Història de la primera biblioteca pública a la ciutat

Més imatges al portal de l'Arxiu Fotogràfic

+
Interior de la Biblioteca Popular de Granollers, 1929. J. Llac / Fons Salvador Llobet i Reverter / AMGr

Arxiu GR

Amb motiu de les festes nadalenques, també podeu visitar l'exposició "De la Tarafa a Can Pedrals" alguns caps de setmana i festius, de 17 a 20 hores: 5, 6 i 8 de desembre / 12 i 13 de desembre / 19 i 20 de desembre / 26 i 27 de desembre i 2 i 3 de gener. Com sempre, la nova exposició fotogràfica de l'Arxiu Municipal de Granollers està instal·lada a l'Ajuntament (plaça de la Porxada, 6, planta baixa).                         

A més d'aquest horari especial, fins al 22 d'abril, podeu visitar aquesta mostra, de dilluns a divendres, durant tot el dia, dins l'horari d'obertura de l'Ajuntament, com és habitual.

Aquesta exposició és una selecció de fotografies dels orígens de la primera seu i la creació, en aquest edifici, de la Biblioteca Popular de Granollers -més endavant, Biblioteca Popular Francesc Tarafa-, fins a la inauguració de la Biblioteca Can Pedrals, on es va traslladar ara fa vint anys. També s'hi inclou part de la història de can Pedrals, la casa que esdevindria nova seu de la biblioteca, després d'ampliacions i reformes. 

Les fotografies d'aquesta exposició són dels anys 1880-1900 a 1995. Els autors són Antonio Alcalde, Lambert Botey, Joan Canal, Pere Cornellas, Esteve Gironella, J. Llac, Salvador Llobet, Vicenç Ramoneda, Josep M. Sagarra, Siqui Sánchez, Tomàs Torrabadella i Toni Torrillas i d'altres de desconeguts. Aquestes imatges formen part dels fons Ajuntament de Granollers, Antonio Alcalde, Pere Cornellas, Salvador Llobet i Reverter, Siqui Sánchez i Tomàs Torrabadella, i, de les col·leccions Ajuntament de Granollers i Josep Garrell i Soto.

Si teniu fotos del tema de l'exposició, les podeu donar o cedir per reproduir a l'Arxiu Municipal de Granollers (a/e: arxiu@ajuntament.granollers.cat, telèfons: 93 842 67 37 i 93 842 67 62). Així, es podran veure a la pantalla instal·lada a l'inici de l'exposició i s'incorporaran als fons de l'Arxiu.

També complementem aquesta mostra amb més imatges al portal de l'Arxiu Fotogràfic.

Context històric

A partir del 20 de juny de 1927, l'antic Hospital de Sant Domènec, va acollir la Biblioteca Popular de Granollers, la primera de caràcter públic a la ciutat. L'edifici s'havia adequat com a una de les biblioteques populars de la Diputació de Barcelona i, el 21 d'octubre de 1926, s'havia inaugurat oficialment, amb la presència del rei Alfons XIII, les infantes Beatriu i Maria Cristina i altres destacades autoritats.

Batejada, els anys 40, amb el nom de l'insigne arxiver de la catedral de Barcelona Francesc Tarafa, fill de Marata, la biblioteca va esdevenir un important referent cultural, com a escenari de nombrosos actes socials i culturals de les institucions i associacions de la ciutat. Per tant, el 1995, diverses generacions de granollerins i granollerines viurien com a propi el trasllat a Can Pedrals, ara fa vint anys, quan la Biblioteca s'havia fet petita i requeria moltes millores per abordar les noves necessitats.

Can Pedrals, bastida fora muralles el segle XVII, s'ha transformat amb successives ampliacions, sobretot amb la del 1783 i les del segle XIX. El 1841, la va comprar Domènec Santamaria, qui la va donar a la seva filla Dominga. La nova propietària la va atorgar a la seva filla Isabel Marsà, qui es va casar amb Francesc d'Assís Pedrals, cognom que batejaria, definitivament, aquesta casa.

El 1965, Can Pedrals, com Can Puntas, va passar a formar part del patrimoni de la Mútua del Carme de Granollers. El 1969, un acord de permuta amb l'Ajuntament -d'ambdós edificis per un solar a la plaça Pau Casals- permetria construir la seu actual de "La Mútua".

Els anys 80, es comença a parlar d'una nova biblioteca. L'any 1990, s'aprova el projecte que portarà, cinc anys més tard, el 6 de maig de 1995 a inaugurar un equipament de referència a la ciutat, l'actual Biblioteca Can Pedrals.