Volta al terme de Granollers

L'itinerari recorre els espais naturals d'interès municipal pels voltants de Granollers. L'objectiu és enllaçar la serra de Ponent, el bosc de Can Cabanyes, la serra de Llevant i el nucli urbà, tot recorrent els espais naturals singulars disseminats pel terme municipal. L'excursió permet obtenir una vista global del paisatge sorprenent que envolta Granollers.

+

Temps: 4 h i 20 m, aprox.

Distància: 19,5 km

Desnivell: 263 m

  

El punt de sortida per a l'itinerari és a la passera de fusta del riu Congost que trobem darrere de la zona dels instituts. Creuem la passera, tombem a la dreta fins a la plaça de la Constitució i a l'esquerra per anar per l'avinguda de l'Estació del Nord; anirema trobar l'estació Granollers-Canovelles. Per creuar la via del ferrocarril ho farem pel pas soterrat que trobem tombant a la dreta al final de l'avinguda. Un cop a l'altra banda de la via, pugem pel carrer de Sant Ferran cap a la verneda de Can Gili. A la verneda ens podem fixar en l'alzina de la Terra Alta i els pollancres i els àlbers que formen l'espai natural.

Deixem la verneda enrere per a entrar a la serra de Ponent, seguint el primer trencant que s'enfila cap a l'esquerra. Després d'una petita pujada, podem gaudir d'un paisatge complex amb camps oberts,a la nostra dreta, el bosc de Can Pagès, a mà esquerra, i, en primer terme, la ciutat darrere del bosc i les muntanyes com a sostre de tot plegat.

Ens endinsem a la serra de Sant Nicolau, seguint les indicacions “Font del Ràdium”, per un camí que s'enfila pels camps, baixa per una arbreda i ens acaba conduint al bosc de la Font del Ràdium. La vegetació que trobem en aquest espai va des de nuclis de canyar als marges, fins a oms, roures, àlbers i arbustos com l'aloc o el sanguinyol.

Deixem enrere aquest espai natural per dirigir-nos al coll de la Manya. Pel camí trobem la Protectora d'Animals de Granollers. Ens dirigim cap al sud-est, pel carrer Severo Ochoa del polígon industrial, i agafem el primer trencant a la dreta sense asfaltar, pel camí de Can Casaca. Girem lleugerament a la dreta i després a l'esquerra, pel carrer de Cal Ros dels Ocells, fins al coll de la Manya, on travessarem la C-17 per un pont i arribem a la rotonda. A la rotonda, agafem la tercera sortida a l'esquerra que ens porta a Can Many, pel camí de can Guri. Seguim el camí de Can Guri, que va carenant entre el polígon, els camps i els boscos de can Many; el seguim, ara, com a camí de la Serra. En un revolt a la dreta, que ens duria a Can Ferran, agafarem una pista sense asfaltar a l'esquerra i la seguirem sense deixar-la fins a passar per Ca l'Esquella i l'alzina de Ca l'Esquella. Seguirem, ara de baixada, fins a la propera cruïlla, on agafarem a la dreta pel camí de Parets fins al trencant del carrer del Rey Pastor, que ens durà a Can Ninou i enllaçarem amb el passeig Fluvial i el riu Congost.

Seguim el marge del riu cap al sud, fins a arribar a l'espai natural de Can Cabanyes. A l'espai hi trobem una zona boscosa, on predominen els pins i les alzines, un centre d'educació ambiental i un aiguamoll construït per a millorar la qualitat de l'aigua que retorna al riu procedent de la depuradora. Fem una volta a l'espai de l'aiguamoll per observar-lo millor i creuem per la passera a l'altra banda del riu.

Seguim el marge del riu en direcció nord fins arribar a la zona rural de Palou. Agafem pel carrer de Can Bou i seguirem fins a Can Batzacs, on continuarem pel carrer Junyent fins travessar la carretera del Masnou, BP5002. Continuem recte pel carrer de Can Rei i passarem per un pas sota la via del tren. Seguirem per agafar el primer camí a l'esquerra, deixant l'autopista a la dreta, fins arribar al pont que travessa l'autopista. Continuarem recte uns metres i agafarem a l'esquerra el camí de Santa Quitèria, deixant a la dreta l'estació d'antenes de radioaficionats.

Seguint el camí de Santa Quitèria, recorrerem la serra de Llevant, passant pel Centre d'Educació Especial Montserrat Montero i seguirem endavant fins al pont que travessa la C-17. El travessem i agafem el camí a la dreta, el seguim i agafem després el primer trencant a l'esquerra per travessar la C1415c. Seguirem pel carrer Torrent del Ramassar, després pel carrer de Girona i arribarem al Parc del Ramassar.

Creuem el parc per anar a buscar la zona verda al costat del tanatori. Deixem el cementiri ala dreta per pujar al puig de les Forques; el creuem i baixem pel carrer de Carles Ribes fins a la plaça de la Font Verda. Tot travessant el Parc de Torras Villà, ens dirigirem al centre de la ciutat per arribar al punt de sortida.

Variant: Podem arribar al bosc i la masia de Can Ferran, on la vegetació que hi predomina és l'alzina i el pi blanc. Allà mateix hi trobarem una àrea de descans; si voregem la tanca i ens endinsem al bosquet, ens podem fixar en uns roures martinencs i en la roca dels carlins.