La inauguració del Mundial Cine i la col·locació de la primera pedra de l'Hospital, referents destacats a les cartes de fa un segle conservades a l'AMGr

A la tertúlia d'octubre, el grup que descriu correspondència antiga de l'Ajuntament ha explicat aquests i altres episodis d'història local, recollits en el seu treball

08 de Octubre 2014
+
La tertúlia s'ha fet aquest dimarts, 7 d'octubre, a la tarda, a l'espai de trobada de l'Arxiu / AMGr

La Modernitat en el Granollers de 1914, el bicentenari” ha estat el tema de la trobada d'aquest mes a Les tertúlies de l'Arxiu. N'hem parlat a partir de fets històrics de la ciutat descoberts, constatats o completats amb l'activitat d'un grup de voluntaris i voluntàries de l'Arxiu, que llegeixen i sintetitzen el contingut de cartes rebudes a l'Ajuntament de Granollers fa un segle. Gràcies a la seva dedicació des de l'abril de l'any passat, ja hi ha descrites més de 500 d'aquestes cartes, dels anys 1912 a 1915, i, properament, en podreu consultar el catàleg on es recull aquest treball.

L'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha donat a conèixer aquest interessant contingut documental a la tertúlia d'octubre, amb l'assistència d'una quinzena de persones. En aquesta trobada, Ivan Casado, Carme Giménez, Sandra Oliver i Montserrat Tribó -d'aquest grup de voluntariat- hi han compartit amb entusiasme aspectes claus del Granollers de 1914 que han trobat llegint aquesta correspondència. Entre d'altres, esdeveniments com la inauguració del cinema Mundial -el Mundial Cine- i la col·locació de la primera pedra de l'Hospital General de Granollers, que han motivat relats diversos sobre la ciutat de fa un segle. En aquest sentit, cal destacar també alguns records sobre l'activitat d'entitats de l'època com La Unió Liberal o el Centre Catòlic i la premsa local d'aquells anys: El Vallès Nou, El Demòcrata i La Comarca. L'antiga Festa Major de la ciutat també hi ha estat present amb la projecció de la pel·lícula Granollers, Festa Major 1914, de la Col·lecció imatge en moviment de l'AMGr.

Amb aquesta tertúlia, inclosa en la programació municipal que commemora el Tricentenari, s'ha constatat la importància de la col·laboració ciutadana en l'estudi de la documentació dipositada a l'Arxiu, per facilitar-ne la consulta pública. Precisament, aquesta setmana comença la nova temporada de l'activitat del grup de descripció de correspondència antiga, amb trobades cada dijous a l'Arxiu, a les 17 h. Per participar-hi, només cal trucar al telèfon 93 842 67 37. Aquesta setmana també s'ha reprès l'activitat del grup dedicat a la documentació de fotografies, en aquest cas, amb trobades, cada quinze dies, dimarts a les 11 h i a Can Puntas (més informació).