Fotos de l’estirada de corda, un film de la Festa Major de 1981 i el programa de 1911, propostes virtuals de l’Arxiu per Festa Major

L’Arxiu Municipal s’uneix a la celebració amb una mostra virtual de documents audiovisuals i textuals que ens ensenyen com era la festa d’anys enrere.

21 d'Agost 2021
+
Peu de foto: estirada de corda al c. de Santa Anna, any 1991. Autor i fons: Esteve Gironella / AMGr

A partir del dissabte 21 d’agost, tothom qui ho vulgui podrà fer memòria o descobrir com era l’estirada de corda entre els anys 1991 i 2011, a través de la galeria de més de 180 fotografies que se’n penjaran al Portal de l’Arxiu d’Imatges, fent la cerca “estirada de corda”. Aquesta prova emblemàtica de la festa -que enguany no se celebra per les restriccions de la pandèmia- naixia l’any 1991 impulsada pels Blaus, amb molt bona acceptació i una elevada participació, que van fer que es traslladés, per seguretat, a la Carretera, a partir de 1996. Dos anys abans naixia l’estirada de corda infantil.

 El mateix Portal de l'Arxiu d’Imatges (apartat “Films")  mostrarà una filmació de la Festa Major de 1981, amb un recull dels actes principals, dos anys abans de l’inici del model festiu de les colles de Blancs i Blaus. La pel·lícula, amb so i en color, mostra el fil conductor d’aquella festa, que van ser els gegants perduts: calia trobar els diferents fragments dels gegants escampats pels barris, per reunir-los tots a la Porxada. Aquell any van actuar grups com Ara va de Bo, La Bombeta, La Farinera, Angel Daban, Dagoll Dagom... A més del pregó i les cercaviles, un dels actes que recull el film és la descoberta de la placa de la Unió Liberal al Museu de Granollers, on apareixen l'alcalde Rafael Ballús i regidors d’aleshores com ara Concepció Navarrete i Oriol Montaña.

 D’altra banda, el Document del Mes difondrà un programa de la Festa Major de l’any 1911, és a dir, de fa 110 anys. Una festa organitzada per les societats locals de La Alhambra, la Unió Liberal, el Casino o el Centre Catòlic, amb el patrocini municipal, en què no hi faltava l’ofici solemne i actes com balls, concerts, sardanes, castells de focs i fins a dues òperes: Otello i Aida. També s’anunciaven sessions cinematogràfiques a la Sala Edison, aleshores situada a la pl. del Bestiar. El programa inclou publicitat d’establiments locals de tota mena (impremta, cafès, sastreria, rellotgeria, sabateria...) i també un anunci informatiu sobre la construcció del pont de ferro sobre el riu Congost, amb el pressupost detallat i un croquis d’una de les dues arcades. Podeu llegir-lo complet a: www.granollers.cat/arxiu i també al Portal de l’Arxiu d’Imatges, on podeu consultar programes i cartells de la festa entre els anys 1901 i 2015.