Serra de Llevant

Aquest itinerari vol apropar la serra de Llevant al nucli urbà de la ciutat. La serra de Llevant està enclavada entre els municipis de Granollers i la Roca del Vallès. Malgrat això, ens permet gaudir d’un paisatge tranquil i agradable durant totes les èpoques de l’any.

+
Mapa de la caminada per la serra de Llevant (Editorial Alpina)

Temps: 2 h - 2h 30min

Distància: 9,2 km

Desnivell: 76 m

 

Comencem a caminar a tocar del riu Congost, al costat de la passera de fusta, i ens dirigim cap al nucli històric de la ciutat per creuar- lo. Passem la Porxada i el carrer de Santa Esperança i ens dirigim, pel carrer de Josep Umbert, al camí de la zona de mercaderies de Renfe, darrere l’estació de tren de Granollers- Centre. El carrer que discorre paral·lel a la via ens condueix fins a la ronda Sud, on creuarem el pont que la travessa. Un cop creuat el pont, a pocs metres i a l’esquerra, trobem Cal Jardiner. L’itinerari segueix recte pel camí de Santa Quitèria, que és una via molt antiga que comunicava Granollers amb Vilanova del Vallès. El camí, que pren aquest nom per l’advocació a santa Quitèria de l’església de Vilanova del Vallès, passa per la carena de la serra i separa els termes municipals de la Roca del Vallès i Granollers. Segurament és un dels camins antics que s’empraven per anar al mercat de Granollers. El camíde Santa Quitèria puja passant entre un grapat de masies, fins a arribar a la carena de la serra. Seguirem pel camí i travessarem el Centre d’Educació Especial Montserrat Montero, situat en una petita elevació del terreny coneguda en la toponímia local com el turó del Sord. La serra de Llevant ens ofereix un espai per passejar amb terres de conreu i vinyes a banda i banda en un primer pla, els nuclis urbans en un segon terme i emmarcada per les serralades properes, com la serralada litoral catalana.

Al costat del Centre d’Educació Especial Montserrat Montero hi ha l’àrea de descans del Pedró, un excel·lent mirador sobre la ciutat, les valls dels rius Congost, Mogent i Besòs, la plana del Vallès i les muntanyes que l’envolten. Una mica endavant, entre els camps de conreu, hi ha el Pedró. Es tracta d’un cilindre de pedra, damunt del qual una mola se sustenta en el pedestal. Coronava el Pedró una creu, però l’original ha desaparegut. Continuem el mateix camí i travessem l’autopista A-7 per un pont sorollós. Ens enfilem pel camí central amunt i anem a parar al Centre Penitenciari Quatre Camins. Envoltem la presó i, quan sembla que sortim a la carretera, prenem el primer camí a la dreta que descendeix cap al bosc de Can Maiol, format principalment per pi pinyer. Tornem a travessar l’autopista, aquesta vegada per un pas subterrani, i deixem enrere la serra de Llevant per endinsar-nos a Palou. Travessem la carretera cap a la zona rural de Palou per anar a parar al marge esquerre del riu Congost. Un cop al marge del riu, el resseguim cap al nord i deixem a la nostra dreta la zona rural de Palou, l’església, les antigues escoles i alguna casa emblemàtica com la Torre de les Aigües. Més endavant trobem el Parc Firal. Sortint del Parc Firal, passem per sota el pont de la ronda Sud i, més endavant, per sota del de l’avinguda de Prat de la Riba per arribar al Parc del Congost. Seguirem pel passeig Fluvial fins a trobar el punt d’inici de l’itinerari.