L’Arxiu penja el testimoni oral de 50 veïns que parlen de l’origen i evolució de cinc barris de la ciutat

Coincidint amb el 25 aniversari de la Federació d’Associacions de Veïns de Granollers i com a activitat de la Setmana Internacional dels Arxius

02 de Juny 2023
+
Alguns dels veïns entrevistats al projecte "Junts fem barri"

Inclòs en la Setmana Internacional dels Arxius i coincidint amb el 25è aniversari de la Federació d’Associacions de Veïns de Granollers, dilluns, 5 de juny, l’Arxiu Municipal penja en línia 49 entrevistes a persones dels barris Sota el Camí Ral, Can Bassa, Can Gili, Sant Miquel i Can Mònic. Fetes entre els anys 2012-2015, els testimonis expliquen la seva visió del barri, com va sorgir i l’evolució al llarg dels anys. Així, es parla de temes com la lluita veïnal per aconseguir serveis bàsics, la transformació urbanística, el paper de les associacions de veïns, l’activitat cultural i social o l’oferta comercial.

Els àudios de les entrevistes poden escoltar-se en línia a través del portal de l’Arxiu d’Imatges, apartat “Fonts orals”, incloses en els projectes Memòria històrica dels barris de Granollers. Grup Primer de Maig (12 entrevistes) i Can Mònic (8); i Junts fem barri: dinamització comunitària als barris de Can Bassa, Can Gili i Sant Miquel (29). S’inclouen també tres tertúlies a l’entorn de Can Gili: del barri, del CB Finsobe i de l’escola Pau Vila, ara Turó de Can Gili.

Els testimonis, de diferents edats i procedències, expliquen la seva arribada al barri, com s’hi van adaptar, la relació i convivència entre el veïnat... En el cas de Sota el Camí Ral, al Grup Primer de Maig (les vivendes sindicals conegudes com Grupos Liberación i Victoria), alguns veïns expliquen els seus inicis al barri als anys 60, arran del sorteig de pisos i després de viure a les barraques que hi havia al c. Minetes. De Can Gili i de Can Bassa, els veïns destaquen el paper cohesionador que han jugat les escoles del barri, així com l’activitat sociocultural de les entitats a l’entorn del centres cívics. Del barri de Sant Miquel, en sobresurt el paper de les associacions de veïns en la lluita veïnal per millorar el barri i treballar per la interculturalitat. De Can Mònic, els entrevistats recorden les dificultats a l’inici, amb la suspensió de pagaments de la constructora del conegut com Grupo Ramon y Cajal i l’aïllament que patia el barri, sobretot quan plovia.  

Aquestes fonts orals es complementen amb 5 monografies i 7 capçaleres de premsa dels barris. Les monografies, publicades entre 2005 i 2012, se centren en la memòria històrica dels barris de Can Bassa, Can Gili, Sant Miquel, Grup Primer de Maig i Congost. Pel que fa a les capçaleres, són butlletins de les associacions de veïns publicades els anys 1978-83: Butlletí Informatiu de l’AV sota el Camí Ral, La Veu del Camí Ral, Butlletí Informatiu de l’AV Quatre Barris, El Vecino, El Miquelet, La Tela. Barri Sant Miquel i Congost. Es poden consultar a l’Arxiu Digital, apartats “Estudis i publicacions” i “Premsa digitalitzada”.