Un dietari de 1936 dels primers dies de la Guerra Civil a Granollers, Document del Mes de l’Arxiu Municipal

El text acaba amb la frase "No s'ha fet festa major" els darrers dies d'agost

29 de Gener 2024
+

L’Arxiu Municipal recorda el 85 aniversari del bombardeig de final de la Guerra Civil difonent com a Document del Mes un dietari escrit les primeres setmanes de l’esclat del conflicte a Granollers. Es desconeix la identitat de l’autor, però sí que se sap que era un jove emparentat amb la família Relats de Granollers i  que aquells dies de juliol i agost de 1936 es trobava a la nostra ciutat. El document prové del poeta i editor Jordi Cornudella, descendent de la mateixa família, que va fer-ne donació l’any passat en el marc de la campanya “Contra l’oblit”.

Manuscrit en un petit bloc de marca Spirax-Solá  (8,5 x 5,5 cm), el text comença el 18 de juliol, l’endemà de l’alçament militar de Franco, dient «Males notícies a Barna. En Ramonet [Maneta] i jo marxem a Granollers» i acaba amb la frase «No s’ha fet festa major» els darrers dies d’agost.

Entremig, un relat detallat del que va passar aquells dies a Granollers. «Requisen els autos que volen, van adelerats amunt i avall com dimonis... amb armes que les fan sortir per la finestra. A les nou del vespre van fer una crida perquè a les deu tothom sigui a la plaça per rebre ordres les quals són de que tothom estigui a punt per si surten els feixistes i que el dilluns ningú treballi». Els dies 20 i 21 de juliol narra els incendis provocats a l’escola dels maristes, Centre Catòlic, l’església, el convent dels frares i el de les carmelites, l’assalt a la seu de la Lliga Regionalista i a cases particulars com can Riera o can [Puntas], així com les destrosses a les capelles, i el 23, la poca activitat que registrava el mercat, que semblava que «fos festa». L’agost s’enceta amb un «Molta tranquil·litat i bons aliments» i els dies es van succeint sense novetats, fins a final de mes, en què l’autor consigna que aquell estiu no es va celebrar la festa major.

Podeu veure aquí el document sencer i llegir-ne aquí la transcrició.