Nova exposició de l'Arxiu Municipal: "60 anys de la gran nevada. 10 anys d’exposicions de l’Arxiu!"

La mostra rememora la nevada que va sorprendre la ciutat el Nadal de 1962

02 de Desembre 2022
+
Esquiadors al c. de Sant Jaume. Fotografia cedida per Enric Bosch / Col·lecció Ajuntament de Granollers

Ja es pot visitar a la planta baixa de l’Ajuntament la nova exposició de l’Arxiu Municipal de Granollers, una mostra especial que commemora dues efemèrides: seixanta anys de la gran nevada de 1962 i deu anys de les exposicions de l’Arxiu.

El Nadal de 2012 s’organitzava la primera mostra fotogràfica de l’AMGr amb imatges d’aquella gran nevada, aleshores amb motiu del 50 aniversari. Deu anys després, es reprèn el mateix tema amb una nova mirada, més personal i detallista, fruit de les fotografies aportades pels granollerins i granollerines al llarg dels anys.

Durant una dècada, a la planta baixa de l’Ajuntament s’han vist 38 exposicions que han mostrat diferents aspectes de la ciutat i com ha anat evolucionant a través de fotografies dels segles XIX, XX i XXI, des de l’any 1878 fins a inicis d’aquest segle. S’ha pogut passejar pel Granollers del passat a partir de fils conductors diversos: la història, l’urbanisme, la societat, l’esport, la cultura, les entitats, l’educació, el folklore i les tradicions, la política..., amb especial atenció als elements singulars i que formen part de l’ADN granollerí, com són la Porxada, el mercat del dijous, la Fira de l’Ascensió, el Balonmano Granollers, Palou, el riu Congost... Les exposicions també han rememorat aniversaris destacats, com els 25 anys dels Jocs Olímpics, el centenari de l’Escola Municipal de Treball i els 130 anys de la Unió Lliberal.

60 anys de la gran nevada

La nevada de 1962 va ser un fet insòlit que va transformar el paisatge de Granollers i la comarca, i que ha quedat marcat en la memòria popular. Tal com va recollir la premsa de l’època, el temporal de neu, del tot inesperat, va començar la nit de Nadal i es va allargar tot el dia 25, fins a la nit. El gruix va arribar als 90 cm, segons les dades oficials. Els problemes no van trigar a aparèixer: la ciutat va quedar incomunicada, els carrers i les voreres intransitables, les carreteres de la comarca tallades, dos trens bloquejats a les vies del túnel de la Foradada i de l’estació del Nord... i fins i tot va haver-hi una víctima mortal. Podeu consultar aquí el full de sala de l'exposició i aquí la postal.

L’exposició "60 anys de la gran nevada. 10 anys d’exposicions de l’Arxiu!" es podrà visitar fins al 24 de febrer, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre (caps de setmana i festius de desembre: de 17 a 20 h; dies 24 i 31 de desembre: de 10 a 13 h. Tancat els dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener).

Activitats complementàries: tertúlia i projecció de films de la nevada al Cinema Edison

Coincidint amb l’exposició, el dilluns 19 de desembre tindrà lloc a Can Jonch (c. del Rec, 19), a dos quarts de 6 de la tarda, una nova edició de Les Tertúlies de l’Arxiu amb persones que van viure la nevada de 1962 i que n’explicaran records i anècdotes.

D'altra banda, el Document del Mes difon un article d’opinió publicat  el 30 de desembre de 1962 al setmanari parroquial Granollers Comunidad Cristiana, titulat «L’actualitat té un nom: la neu». Podeu llegir-lo en línia a www.granollers.cat/arxiu.

I durant les festes de Nadal, entre els dies 16 de desembre i 8 de gener, es podrà veure al Cinema Edison (c. Joan Camps, 1, 2a planta) dos films de l’Arxiu sobre la nevada de 1962. Serà en sessió continuada i amb entrada lliure, coincidint amb l’obertura de l’equipament. Els títols que es projectaran són Nevada del Nadal de l'any 1962, de Josep Lluís Arimany i Josep Comas (durada, 17:33 mn) i La gran nevada, de Francesc Garrell Saló (durada, 4:48 mn).