 1914, de la primera pedra de l’edifici projectat per l’arquitecte Josep M. Miró Guibernau seguint criteris modernistes, fins a la construcció dels diferents pavellons i les dues inauguracions de 1923, l’oficial, amb l’assistència de les autoritats i del benefactor de l’hospital, Francesc Ribas, i la popular, en el marc de la Festa Major d’aquell any.

Les imatges mostren la construcció dels pavellons que formen l’edifici, el de Santa Faustina, destinat a acollir l’asil; Sant Jaume, que acollia l’hospital; i Sant Enric, que els unia i allotjava la capella, la cuina i altres dependències, tots tres, anomenats així en honor dels seus benefactors. També pot veure’s la inauguració de la primera sala d’operacions, l’any 1925, i altres espais de l’edifici històric, com ara el dispensari, el vestíbul o l’escala principal. L’entorn de l’hospital, aleshores situat als afores del municipi, mostra els camps de vinya que hi havia fa un segle.

Les fotografies, moltes, d’autoria desconeguda, formen part del Fons Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, creat arran del conveni de cessió signat amb l’Ajuntament el maig de 2021, i també n’hi ha dels fons de Joan Font i Ferran Salamero.

L’exposició es complementa amb una trentena d’imatges i plànols de l’edifici que es poden veure en bucle a la pantalla. La mostra «L’edifici centenari de l’Hospital-Asil» es podrà visitar fins al dia 31 de maig, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre. D’altra banda, la propera tertúlia de l’Arxiu també es dedicarà a l’hospital i comptarà amb la participació de persones que hi han desenvolupat la seva trajectòria professional (dilluns 15 d’abril, 17.30 h, Can Jonch).

Podeu consultar aquí la informació del full de sala de l'exposició.