La participació ciutadana ha permès descriure i documentar més de tres-cents textos i imatges en dos mesos

Darreres trobades dels grups de treball de l'Arxiu abans de les vacances d'estiu

14 de Juny 2013
+

Des de l'abril, s'han descrit 242 documents antics de Granollers i 73 fotografies dipositats a l'Arxiu Municipal gràcies a la col·laboració de la ciutadania. S'ha fet per mitjà de dos grups de treball, amb el suport de personal tècnic de l'Arxiu.

El grup dedicat a la descripció de documentació antiga s'ha reunit, setmanalment. Per començar, s'ha centrat en la correspondència de l'Ajuntament de l'any 1914. Així, ha pogut descobrir què passava a l'Ajuntament, com es vivia a la ciutat, quins esdeveniments hi van succeir o quines activitats es realitzaven aleshores. Tot plegat, recollit en documentació de gran interès, vinculada a episodis diversos de la història local -com ara, la construcció de l'Hospital Asil, la inauguració del Cinema Mundial i la canalització de l'aigua per diversos carrers de la ciutat-, per posar-la a l'abast de la ciutadania. Sis persones han format part d'aquest grup: Palmira Antich, Ivan Casado, Sonia Castaño, Carme Giménez, Sandra Tortosa i Montserrat Tribó. La darrera trobada d'aquest grup abans de les vacances d'estiu es farà el 20 de juny.

El grup de documentació de fotografies es reuneix, cada quinze dies, en aquest cas, fins al 2 de juliol. Hi participen nou col·laboradors de diversos àmbits: Ricard Caussa, Joan Corbera, Pere Diumaró, Josep Estapé, Lola Gadea, Enric Garcia Pey, Julián Rodríguez, Rosario Rodríguez i Montserrat Sol. Aquest grup ajuda a identificar imatges antigues, sobretot les persones que es veuen en un conjunt de fotografies dels anys 40 als 70, de diferents autors. Es tracta de fotos d'actes polítics i religiosos i d'activitats esportives i d'esbarjo, totes captades a Granollers, a excepció de dues que són de viatges. La documentació fotogràfica permet, a més, la identificació de localitzacions, fets, dates i autors.

 

Col·laboració oberta i especialitzada

L'activitat d'aquests dos grups de treball es reprendrà a partir de mitjan setembre. Les persones que hi vulguin participar s'hi poden inscriure trucant als telèfons 93 842 67 37 i 93 842 67 62, o bé, enviant un correu electrònic a l'a/e arxiu@ajuntament.granollers.cat.

A més d'aquesta participació oberta a noves incorporacions, l'Arxiu Municipal compta també amb col·laboració especialitzada, per a la documentació de pel·lícules. Aquest grup audiovisual, que es reuneix de manera periòdica, l'integren Lambert Botey, Cinta Cantarell, Joan Corbera, Agustí Corominas, Josep M. Farnés, Joan Garriga, Montserrat Lorente, Jordina Medalla, Lluïsa Salvador i Rosa M. Viñallonga. D'aquesta manera, es completen les tasques de l'Arxiu relacionades amb la conservació de les pel·lícules, els vídeos i la informació fílmica dipositats en aquest equipament. D'una banda, la recuperació i la documentació del patrimoni audiovisual i, de l'altra, la seva conservació, per fer-lo accessible a la ciutadania, com fa amb altres tipus de documents amb valor històric.

A l'actualitat, hi ha 142 documents audiovisuals a l’Arxiu Muni­cipal de Granollers, el més antic de l'any 1914 i, el més recent, de 2010. La majoria, filmacions de les dècades de 1970 (26%), 1980 (31%) i 1990 (23%). Són de temàtica diversa i tant de ficció com de no-ficció o documentals i bona part, donacions. La majoria d'aquests films han estat recuperats, realitzats i/o donats per aficionats i estudiosos del cinema. També n'hi ha fruit de produccions o d'encàrrecs professionals.